Η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας είναι γνωστή και τη βιώνουμε σε καθημερινή βάση ενώ είναι λογικό ότι από αυτήν δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, τον οποίο θεωρούμε όλοι απαραίτητο αλλά δυστυχώς και αυτός τείνει να γίνει είδος πολυτελείας και για να συνεχίσει να υπάρχει πρέπει, πλέον, τα σωματεία να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Εκτός από δωρεάν Υγεία και Παιδεία, υποχρέωση της Πολιτείας είναι η παροχή ενός ακόμη κοινωνικού αγαθού, αυτού της άθλησης. Δηλαδή, πρέπει μέσω των Εθνικών Σταδίων και Γυμναστηρίων -χώροι που χρειάζεται να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και να πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις- να μπορούν να προπονούνται και να αγωνίζονται οι αθλήτριες και οι αθλητές των ερασιτεχνικών σωματείων και όχι μόνον. Το κατά πόσον είναι δωρεάν η Υγεία και η Παιδεία τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση ενώ δυστυχώς κάτι ανάλογο συμβαίνει πλέον και με την άθληση. Με δεδομένο ότι οι επιχορηγήσεις για τη λειτουργία των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων όχι μόνον είναι κατά πολύ μειωμένες αλλά καθυστερούν και να εκταμιευθούν, σε αρκετές πόλεις, ανάμεσά τους και τα Χανιά, οι ερασιτεχνικές ομάδες που χρησιμοποιούν τα ΕΑΚ είναι πια υποχρεωμένες, αν θέλουν αυτά να συνεχίσουν να λειτουργούν, να… τσοντάρουν έστω και με ποσά που θεωρούνται συμβολικά, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να τα χρησιμοποιούν.
Είναι φανερό ότι η όλη κατάσταση έχει… ξεφύγει, το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δεν υπάρχει… φως στο βάθος του τούνελ και έτσι, υποχρεωτικά πλέον, τα σωματεία που καλλιεργούν αθλήματα τα οποία διεξάγονται σε Εθνικά κλειστά γυμναστήρια, κολυμβητήρια και στάδια, καλούνται να πληρώνουν ακόμη και τις προπονήσεις.
Για το σίγουρα σοβαρό, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται αναγκαίο, αυτό θέμα μας μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης του ΕΑΚ Χανίων (το οποίο περιλαμβάνει το χώρο του Εθνικού Σταδίου Χανίων, το κολυμβητήριο της Νέας Χώρας και το Σκοπευτήρο στο Καμπάνι), Ιπποκράτης Μανουδάκης.
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΜΑΝΟΥΔΑΚΗΣ
Αυτή τη στιγμή είναι δεδομένο ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αφού έχουν περικοπεί όλες οι επιχορηγήσεις της από την Πολιτεία κατά 50%. Ετσι, παρότι θεωρώ ότι μέχρι τώρα έχουμε κάνει πάρα πολύ καλή διαχείριση, αν δεν μας δώσουν το υπόλοιπο ποσοστό της τακτικής επιχορήγησης του ΕΑΚ Χανίων για το 2011, που ανέρχεται περίπου στις 300.000 ευρώ, τα πράγματα θα είναι δύσκολα και πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Και το λέω αυτό γιατί όταν έρχονται έγγραφα για περικοπές επί του ήδη μειωμένου τακτικού προϋπολογισμού, είναι λογικό να δημιουργείται προβληματισμός όσον αφορά την εύρρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Ως επιτροπή διοίκησης ίσως δεν κάναμε κάποια πράγματα που χρειαζόταν στο ΕΑΚ, αλλά αυτό έγινε προκειμένου να διασφαλιστεί η μισθοδοσία των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν πληρωθεί και το 1ο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, αλλά και τα απολύτως απαραίτητα λειτουργικά έξοδα.
Αν είχαμε σήμερα στη διάθεσή μας αυτό το υπόλοιπο, μπορώ να πω ότι όλα θα ήταν καλά, θα καλύπταμε τις ανάγκες μας μέχρι και τις αρχές του νέου χρόνου.
Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών αλλά θεωρώ ότι θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα στη συνολική λειτουργία του Ε.Α.Κ.Χ. αν δεν έρθει σύντομα το υπόλοιπο της αρχικά εγκεκριμένης επιχορήγησης, αφού έχουμε αρκετές υποχρεώσεις, μεταξύ άλλων και προς τη ΔΕΗ, με την οποία ναι μεν έχουμε κάνει διακανονισμό αλλά αν δεν είσαι συνεπής σε αυτόν, τότε καταρρίπτεται.
Ενναλλακτικές λύσεις, για την εξασφάλιση μεγάλων εσόδων δεν υπάρχουν. Θα πρέπει να αναζητηθούν πηγές υποστήριξης από την τοπική κοινωνία, την τοπική αυτοδιοίκηση, την περιφερειακή ενότητα και όπου χρειαστεί να αυτοσχεδιάσουμε.
Εδώ και πολύ καιρό έχω εκφράσει την άποψη ότι στην πολύ δύσκολη περίοδο που ζούμε, για να συνεχίσει να λειτουργεί το Ε.Α.Κ.Χ. θα χρειαστεί την έστω και σε μικρό βαθμό υλική υποστήριξη των σωματείων που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αντιδράσεις, βρισκόμαστε στη φάση της έγγραφης ενημέρωσης των σωματείων τα οποία χρησιμοποιούν το κλειστό γυμναστήριο, για την ανάγκη καταβολής από μέρους τους κάποιου συμβολικού ποσού, ανάλογα με τις ώρες χρήσης, κάτι που θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου. Πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν πρόκειται για αμοιβή αλλά για μια προσωρινή οικονομική ενίσχυση των συλλόγων προς το Ε.Α.Κ.Χ., ώστε να καλυφθούν πολύ απλά αλλά ταυτόχρονα βασικά έξοδα και να υπάρχει δυνατότητα να παρέχουμε τις αυτονόητες υπηρεσίες, δηλαδή καθαριότητα, ζεστό νερό, για τις ανάγκες όλων των ομάδων. Ανάλογα με τις ώρες χρήσης, θα κόβεται γραμμάτιο είσπραξης, π.χ. για τα σωματεία που το χρησιμοποιούν μόνιμα αυτό θα γίνεται κάθε μήνα, ενώ για τα άλλα που το χρησιμοποιούν περιστασιακά, θα γίνεται με τη χρήση του χώρου.
Το ποσό που υπολογίζουμε για σωματείο το οποίο χρησιμοποιεί την αίθουσα 4 ώρες την εβδομάδα, ανέρχεται περίπου στα 48 ευρώ το μήνα, δηλαδή μέσο όρο 3 ευρώ η ώρα, την οποία τη λογαριάζουμε ως προπονητική, δηλαδή έχει διάρκεια 90 λεπτά.
Είμαστε στη διαδικασία να εφαρμόσουμε κάτι ανάλογο τόσο στο κολυμβητήριο της Νέας Χώρας, όσο και για στους ανοικτούς χώρους του Εθνικού Σταδίου, δηλαδή το στίβο και το τένις.
Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η διαδικασία συγχώνευσης με το Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων, στο Καμπάνι, το οποίο πλέον ανήκει στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το επισκέφθηκα πρόσφατα και με έκπληξή μου, θα έλεγα, διαπίστωσα ότι πρόκειται για πολύ ωραίες και καλοδιατηρημένες εγκαταστάσεις και με την ευκαιρία θέλω να δώσω συγχαρητήρια στις επιτροπές διοίκησης που είχαν μέχρι τώρα την ευθύνη λειτουργίας, αλλά και στους εργαζόμενους. Είναι ευνόητο πως το Σκοπευτήριο αποτελεί διαφορετική περίπτωση, πρέπει να βοηθήσουμε να διατηρηθεί το ήδη υπάρχον θετικό έργο αλλά και να το προβάλλουμε όσο πιο πολύ γίνεται εκτός Κρήτης και Ελλάδος, γιατί πιστεύω ότι σε επίπεδο αθλητικών εγκαταστάσεων είναι το καμάρι των Χανίων. Μια από τις βασικές εκκρεμότητες, για την οποία με ενημέρωσαν οι άνθρωποι, είναι αυτή με την πυρασφάλεια.
Οπως μου είπαν, είχαν εγκριθεί τα απαραίτητα χρήματα, όμως υπήρξε γραφειοκρατικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να περάσει η ημερομηνία και να ´χαθεί´ προσωρινά το κονδύλι αυτό, το οποίο όμως θα εντάξουμε στον νέο προϋπολογισμό και ελπίζω να εγκριθεί.
Ετσι έχει σε γενικές γραμμές η κατάσταση, η οποία μας υποχρεώνει να πάρουμε μέτρα που κανείς μας δεν θέλει αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Αυτό που έχω να τονίσω, κλείνοντας, είναι ότι εάν δεν έρθουν στην ώρα τους οι τακτικές επιχορηγήσεις, θα πρέπει να αποφασίσει η Πολιτεία αν θέλει εν λειτουργία τους αθλητικούς χώρους που της ανήκουν ή όχι.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 10ΜΗΝΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ
Η επιτροπή διοίκησης του Ε.Α.Κ. Χανίων συμπληρώνει 10 μήνες θητείας και κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό, ο πρόεδρός της μας δήλωσε: ´Παρά τον περιορισμένο προϋπολογισμό μας και τις γενικότερα δύσκολες συνθήκες, έχω τη γνώμη ότι προσπαθήσαμε για το καλύτερο δυνατό. Μεταξύ άλλων, καθορίσαμε αρμοδιότητες στους υπαλλήλους, έχει προχωρήσει η διαδικασία για τη σύγκλιση υπηρεσιακού συμβουλίου για να οριστικοποιήσουμε τις αρμοδιότητες και τους προϊσταμένους, κάτι που έχει να γίνει περίπου 10 χρόνια, Ακόμη, έχουμε κάνει μια μεγάλη εξοικονόμηση σε πόρους, περιορίσαμε τα λειτουργικά έξοδα ενώ με απλές ενέργειες και λίγα χρήματα, έχουμε μειώσει το κόστος λειτουργίας του κολυμβητηρίου. Π.χ. βελτιώσαμε τη στατικότητα της οροφής στη δωδεκαμισάρα πισίνα με μια εργολαβία περίπου 10 φορές φθηνότερη από την αρχική, μαζέψαμε σε δεξαμενή επιστροφής, η οποία κόστισε 1.700 ευρώ, το -ζεστό και χλωριομένο- νερό από την υπερχείλιση της μεγάλης πισίνας και κάναμε απόσβεση μέσα σε μια εβδομάδα, αφού υπολογίσαμε ότι χανόντουσαν περίπου 3.500 κυβικά νερό κάθε μήνα. Επίσης, τοποθετήσαμε εγκατάσταση 110τ.μ. ηλιακών panel για ζεστό νερό στα ντουζ.
Ακόμη, η Γ.Γ.Α. μας δίνει την ευχέρεια να βάλουμε εντός του χώρου του Σταδίου κάποιες δραστηριότητες που έχουν συνάφεια και δεν προσβάλουν το χώρο, προκειμένου να υπάρξουν κάποια έσοδα και μέχρι τώρα έχουμε αξιοποιήσει το κομμάτι αυτό όσο καλύτερα μπορούσαμε.
Θέλω να προσθέσω ότι έχουμε ήδη αρχίσει τη σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2012 και να διευκρινήσω ότι εμείς υποβάλαμε πέρυσι προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ, όμως μας τον επέστρεψαν ζητώντας να τον μειώσουμε. Επειδή δεν μπορούσαμε να “κόψουμε” κάτι, τον στείλαμε πίσω με το ίδιο ποσό και τελικά μας ενέκριναν 950.000 ευρώ, από τα οποία, όπως προανέφερα, μας οφείλονται ακόμη 300.000´.
ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Βέβαια, για τις ανάγκες του αθλητισμού -πλην ποδοσφαίρου- χρησιμοποιούνται ακόμη τρία κλειστά Στάδια (Κλαδισού, Σούδας, Ακρωτηρίου), ένα προπονητήριο (Παλιά Ηλεκτρική) και το Ναυταθλητικό Κέντρο Σούδας, τα οποία ανήκουν πλέον στον Δήμο Χανίων.
Οπως μας δήλωσε ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος για αθλητικά θέματα, Δημήτρης Λειψάκης, οι προαναφερόμενες εγκαταστάσεις, αν και η λειτουργία τους κοστίζει αρκετά χρήματα στον Δήμο, ουσιαστικά θα χρησιμοποιούνται χωρίς κόστος από τα σωματεία.
Ο κ. Λειψάκης σημείωσε ότι ´…στις πολύ δύσκολες στιγμές που περνάμε, ο αθλητισμός αποτελεί ίσως τη μοναδική διέξοδο.
Με το σκεπτικό αυτό, σε συνδυασμό με το ότι τα σωματεία ήδη έχουν “φορτωθεί” πάρα πολλά πράγματα, δεν μπορούμε να ζητήσουμε κάτι περισσότερο από αυτά που απαιτούνται ώστε να είμαστε καλυμμένοι ως Δήμος.
Μετά, λοιπόν, από συναντήσεις που έγιναν με όλα τα σωματεία τα οποία κάνουν χρήση Δημοτικών εγκαταστάσεων, αποφασίστηκε να υπογραφεί μια σύμβαση-συμφωνητικό μεταξύ μας, προκειμένου να είναι καλυμμένος ο Δήμος σε θέματα σχετικά με αστική και ποινική ευθύνη.
Στο οικονομικό τώρα, το ποσό που θα καταβάλουν τα σωματεία είναι καθαρά συμβολικό. Πρόκειται για 10 λεπτά την προπονητική ώρα, δηλαδή ένα σωματείο που κάνει 5 προπονήσεις την εβδομάδα χρεώνεται με 50 λεπτά και το μηνιαίο κόστος ανέρχεται στα 2 ευρώ, άρα καταλαβαίνετε γιατί μιλάω για συμβολικό ποσό. Οσον αφορά την αίθουσα στην Π. Ηλεκτρική την οποία χρησιμοποιεί αποκλειστικά η Αθλητική Λέσχη Ξιφασκίας Χανίων, το μηνιαίο αντίτιμο έχει οριστεί στα 20 ευρώ, ενώ για το γήπεδο τένις που βρίσκεται στον ίδιο χώρο, για μεν τα σωματεία η ώρα κοστίζει επίσης 10 λεπτά, ενώ η τιμή για χρήση από το κοινό είναι 4 ευρώ η ώρα όταν ανάβουν οι προβολείς, ενώ σε διαφορετική περίπτωση είναι 2 ευρώ´.
Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για αθλητικά θέματα, Νίκος Βλαζάκης, ο οποίος επιμελήθηκε μελέτης για το κόστος όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Χανίων, μας είπε ότι οι ανελαστικές δαπάνες (χωρίς έξοδα καθαριότητας και συντήρησης) για τους 5 προαναφερόμενους αθλητικούς χώρους, υπολογίζεται ότι ανέρχεται, ετησίως, στο ποσό των 85.000 ευρώ (40.000 ευρώ για το κλ. Κλαδισού, 20.000 για την Π. Ηλεκτρική, 9.000 για το Ναυταθλητικό Κέντρο Σούδας και από 8.000 ευρώ για το κλ. Σούδας και το κλ. Ακρωτηρίου).
Αποψη από το κλειστό της Π. Ηλεκτρικής.