Φορώντας ένα κράνος μειώνεται ο κίνδυνος και η σοβαρότητα των τραυματισμών κατά 72% καθώς επίσης και η πιθανότητα θανάτου κατά 39%. Αυτό τόνισε o πρόεδρος της Make Roads Safe Hellas, Γιώργος Μυλωνογιάννης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στη διάρκεια της οποίας δόθηκαν τα δώρα -έπειτα από κλήρωση- στους νικητές του διαγωνισμού χρήσης κράνους, που πραγματοποίησε η Make Roads Safe Hellas με την υποστήριξη της FIA Foundation.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στα Χανιά κατά τον μήνα Ιούνιο, που οι μοτοσυκλετιστές που φορούσαν σωστά το κράνος αναγνωρίστηκαν και ζητήθηκε από αυτούς η δωρεάν συμμετοχή σε κλήρωση, με δώρο τέσσερα κράνη, προσφορά της εταιρείας NOLAN και ένα εισιτήριο VIP για την παρακολούθηση του τελευταίου αγώνα MOTO GP που θα διεξαχθεί στις 4 Νοεμβρίου στην πίστα της Βαλένθια, προσφορά της FIM. Συνολικά συμμετείχαν 187 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Make Roads Safe Hellas, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας, σε ώρες αιχμής, διαπιστώθηκε η μη χρήση κράνους. Περίπου 1 στους 4 δεν φορούσε ή δεν το είχε δεμένο.
Ο κ. Μυλωνογιάννης μιλώντας στα «Χ.Ν.» υπογράμμισε ότι «οι μοτοσυκλετιστές αντιπροσωπεύουν το 30% των θυμάτων στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα. Τα ποσοστά χρήσης κράνους στην Ελλάδα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα παρά τη νομοθεσία που απαιτεί τη χρήση τόσο για τους αναβάτες όσο και για τους επιβάτες. Είναι αποδεδειγμένο ότι η χρήση του κράνους, είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων και τραυματισμών μεταξύ των μοτοσυκλετιστών αλλά και η πιο οικονομική παρέμβαση».
Τα δώρα στους νικητές παρέδωσε ο διοικητής Τροχαίας Χανίων, Αντώνης Κουβαράκης, ο οποίος έκανε και την ακόλουθη δήλωση: «Η Τροχαία προσπαθώντας να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, διενεργεί τακτικούς ελέγχους στους οδηγούς όλων των οχημάτων. Σκοπός μας δεν είναι μόνο η επιβολή προστίμου στους παραβάτες του ΚΟΚ αλλά έχει και συμβουλευτικό χαρακτήρα ιδιαίτερα στους οδηγούς δικύκλων, ώστε να τους ευαισθητοποιήσουμε για να φορούν πάντοτε το κράνος τους όταν οδηγούν».
Από την πλευρά του το μέλος του Δ.Σ της Make Roads Safe Hellas και εκπαιδευτής Σχολείου Ασφαλούς Οδήγησης (Riding School), Θανάσης Χούντρας, πρόσθεσε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας είναι τα τροχαία δυστυχήματα. Τα δυστυχήματα επειδή επαναλαμβάνονται καθημερινά, ξεφεύγουν της προσοχής μας. Έτσι οποιαδήποτε δράση που έχει σκοπό στη μείωση αυτών, είναι αρκετά σημαντική και ουσιαστική». Ο κ. Χούντρας πρόσθεσε επίσης ότι «τρεις είναι οι παράγοντες που συντελούν σε ατύχημα: Δρόμος, Όχημα, Άνθρωπος. Οι προσπάθειες όμως λοιπόν θα πρέπει να επικεντρωθούν στον παράγοντα άνθρωπο, ο οποίος μία από τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να πάρει για να προφυλάξει τον ευατό του είναι η σωστή χρήση κράνους. Αν κάποιος που ξεκινούσε το πρωί, γνώριζε ότι θα πάθει ατύχημα, σίγουρα θα φορούσε το κράνος του αλλά και τον κατάληλο εξοπλισμό. Άρα όλοι οι δικυκλιστές θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει ημέρα, χιλιόμετρο ή ακόμα και μέτρο χωρίς τον εξοπλισμό μας και πάνω απ’ όλα το κράνος μας».
ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Εξετά́σεις οδηγών για επικί́νδυνα φορτία
ΗΔ/νση Μεταφορώ́ν και Επικοινωνιώ́ν της Περιφερειακή́ς Ενότητας Χανί́ων γνωστοποιεί́ στους ενδιαφερομέ́νους ό́τι οι εξετά́σεις για την από́κτηση, ανανέ́ωση, επέ́κταση πιστοποιητικού́ επαγγελματικής κατά́ρτισης οδηγώ́ν που μεταφέ́ρουν επικί́νδυνα εμπορεύ́ματα ADR, θα πραγματοποιηθούν στα γραφεί́α της Υπηρεσί́ας την Παρασκευή́ 14 Οκτωβρί́ου 2011 και ώρα 9 π.μ.
Η παρακολού́θηση σχετικού́ προγρά́μματος σε Σχολέ́ς Επαγγελματική́ς Κατά́ρτισης Οδηγώ́ν Οχημά́των Μεταφορά́ς Επικίνδύνων Εμπορευμά́των (Σ.Ε.Κ.Ο.Ο.Μ.Ε.Ε.) του Νομού́ Χανί́ων, αποτελεί́ προϋ̈πό́θεση για τη συμμετοχή́ στις εξετά́σεις.