Ιωάννης Κολιόπουλος
Καθηγητής Ιστορίας των Νεωτέρων Χρόνων
Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και επισκέπτης καθηγητής στην Οξφόρδη και το Columbia της Αμερικής συγγραφέας πολλών σημαντικών έργων μεταξύ των οποίων και το
“Η δικτατορία του Μεταξά και ο πόλεμος του ’40’’
Με πρόλογο του διακεκριμένου δημοσιογράφου Γιάννη Μαρίνου
Τώρα ο κόσμος, η Ευρώπη μαζί κι εμείς, ζούμε σε μία ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ
Με τη Μεγ. Βρετανία να οδηγείται σε δικό της αδιέξοδο, τη χώρα μας σε πολύμορφη καταστροφή, όπως γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια με Γερμανική ενοχή.
Ο ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΑΛΒΙΟΝΟΣ
Ογδόντα ένα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Μεταξάς κατέλυσε το Δημοκρατικό πολίτευμα της Ελλάδας επιβάλλοντας τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, με βασική δικαιολογία τον κομμουνιστικό κίνδυνο, την κοινωνική αναταραχή.
Όμως, αυτές οι δικαιολογίες του στρατηγού Μεταξά και πρωθυπουργού πριν κηρύξει και τη διδακτορία, δεν ήταν ουσιαστικά ο κομμουνιστικός κίνδυνος αλλά ο αμφιλεγόμενος ρόλος της Βρετανικής κυβέρνησης. Τόσο στα εσωτερικά προβλήματα της Ελλάδας, όσο και στη διαμόρφωση και την άσκηση εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο από το στρατιωτικό κίνημα του 1935 ως την εισβολή των Γερμανών στη χώρα το 1941.
Η ΠΕΡΑΝ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Αυτό το σοβαρότατης σημασίας θέμα, το ερεύνησε, το μελέτησε και δημοσίευσε ο Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος όπως και τους ‘’Οι ληστές της Κεντρικής Ελλάδας στα μέσα του 19ου αιώνα’’, την ‘’ Παλινόρθωση, δικτατορία, πόλεμος 1935-1941’’, την ‘’Ιστορία της Ελλάδας από το 1800’’, την ‘’Νεώτερη Ευρωπαϊκή Ιστορία: 1789 – 1945’’, το ‘’Η Ελλάδα στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ‘’ΟΧΙ’’’’, το ‘’Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η εποχή του’’, τη ‘’Λεηλασία φρονημάτων’’ τόμος 1 και 2, , η ‘’‘’Πέραν’’ Ελλάς και οι άλλοι ‘’Έλληνες’’’’, το ‘’Σύγχρονο Ελληνικό Έθνος και οι άλλοι ετερόγλωσσοι σύνοικοι χριστιανοί’’).
Ο ΔΟΛΙΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ 4ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Μεταξά με υπότιτλο: οι σχέσεις της Ελλάδος με τη Βρετανία (1935-1940), ο καθηγητής Κολιόπουλος με πολλά βραβεία, σε όλα τα έργα του διακρίνεται για την εγκυρότητά του και τον ακριβοδίκαιο τρόπο παρουσίασης σε όλο το σημαντικό έργο που έγραφε.
Το κρίσιμο θέμα η ‘’Δικτατορία του Μεταξά και ο πόλεμος του ’40 περιλαμβάνεται ο ρόλος της Βρετανίας για την επιβολή της Δικτατορίας’’, και την παλινόρθωση της Βασιλείας για τα υποτιθέμενα συμφέροντα στη χώρα μας ιδιαιτέρως, όμως, για τα συμφέροντα της ισχυρής ακόμα, τότε, Βρετανικής αυτοκρατορίας.
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Όπως αναφέρει στην εισαγωγή του ο καθηγητής Ιωάννης Κολιόπουλος οι χρονολογίες που παραθέτει στην εξιστόρηση της μελέτης του αποτελούν χρονολογίες σταθμό στη σύγχρονη Ελληνική ιστορία, με καθοριστική χρονολογία το 1935 που εκδηλώθηκε η τελευταία δυναμική προσπάθεια της Βενιζελικής Αντιβασιλικής Παράταξης να επανέλθει στην εξουσία.
Για να καταλήξει όμως η προσπάθεια αυτή μετά την καταστολή του Βενιζελικού κινήματος του Μαρτίου 1935 στον στρατό και το ναυτικό στην παλινόρθωση της μοναρχίας το Νοέμβρη του ίδιου χρόνου.
ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ‘35
Κατά τη περίοδο, που συμπίπτει με την δεύτερη βασιλεία του Γεωργίου (η πρώτη ήταν το 1922-23, η δεύτερη το 1935 ως 1942 και η Τρίτη 1946-1947). Στη δεύτερη περίοδο λειτούργησε αυξημένη επιρροή της Βρετανίας στην Ελλάδα ιδιαίτερα στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας όσο και στο εσωτερικό.
Για λόγους που έχουν σχέση με το καθεστώς που διαμορφώθηκε μετά την καταστολή του Βενιζελικού κινήματος και παγιώθηκε με τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Καταστάσεις κρίσιμες που από τότε αποτελεί τους κύριους ερευνητικούς στόχους της μελέτης του καθηγητή – ερευνητή Ιωάν. Κολιόπουλου με βασικό στόχο να παρουσιάσει τις κυριότερες πλευρές του μεγάλου αυτού θέματος την περιορισμένη σκοπιά που επιτρέπουν τα διαθέσιμα στοιχεία.
ΟΙ ΕΝΝΙΑ ΛΟΓΟΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΙΝΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ
Οι κυριότερες θέσεις που αναπτύσσονται στο βιβλίο του ‘’Η δικτατορία Μεταξά και ο Πόλεμος του ’40 και οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Βρετανία (1935-1945) να είναι οι εξής:
α. Η η παλινόρθωση και η δικτατορία υπήρξαν συνέπειες μιας βαθιάς κρίσης που κορυφώθηκε το 1935-1936
β. Η Βρετανική κυβέρνηση ευνόησε την παλινόρθωση, αλλά μόνο στο τελευταίο στάδιό της, αφού δηλ. είχε ουσιαστικά αποφασισθεί η έκβαση της καθεστωτικής κρίσεως υπέρ της μοναρχίας
γ. Η Βρετανική κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε όλες τις ευκαιρίες που πρόσφερε η δικτατορία, μέσω του Βασιλιά Γεωργίου (από κάποια απόσταση ασφαλείας για την προώθηση των Βρετανικών συμφερόντων στην Ελλάδα’’.
ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΟΥ
δ. Η Ελληνική κυβέρνηση ακολουθούσε πολιτική φιλοβρετανική σε τέτοια βαθμό μάλιστα, ώστε να θεωρείται η συνεργασία της Ελλάδας με τη Βρετανία σε καιρό πολέμου δεδομένη,
ε. Οι εκτιμήσεις από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, χώλαιναν σοβαρά.
στ. Οι ιδιότυπες σχέσεις του δικτατορικού καθεστώτος με την Βρετανική κυβέρνηση συγκάλυπταν βασικές διαφορές βραχυπρόθεσμων στόχων και συμφερόντων των δύο μερών.
ζ. Αλλά, η “Βαλκανική” πολεμική προπαρασκευή της Ελλάδας ήταν αντίθετη προς τη “μεσογειακή” πολιτική που θα επιθυμούσε να ακολουθήσει η Ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τη βρετανική
η. Όμως η Ελληνική πολεμική προσπάθεια ουσιαστικά ‘’εντάχθηκε’’ στη μεγάλη ευρωπαϊκή σύρραξη από το στιγμή που εκδηλώθηκε η πρόθεση της Γερμανίας να εισβάλλει στα Βαλκάνια για να αποφύγει τη δημιουργία Βρετανικού προτεκτοράτου το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη Γερμανική εισβολή στην τότε Σοβιετική Ένωση.
ΠΛΑΣΤΗ ΟΞΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1933 ΓΙΑ ΔΙΕΚΟΛΥΝΣΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ 4ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ωστόσο η κυριαρχία σε όλη την Ελλάδα και στη συνέχεια και στην Κρήτη –μετά την ηρωική αντίσταση στα Χανιά και στους άλλους νομούς της νήσου. Ήταν άσχετη προς την αποσύνθεση της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου κάτω από το βάρος της διεξαγωγής του πολέμου…
όμως πριν από την επιβολή της δικτατορίας (τον Ιανουάριο του 1935) είχε δημιουργηθεί μία πλαστή όξυνση της πολιτικής από τον κυβερνητικό και τον αντιπολιτευόμενο τύπο με αφορμή τη δήλωση Βενιζέλου ότι, αν η κυβέρνηση θεωρεί την εαυτό της ‘’κατάσταση’’ η αντιπολίτευση θα καλούσε τον Πλαστήρα ‘’εκδικητή’’, Δήλωση εκρηκτική με αλληλοεντεινόμενες οξύνσεις (μεταξύ Βασιλοφρόνων και Βενιζελογενών). Μια διαμάχη όμοια αυτής για το άνοιγμα του δρόμου προς τη Μεταξική δικτατορία.
Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ “ΟΧΙ” ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ…
Μετά την εγκαθίδρυση της δικτατορίας αυτής της 4ης Αυγούστου και τα αιματηρά γεγονότα της Θεσσαλονίκης και την κατολίσθηση της χώρας, οι απεργιακές κινητοποιήσεις και εξαναγκαστικές λύσεις που δημιουργήθηκαν από την προσωρινή κυβέρνηση Μεταξά, ενίσχυσαν τη θέση της τόσο στον κρατικό μηχανισμό, όσο και στην αστική κοινή γνώμη.
Για να προβεί στη λήψη σκληρών μέτρων και να φτάσει στην κήρυξη δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, που αποτέλεσε μία μαύρη εποχή για τη χώρα η οποία έγινε γκρι λόγω του πολέμου του 1940, που ένωσε όλες τις δυνάμεις του Ελληνικού λαού και για το Αλβανικό έπος. Δίνοντας μία κάποια συγχώρεση για το ΟΧΙ του Ελληνικού δια στόματος Μεταξά.
Δεν δόθηκε όμως καμία συγχώρεση για τις υπογραφές του μέσα στην Δικτατορία που τυράννησε 4 χρόνια τον Ελληνικό λαό και προσπάθησε να κάμει όλη την Ελληνική Νεολαία Φασιστική. Όπως και τώρα όπου, ο Ελληνικός Λαός στην και ιδιαίτερα οι νέοι έχουν οδηγηθεί στην αποδοχή μιας και Πολύχρωμης ‘’Διδακτορίας του ολοκληρωτικού οικονομισμού’’. Μέσα σε μία Οδύσσεια λύπης και κρίσης η οποία εδώ και καιρό έχει φτάσει στη παράκρουση ένεκα των πολέμων και της απόλυτης ανισότητας αλλά και της τωρινής απειλή ακόμα και για πυρηνική σύγκρουση με τις πολιτικές των σημερινών τρελών δικτατόρων και των αξεδίψαστων αυτοκρατόρων.