Όταν αναλάβαμε το 2014, δώσαμε εξ αρχής ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος των ελλείψεων στις σχολικές κτηριακές υποδομές σε πολλές περιοχές του δήμου Χανίων.
Θέσαμε υψηλούς στόχους με συνολική και όχι αποσπασματική στρατηγική και πετύχαμε κάτι που έως τότε φαινόταν ακατόρθωτο, εντάσσοντας την κατασκευή 8 νέων σχολικών μονάδων σε πρόγραμμα ΣΔΙΤ, ύψους 50 εκ. ευρώ. Ο Δήμος Χανίων ήταν ο πρώτος δήμος στη χώρα που αναλάμβανε ένα τέτοιο πρόγραμμα.
Στην απαιτητική αυτή διαδικασία προετοιμασίας για την έγκριση του τεράστιου για τα Χανιά σχολικού προγράμματος, χρειάστηκε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, να αγοράσουμε ως δήμος και δύο νέα οικόπεδα, στα Χωραφάκια Ακρωτηρίου και στα Περιβόλια, περιοχές με μεγάλες ανάγκες σχολικής στέγης.
Τον Απρίλιο του 2019, στην τεχνική υπηρεσία του δήμου Χανίων κατατέθηκαν οι φάκελοι από τέσσερις μεγάλες εταιρείες στο πλαίσιο της διαδικασίας πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την κατασκευή των 8 νέων σχολικών μονάδων αλλά και την ανακατασκευή του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο έργο, σε αυτό συμπεριλάβαμε επιπλέον και την πρόβλεψη για την ένωση του Πάρκου με τον Δημοτικό Κήπο με χρηματοδότηση από άλλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που εξασφαλίσαμε κατά τη θητεία της δημοτικής μας αρχής και σήμερα βλέπουμε να εκτελείται.
Επίσης, στα τέλη του 2018 υπογράψαμε σύμβαση για την έγκριση νέου κτηριολογικού προγράμματος για τα σχολεία Αγ. Μαρίνας, Περιβολίων και Παζινού, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε αίθουσες στις συγκεκριμένες περιοχές.
Επιπλέον δώσαμε μεγάλη έμφαση στη συντήρηση των υφιστάμενων σχολικών μονάδων, συχνά με μεγάλες παρεμβάσεις, όπως την πλήρη αντικατάσταση της στέγης του Α’ Γυμνασίου, και αναθέσαμε στο Τεχνικό Επιμελητήριο την κατάρτιση ηλεκτρονικών φακέλων ταυτότητας για τις σχολικές μονάδες που παραδόθηκαν το 2018.
Εντάξαμε, ακόμη, σχολικές μονάδες σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, ύψους 7 εκ. ευρώ, προγράμματα που αποτελούν ταυτόχρονα και αφορμές ανακαίνισης των σχολικών αυτών μονάδων, και τα οποία βλέπουμε επίσης να εκτελούνται αυτό το διάστημα.
Σήμερα τα προβλήματα στο κομμάτι της σχολικής στέγης παραμένουν ακόμα μεγάλα. Μας το υπενθύμισε πρόσφατα η μεγάλη ένταση που δημιουργήθηκε στη σχολική κοινότητα του 3ου Δημοτικού, λόγω έλλειψης αιθουσών διδασκαλίας για όλα τα παιδιά της περιοχής.
Είδαμε αυτές τις μέρες να διαρρέουν πληροφορίες ότι το έργο προχωράει στην Β1 φάση, με σημαντική καθυστέρηση θα έλεγα, ακόμα και αν λάβουμε υπ’ όψιν τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες μπορεί να υπάρχουν.
Η δημοτική αρχή, λοιπόν, πρέπει να δει πολύ σοβαρά την επιτάχυνση του προγράμματος ΣΔΙΤ για την κατασκευή των 8 νέων σχολικών μονάδων. Για τους δημότες -και πάνω από όλα για τα παιδιά- δεν έχει καμία απολύτως σημασία σε ποια δημοτική αρχή ανήκει η πατρότητα του έργου, αυτό που έχει σημασία έχει να μην εκτροχιαστεί ο προγραμματισμός που κληροδοτήσαμε και να αντιμετωπιστούν γρήγορα οι σοβαρές ελλείψεις μας στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας.
Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ): Το νεο κολπο για φαγοπότι που θα φέρει τρελες αλλαγες συην κοινωνική λειτουργία.
Εμμεσα ιδιωτικοποοιουνται τα παντα!
Οι αληθινοί δημοσιογράφοι πρεπει να το καταγγέλλετε, οχι να το διαφημίζετε!
Μου φαίνεται ότι αυτές οι επιλογές είναι μονόδρομος για τις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας!