Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επιμέλεια: Βασίλης Μιχελιουδάκης
Πώς βρέθηκαν οι ´διαδρομές´ για επτά ημέρες, στη γειτονική Τυνησία -όπως γράφαμε στη σελίδα ´Τουρισμός´ των. ´Χ.Ν.´ της Δευτέρας; Ηταν πολύ απλό. Στα μέσα Σεπτεμβρίου έφτασε το μήνυμα/πρόσκληση της Τυνησιακής Πρεσβείας στην Αθήνα, εκ μέρους του Τυνησιακού Διεθνούς Τουρισμού και του Διευθυντή του Γραφείου στην Πρεσβεία κ. Μωχάμεντ ΜΠΑΣΑΡ.
Αποδέχθηκα την πρόταση/πρόκληση του κ. Γαρεδάκη, μόλις διάβασα το πρόγραμμα. Πήρα το ΟΚ από την οικογένεια, για το ρίσκο (η αλήθεια να λέγεται) και ακολούθησε η επιβεβαίωση με τον κ. Μπασάρ, μια εβδομάδα πριν την αναχώρηση.
– Πώς ξεκινάμε αυτή την απόδραση; Αλλοι μίλησαν για εκδρομή με προσόντα, ορειβάτη, εμείς τη χαρακτηρίσαμε ´μεγάλη δοκιμασία´ ήταν μια μικρή περιπέτεια για ορισμένους και όταν συναντάς και ακουμπάς από κοντά, δεκάδες – εκατοντάδες μνημεία και διαφορετικά τοπία, δεν επαναλαμβάνεται εύκολα.
– Αλλωστε μας το δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ο Μωχάμεντ, από την πρώτη στιγμή.
Πάμε, όμως, να σας περιγράψουμε, με δυο κουβέντες, το επταήμερο στην Τυνησία.

ΤΡΙΤΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Η συνάντηση των εννέα με τον αρχηγό στο ´Ελ. Βενιζέλος´ είχε οριστεί στα γκισέ της Tunisair για τις δέκα το πρωί.
Και βέβαια εμείς είχαμε φθάσει στο αεροδρόμιο από τις οκτώ (!) αφού είχαμε επιλέξει το πρωινό της AEGEAN. Καταλαβαίνετε τη μικρή αγωνία, των δύο περίπου ωρών, μέχρι να γνωρίσω την παρέα και με… απαγορευτικό στο τσιγάρο.
Ενα τέταρτο πριν την αναχώρηση η ομάδα ´δένεται´ μαθαίνουμε τα μικρά ονόματα και περιμένουμε το κλείσιμο/κλείδωμα της πόρτας του πιλοτηρίου.
Ταξίδι δύο ωρών, με πολύ καλό καιρό και κοντά σε παράθυρο, μετράμε τα νησιά μέχρι να φτάσουμε στα νότια της Σικελίας, όπου η στροφή αριστερά ήταν και καθοδική για να ´πιάσουμε´ το υπερσύγχρονο και άνετο αεροδρόμιο της Τύνιδας. Ώρα Τύνιδας 11:00.
Μισή με μία ώρα για ένα καφέ και μετατροπή δολαρίων ή ευρώ με δηνάρια.
Ενα δολάριο, παίρναμε 1,40 dr, με τον ´εσπρέσο´ στο 1,50 dr, παντού (όπως διαπιστώσαμε αργότερα). Ενα ευρώ, ισότιμο με 1,90 dr. Πόσες θυρίδες για το συνάλλαγμα; Μετρήσαμε γύρω στις δέκα με δεκαπέντε. Αυτονόητη η παρουσία τους, όταν μαθαίνεις πως ο φόρτος του Τυνησιακού αεροδρομίου είναι τέτοιος και λες πώς είναι δυνατόν! Αμ είναι και είναι σοβαρός. Οικογένειες από τη Λιβύη επιστρέφουν από τις ευρωπαϊκές χώρες (και όχι μόνο) που είχαν εγκατασταθεί, πολύ πριν τα γεγονότα αυτής της χρονιάς για μόνιμη εγκατάσταση στη γειτονική Τυνησία. Λαός φιλήσυχος και αρκετά φιλόξενος. Κοινωνία εργατική, με ομαδικό πνεύμα και αρκετή αξιοπρέπεια.
Αφήνουμε την Τύνιδα, τρέχουμε για το ελικοφόρο της Tunisair και σε 40 λεπτά φτάνουμε στο νησί των Λωτοφάγων, την ´Nτζέρμπα´. Τόπος διακοπών για πολλούς Τυνήσιους, πιστεύοντας ότι έφτασε σ? αυτό ο Οδυσσέας, κατά το ταξίδι της επιστροφής του στην Ιθάκη.
Η ´Ντζέρμπα´ έχει πλάτος 29 και μήκος μόλις 27 χλμ., αλλά λέγεται ότι διαθέτει 354 τεμένη -ένα για κάθε ημέρα του ισλαμικού έτους.
Το νησί είναι ελκυστικό, όλο το χρόνο, μολονότι από το Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο μπορεί να κάνει κρύο την ημέρα και η θερμοκρασία να πέφτει περισσότερο τη νύχτα.
Διανυκτέρευση στη ´Ντζέρμπα´.

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Tα δύο Land Rover και το ένα Nissan, με τα διπλά διαφορικά τους, ενισχυμένα και λάστιχα ιδανικά για τις συνθήκες ´Σαχάρας´ είναι έτοιμα και τα τρία, με τους οδηγούς (με αραβικά, γαλλικά και λίγα ιταλικά, αγγλικά, γερμανικά) αλλά Τυνήσιους, πεντακάθαρους, ξυρισμένους και πάντα κοντά σου για να σου δώσουν απαντήσεις ή λύσεις. Κύριοι, σε όλα τους, αλλά το ραδιόφωνο με τη μουσική τους και τα νέα από τα διάφορα ´μέτωπα´ ήταν σεβαστά σε όλους μας.
* Ξενάγηση στα αξιοθέατα του νησιού των ´Λωτοφάγων´, όπως το Φρούριο του 15ου αιώνα, την αρχαία αγορά-Μεδίνα, το πάρκο των κροκοδείλων, βιοτεχνίες/ εκθετήρια κεραμικών αντικειμένων και το Μουσείο Τεχνών και παραδόσεων του νησιού. Δεξιά και αριστερά του δρόμου, αλλά μακρύτερα από τις παραλίες, εκατοντάδες χιλιάδες ´στρατιωτάκια´, οι ελιές του νότιου Τυνήσιου, του οποίου το εισόδημα είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Διανυκτέρευση στη ´Ντζέρμπα´.

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Πρωί-πρωί, στις επτά, δηλαδή, φεύγουμε για την Πύλη της Σαχάρας, τη Ντουζ που βρίσκεται ακριβώς στην άκρη της ερήμου, όπως την έχουν στο μυαλό τους οι περισσότεροι δυτικοί. Οι αμμόλοφοι δεν είναι τόσο εντυπωσιακοί όπως βαθιά στην ανατολική έρημο, όμως αυτό μας αρκεί.
Επισκεφθήκαμε τα οχυρωμένα παλάτια των Βερβερίνων του 11ου αιώνα. Μια οικογένεια τρωγλοδύτες και μπήκαμε στην έρημο πάνω σε καμήλες (καραβάνι).
Πού διανυκτερεύσαμε;
Σε κατασκήνωση στη Σαχάρα, αλλά με όλες τις βασικές υποδομές να λειτουργούν μέχρι τις 11 το βράδυ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Φεύγουμε από τη Ντουζ και κατευθυνόμαστε στη Τοζέρ την πρωτεύουσα των οάσεων, με στάση στην Kebili, όπου σε κάποιο σημείο της μεγάλης ευθείας κινδυνεύσαμε από τις καταρρακτώδεις βροχές, που προέρχονταν από το γειτονικό Αλγέρι, 45 χλμ., βορειοδυτικά.
Στις σημερινές επισκέψεις, εκδρομή στις ορεινές οάσεις του Ατλαντα, στο μεγαλύτερο γκολφ της Μεσογείου και νυχτερινός περίπατος με άμαξες/ΤΑΧΙ, που ´φορούσαν´ παλιά ζάντες/λάστιχα μικρού φορτηγού αυτοκινήτου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Χαλαρό εγερτήριο με απόδραση στην έρημο της Σαχάρας και φωτογράφιση στο σκηνικό της ταινίας ´Ο Πόλεμος των Άστρων´. Βόλτα στον Φοινικώνα της Ιερής Όασης της ΝΕΦΤΑ και περιήγηση στην αγορά της Τοζέρ. Το βράδυ τραπέζι ανάμεσα στους φοίνικες και τις χουρμαδιές, με επίσκεψη σε καινοτόμα πρωτοβουλία μουσειακού χώρου για τους χουρμάδες, την επεξεργασία τους και τις πάμπολλες χρήσεις για την παραγωγή γλυκών και φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Δεύτερη διανυκτέρευση στη Τοζέρ και προετοιμασία της επόμενης διαδρομής, που ξεκινά από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά της χώρας και τερματισμό στη Τύνιδα.
Απόσταση που ξεπερνά τα 500 χλμ. Και έξι ενδιάμεσους σταθμούς/ξεναγήσεις:

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Α. Φύγαμε από την Tozeur στις 6.30 και φθάσαμε στη Metlaoui στις 8.00.
Β. Προχωρώντας συναντήσαμε ένα ακόμη γκολφ, ένα αεροδρόμιο, αυτό της GAFSA και στάση για καφέ στις 9.00.
Γ. Ο τρίτος σταθμός, στις 11.45 ήταν η Kairouan, τέταρτη σημαντικότερη πόλη του ισλαμικού κόσμου μετά τη Μέκκα, τη Μεδίνα και την Ιερουσαλήμ. Το κύριο αξιοθέατο εδώ είναι το Μεγάλο τέμενος Σίντι Οκμπα. Το σημερινό κτήριο κατασκευάστηκε από τους Αγκλαβίδες το 836 μ.Χ. Οι μη Μουσουλμάνοι απαγορεύεται να μπουν στην αίθουσα προσευχής με τους 400 μαρμάρινους στύλους, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από τα ερείπια της Καρχηδόνας. Ομως, σύμφωνα με τον αρχηγό και ξεναγό μας Μωχάμεντ, μέσα από τις 17 βαριές πόρτες, από κέδρο, οι επισκέπτες μπορούν να ρίξουν μια ματιά σε έναν από τους παλαιότερους άμβωνες του κόσμου, ο οποίος κοσμείται από 250 ξυλόγλυπτα.
Δ. Φεύγουμε μετά από ένα καφέ (ο καθένας μας έπινε και τον δικό του, με συνέπεια να γράφουμε, στα γαλλικά την παραγγελία) και ολίγη… καθυστέρηση.
Πού φθάνουμε στις τρεις το μεσημέρι; Στη Sousse, η οποία παλιότερα ήταν ένας προορισμός για ημερήσιες διακοπές.
Σήμερα είναι ένα αυτόνομο, πολύβουο κέντρο διακοπών, ατμοσφαιρικό και γεμάτο με ιστορικές μνήμες λόγω της θέσης της στα παράλια της Μεσογείου, με απόσταση 170 χλμ. από την πρωτεύουσα Τύνιδα.
Λιμάνι εμπορικό, με τουριστική μαρίνα, γραφείο τουρισμού, εγκατάσταση γκολφ, μνημεία αρχαία και παλιά πόλη που συντηρείται με τα κάθε λογής μαγαζιά λαϊκής Τέχνης, ξυλόγλυπτα, υφαντά, δερμάτινα, κεραμικά και άλλα χειροτεχνήματα.
Φωτογραφικά μου θύμισαν τη Θεοτοκοπούλου, στον Τοπ Χανά στην παλιά πόλη των Χανίων.
Μετά από κάποια ψώνια, παίρνουμε την παραλιακή και βρισκόμαστε σε μια από τις ψαροταβέρνες του τουριστικού λιμανιού με σωστό σέρβις και φθηνές τιμές.!
Ε. Αφήνουμε τη Sousse με τα ψαράδικα του ´Μπαρμπαρόσα´, τα ιταλικά ιστιοπλοϊκά, τα καταμαράν των Γάλλων και τα ταχύπλοα που έρχονταν απ? τα παράλια της Σικελίας, κατά δεκάδες.
Πού πάμε; Στη Hammamet, παραλιακή πόλη, κι αυτή, σε μια απόσταση ίση με αυτή των Χανίων-Ρεθύμνου. Αλλά μ? έναν αυτοκινητόδρομο τριών κατευθύνσεων συν μια βοηθητική, ανά διαδρομή και διαχωριστική διπλή πλάτους, τουλάχιστον δύο μέτρων.
Το μεγαλύτερο θέρετρο της Τυνησίας, το οποίο προσελκύει τουρίστες από τη δεκαετία του 1960.
Προσφέρεται για τουρισμό όλο το χρόνο και το προτιμούν τόσο οι οικογένειες όσο και τα ζευγάρια.
Κατά πολύ μικρότερη από τις Μεντίνα της Τύνιδας, της Σους, αλλά με τις δικές της χαρές, η παλιά πόλη του Χαμαμέτ, απλώνεται γύρω από την Κάσμπα και το μεγάλο Τέμενος. Χτίστηκε, μεταξύ 1463-1474, στη θέση ενός οικισμού του 9ου αιώνα.
Αν και οι δρόμοι που βρίσκονται πιο κοντά στα τείχη της Μεντίνα, είναι γεμάτοι με καταστήματα σουβενίρ, υπάρχει μια οικιστική περιοχή που παραμένει σχεδόν ανέπαφη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κοπάδια κατσικιών βοσκούσαν δίπλα στις μπάρες του αυτοκινητόδρομου και τους νέους κτηνοτρόφους να παίζουν το κινητό τους.
ΣΤ. Στις 8.30 το βράδυ της Κυριακής, φτάνουμε στην περιοχή του ´5στερου´ Ξενοδοχείου μας στην Τύνιδα: Το ´REGENCY GOLDEN YASMIN-Hotels´. Οι περισσότεροι πήγαμε για καφέ και ελαφρύ βραδινό, γιατί η επόμενη μέρα περιλαμβάνει περιπάτους, μικρές ξεναγήσεις και ψώνια στη Μεντίνα.

ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Ελεύθερη ημέρα, στην πρωτεύουσα της χώρας που μας φιλοξενεί και είναι το επίκεντρο του έθνους.
Κατοικείται από το 1/10 του πληθυσμού και είναι στο κέντρο της πολιτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής. Συνδυάζει μια δραστήρια παλιά πόλη με σοκάκια και σκεπαστά, με χαρακτηριστικές τις δενδροφυτευμένες λεωφόρους και τα κομψά κτήρια με μπαλκόνια και στύλους.
Σημαντική στιγμή: Το βράδυ συναντήσαμε στους ανοιχτούς χώρους της τραπεζαρίας, καινούργιες παρέες στα τραπέζια να μαζεύονται για κουβέντα και φαγητό. Το δικό μας τραπέζι ήταν το μοναδικό με κέφι. Οι υπόλοιποι, πρόσφυγες από τα ανατολικά της Τυνησίας…

ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Το τηλέφωνο χτύπησε για εγερτήριο στις 04.00 το πρωί.
Μ? ένα καφέ στο χέρι μπήκαμε στα γνωστά μας τζιπάκια της Σαχάρας στις 05.00. Μια ώρα αργότερα ´κλειδώναμε´ τις πόρτες της TYNISAIR´ για την Αθήνα, που μας υποδέχθηκε μ? ένα πεντακάθαρο ουρανό και ήρεμη ατμόσφαιρα.
Θερμές ευχαριστίες σε όλους εκείνους που στήριξαν την ομάδα αυτής της συγκεκριμένης απόδρασης.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Γεωγραφία
Η Τυνησία είναι η βορειότερη χώρα της Αφρικής και απέχει 80 χλμ. Νοτιοδυτικά της Σικελίας. Από βορρά μέχρι το νότο μετράει 750 χλμ., με πλάτος από τα ανατολικά προς τα δυτικά, μόνο 150 χλμ.. Η βόρεια και ανατολική ακτή βρέχονται από τη Μεσόγειο, ενώ μεγάλο μέρος του νότιου μισού της χώρας αποτελεί τμήμα της Ερήμου Σαχάρας.

Κλίμα
Τα καλοκαίρια είναι θερμά και ξηρά. Η θερμοκρασία φτάνει τους 30 βαθμούς, στην έρημο όμως αγγίζει τους 45.
Στο βορρά ο χειμώνας είναι ήπιος αλλά αρκετά υγρός με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα.

Ανθρωποι – Κοινωνία
Ο πληθυσμός της Τυνησίας ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια, ενώ υπολογίζεται ότι σήμερα φιλοξενούνται, κυρίως, οικογένειες που υπερβαίνουν τους 600 – 700.000 ανθρώπους, από τη γειτονική Λιβύη.
Περισσότεροι από τους μισούς Τυνήσιους είναι κάτω των 18 ετών και το 30% είναι κάτω των 14.
Περίπου το 98% των κατοίκων είναι Μουσουλμάνοι, ενώ υπάρχουν μικρές μειονότητες Χριστιανών και Εβραίων.
Οι Τυνήσιες απολαμβάνουν αρκετές ελευθερίες σε σχέση με τις άλλες μουσουλμανικές χώρες. Παρόλα αυτά πολλές ηλικιωμένες φορούν ακόμα και σήμερα τη μαντίλα.

Τα ´10´ βασικά που μάθαμε:
1. Τα κεραμικά τους βασίζονται στους όμορφους και καινοτόμους σχηματισμούς με παραδοσιακά χρώματα το μπλε και το λευκό.
2. Τι είναι το μπρικ; Ενα ασυνήθιστο φαγητό με αυγά, δημοφιλές ορεκτικό, πριν από το κυρίως πιάτο. Προσέξτε το, στο στόμα. Δεν είναι εύκολο να το φάτε.
3. Παζάρι για ψώνια: Ξεκινήστε το με το 50% της τιμής που θα σας πουν (σπανίως αναφέρονται τιμές) και αν δεν σας συμφέρει γυρίστε την πλάτη για να σας δώσουν πιο χαμηλή τιμή. Ή φέρτε το παρεάκι για ψώνια, όλοι μαζί.
4. Βρείτε ένα ματσάκι γιασεμί και βάλτε το στο μαξιλάρι όταν πάτε για ύπνο.
5. Οι τυνησιακές πόρτες είναι παραδοσιακές, φωτεινά χρώματα και κατασκευάζονται από συμπαγές ξύλο.
6. Δοκιμάστε να καβαλήσετε μια καμήλα, το ηλιοβασίλεμα, αν βρεθείτε στη Ντουζ.
7. Ο Τυνησιακός μπακλαβάς είναι σιροπιαστός, γεμισμένος με καρύδια.
8. Σίγουρα θα προσέξετε το μουεζίνη να προσεύχεται και να καλεί τους πιστούς για προσευχή. Πόσες φορές την ημέρα; Πέντε!
9. Μας μίλησαν για ένα παραδοσιακό χαμάμ, για χαλάρωμα. Δεν μας χρειάστηκε γιατί οι διανυκτερεύσεις μας (εκτός από την κατασκήνωση στην όαση της Ντουζ) γίνονταν σε ´5άστερα´ ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών και ανέσεων.
10. Μην φύγετε από την Τυνησία αν δεν αγοράσετε χουρμάδες και ένα βάζο καυτερής σάλτσας ´χαρίσα´. Πριν να καταλάβουν ότι είμαστε γκρουπ από Ελλάδα, μας πλησίαζαν για το αγνό παρθένο ελαιόλαδό τους. (Είναι η τέταρτη παραγωγός χώρα στη Μεσόγειο. Με πρώτη την Ισπανία, δεύτερη την Ιταλία και τρίτη την Ελλάδα. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Τουρκία, για την ώρα).

Τελευταία διαπίστωση, κλείνοντας
* Δεν αποκλείεται μέχρι τον προσεχή Μάρτιο να διοργανωθούν τρεις με τέσσερις εκδρομές/αποδράσεις, προς την Τυνησία για τους Κρητικούς, με βάση το αεροδρόμιο ´Ι. Δασκαλογιάννης´.
* Προετοιμαστείτε σιγά-σιγά, δημιουργήστε τα παρεάκια και αναμείνατε στο ακουστικό σας… το τηλέφωνο του πράκτορά σας για να σας ενημερώσει με περισσότερες λεπτομέρειες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα