Στα Χανιά, στο Μεγάλο Αρσενάλι, θα πραγµατοποιηθεί η 7η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών (από 15 έως 17 Νοεµβρίου) µε την οργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης. Συνδιοργανωτες ο ∆ήµος Χανίων, η Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης ενώ συµµετέχουν δοµές που ασχολούνται µε την πεζοπορία. Συνδέεται φυσικά άµεσα (ως εξαιρετικά επιτυχές αποτέλεσµα) µε την επιµελέστατη εργασία/ ταξιδιωτικό οδηγό, όραµα του ειδικού συµβούλου Περιφέρειας Κρήτης ∆ηµήτρη Μιχελογιάννη.
Ας δούµε πως γενικά οι πεζοπορικές διαδροµές και ειδικότερα αυτές του Αποκόρωνα που σχεδιάστηκαν µετά από αναλυτική έρευνα του ∆.Μιχελογιάννη, µήκους 130 χιλ. µπορούν να παρέµβουν εξαιρετικά δυναµικά στην οικονοµία των περιοχών που διασχίζουν. Το κλειδί λέγεται ∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΉ ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ! Με κεντρικό στόχο την ανάπτυξη της περιφέρειας και την δηµιουργία περιοχών που ανθίζουν οικονοµικά και κοινωνικά η ∆ηµιουργική Οικονοµία (εφεξής για συντοµία ∆Ο) δηµιουργεί εισόδηµα (από 0.5% έως 7.3% του ΑΕΠ) σε πληθώρα ανεπτυγµένων και υπο ανάπτυξη χωρών ανά την υφήλιο. Οι χώρες που έχουν καταφέρει να αναπτύξουν τους τοµείς της ∆Ο παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσµατα στην αντιµετώπιση του κοινωνικού αποκλεισµού ευπαθών οµάδων και δυναµικότερη οικονοµική αειφορία δηµιουργώντας αύξηση απασχόλησης έως και 12.5%.
Οι 12 διαδροµές της έκδοσης «ταξιδεύουν» τον πεζοπόρο σε µνηµεία φυσικού κάλους, θρησκευτικά, αρχαιολογικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος αλλά και παραγωγικές δραστηριότητες δηλαδή σε πολύ µικρές (ατοµικές πρωτίστως) επιχειρήσεις. Να επισηµανθεί εδώ πως η ∆Ο το 2023 έδωσε απασχόληση σε 7.8 εκ. ανθρώπους (3.8% στην ΕΕ). Το δεδοµένο που την συνδέει µε τις ηµιορεινές και ορεινες περιοχές του Αποκόρωνα είναι ότι σε µεγάλο βαθµό οι εργαζόµενοι στην ∆Ο είναι αυτοαπασχολούµενοι . Οι δραστηριότητες που ανήκουν στην ∆Ο (Πολιτιστικές και ∆ηµιουργικές Βιοµηχανίες Π.∆.Β.) εκκινούν και βασίζονται στο ανθρώπινο δηµιουργικό ταλέντο που παράγει «εµπορικό αποτέλεσµα». Μπορεί εδώ να αναφερθούν δοµικές δραστηριότητες της ∆Ο όπως η παραγωγή παραδοσιακών τροφίµων και προϊόντων χειροτεχνίας/οικοτεχνίας/ βιοτεχνίας, η δηµιουργία αγροτουριστικών καταλυµάτων σε ορεινές περιοχές, ο σχεδιασµός και υλοποίηση δράσεων γνωριµίας µε την άυλη κληρονοµία (πχ µαγειρική, ελαιοσυλλογή, µουσικά δρώµενα) και γενικά η παροχή συναφών υπηρεσιών.
Ευχή, η έκδοση, όπως και η συνάντηση στο Μεγάλο Αρσενάλι να αποτελέσουν την βάση του αναπτυξιακού σχεδιασµού της ενδοχώρας του νησιού που αποτελεί –ακόµα σήµερα-κιβωτό του πολιτιστικού αποθέµατος και προϊόντος της Κρήτης.
.
*Η Μάγια Ε. Σπανουδάκη είναι διδάκτωρ
Σχολής Μηχανικών Παραγωγής
και ∆ιοίκησης Πολυτεχνείου Κρήτης