» Η διοικήτρια Λένα Μπορμπουδάκη απαντά στα “Χ.ν.” δικαιολογώντας πλήρως τους λάθος χειρισμούς της υπόθεσης
Όλα… καλώς καμωμένα, τα βρήκε η Διοίκηση της 7ης Υ.Π.Ε. στην υπόθεση της αποχώρησης του συντονιστή της Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων Γιώργου Γεωργακάκη, τον οποίο συνταξιοδότησαν… νύχτα.
Απαντώντας στο σχόλιο των “Χ.ν.” η Διοικήτρια Λένα Μπορμπουδάκη, επικαλείται λόγους νομιμότητας για την εξέλιξη της υπόθεσης, δεν αναγνωρίζει κανέναν λάθος χειρισμό από μέρους της και επιβεβαιώνει – δυστυχώς – τους φόβους, ότι δεν έχει αντιληφθεί ούτε την προσφορά του συγκεκριμένου γιατρού στο νοσοκομείο, ούτε το πρόβλημα που δημιουργείται για εκατοντάδες ασθενείς , διαμηνύοντας μάλιστα πως δεν υπάρχει λόγος για να νιώθει ντροπή το Ε.Σ.Υ. για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε στον γιατρό.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΟΡΜΠΟΥΔΑΚΗ
Αναλυτικά η επιστολή – απάντηση της κας. Λένας Μπορμπουδάκη στα “Χ.ν.”, αναφέρει τα εξής:
Αναφορικά με το δημοσίευμα με τίτλο: «Ντροπιαστική συμπεριφορά της 7ης Υ.Π.Ε. απέναντι στον -πρώην πλέον- Συντονιστή της Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργο Γεωργακάκη», η Διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης αναφέρει τα εξής:
Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη στις 20 Ιουλίου 2021 και με αριθμό πρωτοκόλλου 29899 απέστειλε με δική της υπογραφή προς το Υπουργείου Υγείας, αίτημα παράτασης της θητείας του κ.Γεωργακάκη στη Νευρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χανιών.
Η απάντηση από τη Διεύθυνση Νομικών Προσώπων του Υπουργείου Υγείας ήταν ότι σύμφωνα με το άρθρο δέκατο όγδοο του ν. 4812/2021 (ΦΕΚ 110/τ Α΄/30-6-2021) «Παράταση χρόνου παραμονής στην υπηρεσία ιατρών Ε.Σ.Υ – Αντικατάσταση του άρθρου 90 του ν. 4745/2020», ιατροί που έχουν συμπληρώσει την 31-12-2020 το 67 ο έτος της ηλικίας τους και έχουν παραμείνει στην υπηρεσία τους μέχρι την δημοσίευση του νόμου δύναται να παραμείνουν στην υπηρεσία τους έως την 31-12-2021 μετά από αίτησή τους, εφόσον η θέση τους δεν έχει προκηρυχθεί ή δεσμευτεί για οποιονδήποτε λόγο.
Ωστόσο στη νευρολογική κλινική του ΓΝ Χανίων είχε ήδη προκηρυχθεί, μετά από αίτημα της Διοίκησης του νοσοκομείου Χανίων, θέση νευρολόγου στην κλινική, ο οποίος μάλιστα είχε αναλάβει καθήκοντα, όπως γνώριζε και ο διευθυντής της κλινικής και αναφέρεται και στο αρ. πρωτ. 13997/7-7-2021 έγγραφο του Διοικητή του Γ.Ν.Χανίων.
Ζητήθηκε λοιπόν από το Υπουργείο Υγείας, η διοικήτρια να μην προχωρήσει το αίτημα παράτασης της θητείας του κ.Γεωργακάκη και 2 ακόμη γιατρών, που είχαν το ίδιο αίτημα, γιατί θα αντιμετώπιζε την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, αλλά να προχωρήσει βάσει των Νόμων 4753/2020 και 4825/2021, σε σύμβαση εργασίας μαζί τους, όπως προβλέπει σε αυτές τις περιπτώσεις η νομοθεσία, για να συνεχίσουν να εργάζονται στο νοσοκομείο.
Πως θα μπορούσε να υπογράψει παράνομη απόφαση η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης;
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου και όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες γνωρίζουν καλά το θέμα και την προσπάθεια της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ για την παραμονή του κ.Γεωργακάκη στο νοσοκομείο Χανίων, με τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος 4753/2020 και 4825/2021.
Για τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη τα Χανιά δεν είναι ούτε μακριά από την έδρα της στο Ηράκλειο, ούτε αγνοεί το ήθος και την προσφορά του κ. Γεωργακάκη. Γι αυτό επικοινώνησε η ίδια μαζί του και τιμώντας την μακροχρόνια προσφορά του, αναγνωρίζοντας την αγάπη που λαμβάνει τόσο από τους ασθενείς του, τους συναδέλφους του και την τοπική κοινωνία των Χανίων, του ζήτησε να συνεχίσει τη συνεργασία τόσο με το νοσοκομείο Χανίων, όσο και με την 7η ΥΠΕ με την υπογραφή σύμβασης εργασίας, εργασιακό καθεστώς που προβλέπεται από το νόμο.
Δυστυχώς ο κ. Γεωργακάκης δεν αποδέχτηκε την πρόταση της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, που ήταν και η μοναδική που βάσει νόμου μπορούσε να υπογράψει.
Επισημαίνεται ότι ο ένας εκ των δύο άλλων ιατρών που επίσης βάσει νόμου δεν μπορούσε η διοικήτρια να αιτηθεί παράταση της θητείας του, συνεχίζει και προσφέρει τις ιατρικές του υπηρεσίες στο δημόσιο σύστημα υγείας, με σύμβαση εργασίας. Με το ίδιο νομικό πλαίσιο, συνεχίζουν να υπηρετούν στα νοσοκομεία του Ηρακλείου με σύμβαση και πανεπιστημιακοί καθηγητές που συνταξιοδοτήθηκαν.
Απαντώντας, λοιπόν, η Μπορμπουδάκη στους Χανιώτες, τους οποίους σέβεται και τιμά, τους διαβεβαιώνει ότι έπραξε όπως ο ΝΟΜΟΣ ορίζει, δίνοντας τη δυνατότητα στον κ. Γεωργακάκη να συνεχίσει το σημαντικό του έργο στη Νευρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χανιών.
Η πρόταση στον κ. Γεωργακάκη παραμένει ανοιχτή και εφόσον ο γιατρός το επιθυμεί, μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει στο Νοσοκομείο Χανίων, υπογράφοντας με την διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης τη σύμβαση εργασίας που προβλέπει ο νόμος.
Όταν δεν υπογράφονται παράνομες αποφάσεις, ντροπή δεν υπάρχει.
Με εκτίμηση
Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης
Λένα Μπορμπουδάκη».
Σ.Σ. Η νομιμότητα σε διώχνει νύχτα;
Τα απλά πολύπλοκα επιχειρεί να κάνει η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ. Εις απάντηση όμως όσων αναφέρει, θα χρειαστεί να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή στην υπόθεση που κατέληξε στην ντροπιαστική – επιμένουμε – συμπεριφορά απέναντι στον κ. Γεωργακάκη.
Από τον Οκτώβριο του 2019 λοιπόν, ο κ. Γεωργακάκης είχε ζητήσει μία επιπλέον θέση ειδικευμένου γιατρού (είχαν μειωθεί σε 4 από 7 που ήταν το 2018) στη Νευρολογική Κλινική, με εσωτερική μετακίνηση από τμήμα που είχε πλεονάζουσες θέσεις. Τότε το Δ.Σ. του Νοσοκομείου ενέκρινε το αίτημα με εισήγηση του προϊσταμένου της Ιατρικής Υπηρεσίας.
Στη συνέχεια η απόφαση αυτή αναιρέθηκε από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για άγνωστους λόγους.
Προς το τέλος του 2020 ζητά ο γιατρός (γνωρίζοντας ότι θα έφευγε 31 Δεκεμβρίου με σύνταξη) να δοθεί λύση στο θέμα της στελέχωσης του τμήματος, με πρόσληψη ενός γιατρού.
Το Νοσοκομείο προκηρύσσει θέση, ουσιαστικά για αντικατάσταση του κ. Γεωργακάκη όμως προκύπτει η πανδημία και η έκκληση προς όλους τους προς συνταξιοδότηση γιατρούς, να μείνουν και να βοηθήσουν το Ε.Σ.Υ. Άμεσα ανταποκρίνεται ο κ. Γεωργακάκης, με γνώμονα το καλό του νοσοκομείου.
Ο νέος γιατρός προσλαμβάνεται τον Απρίλιο του 2021 καταλαμβάνοντας πρακτικά τη θέση του κ. Γεωεργακάκη, ο οποίος αυτομάτως βλέπει την οργανική θέση του να μετατρέπεται σε προσωποπαγή.
Ο κ. Γεωργακάκης επανέρχεται στο αίτημά του για μία επιπλέον θέση ειδικευμένου στις 28/5/21 με επίσημη επιστολή (Α/πρωτ. 826) προς τον Διοικητή του Ιδρύματος Γιώργο Μπέα, γνωρίζοντας ότι θα φύγει ο ίδιος στις 31 Ιουνίου και θα δημιουργηθεί κενό στην Κλινική γεγονός που δημιουργούσε κίνδυνο για την ομαλή λειτουργία.
Λίγο πριν λήξει η παράταση της συνταξιοδότησης, νέα κυβερνητική απόφαση δίνει νέα 20ημερη παράταση στην παραμονή των γιατρών που είχαν παρατείνει τη συνταξιοδότησή τους, προκειμένου να διευθετηθεί συνολικά το ζήτημα.
Ζητείται λοιπόν ξανά από τον κ. Γεωργακάκη με επίσημο έγγραφο της Διοίκησης να παρατείνει τη θητεία του εφόσον το επιθυμεί για ένα ακόμη εξάμηνο, κι ενώ ήταν δεδομένο και γνωστό ότι εβρίσκετο σε προσωπαγή πλέον θέση. Ο γιατρός ανταποκρίνεται ξανά θετικά και αποδέχεται την πρόταση άμεσα με γνώμονα πάντα εύρυθμη λειτουργία της Κλινικής και την εξυπηρέτηση των εκατοντάδων ασθενών του.
Ακολουθεί μια περίοδος μεγάλης έντασης στο νευρολογικό τμήμα μετά από εμπλοκή που υπήρξε με μεταφορά γιατρού στην Παθολογική Κλινική. Η κατάσταση ήταν τόσο εκρηκτική ώστε ο Γεωργακάκη και άλλοι 3 γιατροί υποβάλουν την παραίτησή τους!
Για το πρόβλημα ενημερώνεται τότε η Διοικήτρια και με πρωτοβουλία της πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη όπου η κα. Μπορμπουδάκη λύνει το συγκεκριμένο ζήτημα. Τότε ενημερώνεται από τον κ. Γεωεργακάκη ότι 20 Ιουλίου αποχωρεί από το Ε.Σ.Υ. όπως όλοι όσοι είχαν πάρει την 20ημερη παράταση και δνε είχαν ακόμη ενημερωθεί για το εξάμηνο παράτασης.
Ενώπιον όλων στην τηλεδιάσκεψη η Διοικήτρια διαβεβαιώνει ότι «θα μείνετε κι εσείς κ. Γεωργακάκη και όλοι» .
Τότε δεν γνώριζε η κα. Μπορμπουδάκη τα ζητήματα που προβάλει σήμερα ως πρόσχημα για την άσχημα αποχώρηση του κ. Γεωργακάκη από το Ε.Σ.Υ.; Δεν είχε ενημερωθεί από τη Διοίκηση του νοσοκομείου του οποίου προΐσταται;
Φτάνουμε λοιπόν στις 20 Ιουλίου το βράδυ με τον κ. Γεωργακάκη σε Γενική εφημερία, (μέσα στις χιλιάδες άλλες που είχε κάνει στα 40 χ΄ρονια θητείας του) να ενημερώνεται ότι η δική του σύμβαση δεν ανανεώνεται. Με τους ασθενείς να μένουν “ξεκρέμαστοι”.
Τοτε η Διοικήτρια προβάλει το πρόβλημα της προσωποπαγούς θέσης και άμεσα ο γιατρός παρουσιάζει στην κα. Μπορμπουδάκη πολυσέλιδη γνωμοδότηση εργατολόγου (στη διάθεση της εφημερίδας) όπου ξεκαθάριζε ότι ο γιατρός που υπηρετεί σε προσωποπαγή θέση μέχρι και την αποχώρησή του (όποτε κι αν γίνει αυτή) έχει τα ίδια δικαιώματα με τον γιατρό που κατέχει οργανική θέση. Άρα θα μπορου΄σε να ανανεωθεί και η σύμβαση του κ. Γεωργακάκη.
Εξάλλου και αυτή τη στιγμή σε όλο το Ε.Σ.Υ. σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας υπηρετούν δεκάδες ή και εκατοντάδες γιατροί σε προσωποπαγείς θέσεις.
Σημειωτέον, η προβληματική νομοθεσία, δεν έλυνε το εξής ζήτημα: οι θέσεις όλων των γιατρών που θα συνταξιοδοτούνταν στις 31/12/20 θα έπρεπε έξι μήνες πριν την λήξη της θητείας των γιατρών αυτών, να προκηρυχθούν από τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Σε περίπτωση που παρέμεναν να μετατρέπονταν σε προσωποπαγείς. Το νομοθετικό κενό σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.”, το είχε εντοπίσει η τότε ηγεσία του υπουργείου όμως ο ανασχηματισμός πάγωσε τα πάντα.
Από την κατάθεση του κειμένου του εργατολόγου στην Διοικήτρια, και μετά, δεν έλαβε καμία απολύτως απάντηση – ενημέρωση ο κ. Γεωργακάκης. Κατά πόσον λοιπόν θα είχαμε παράβαση καθήκοντος αφού ο εργατολόγος δεν συμφωνεί με κάτι τέτοιο; Το έψαξε η Διοικήτρια ως όφειλε αφού γνώριζε – κατά πως ισχυρίζεται – την σημασία της παρουσίας του συγκεκριμένου γιατρού στην Κλινική αυτή;
Αναφορικά τέλος με την πρόταση ανανέωσης που του έγινε με τη χρήση της σύμβασης Covid, αποδεικνύεται δυστυχώς ότι η κα. Μπορμπουδάκη δεν κατάλαβε ότι το ζήτημα του κ. Γεωργακάκη δεν ήταν οικονομικό.
Δεν εκλιπαρούσε για δουλειά σαν άνεργος. Αλλά να εξασφαλίσει το μέλλον των ασθενών του και την εύρυθμη λειτουργία της Κλινικής, αποκαθιστώντας ταυτόχρονα τη κακοποιηθείσα αξιοπρέπειά του. Πώς θα επέστρεφε στο τμήμα του έπειτα από την απαξίωση που υπέστη; Ποιός θα ήταν συντονιστής στην κλινική αφού αν δεχόταν να επιστρέψει με σύμβαση κόβιντ δεν θα είχε τέτοιο δικαίωμα.
Αυτά λοιπόν για τα περί νομιμότητα και ντροπής. Όμως το χειρότερο όλων για εμάς, είναι ότι αναπάντητο παραμένει ένα σημαντικό ερώτημα που τέθηκε στο αρχικό μας σχόλιο που προκάλεσε την αντίδραση της 7ης Υ.Π.Ε.
Ρωτούμε λοιπόν ξανά: Τι μήνυμα στέλνει το ΕΣΥ στους νέους γιατρούς που σκέφτονται να το υπηρετήσουν αντί να φύγουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό;
Υ.Γ.
Καθ’ όλη την επικοινωνία μας με τον κ. Γεωργακάκη για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, ο ίδιος επαναλάμβανε ότι το μέλημά του είναι να μην θιγεί η Κλινική και να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς. Στην κατεύθυνση αυτή, αναγνώριζε τις προσπάθειες που γίνονταν αρχικά από την Διοικήτρια και μόνον για την υπόθεσή του. Όμως έμεινε με την απορεία τι συνέβη ή τι παρενέβη και ξαφνικά τα πράγματα πήραν αυτή την ντροπιαστική – κατ’ εμάς – τροπή.
Η επίσημη δήλωση που μας έκανε ο κ. Γεωργακάκης είναι η εξής: «Ζητώ να προκηρυχθεί η θέση συντονιστού της Νευρολογικής Κλινικής άμεσα, του τμήματος που αφήνω εγώ, όπως έχω προσωπικά παρακαλέσει και την ίδια την Διοικήτρια. Αυτό είναι το μόνο που με ενδιαφέρει. Για να συνεχίσει το τμήμα που αφιέρωσα τη ζωή μου την ομαλή λειτουργία του. Τίποτε άλλο…».