Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ και πριν απ? τον Δεκέμβριο, ο Νοέμβριος. Καλώς μας μπήκε κι ας μας βρήκε όπως μας βρήκε και καλώς να μας βγει. Χωρίς να μας αφήσει εκτός από κουρεμένους και ξυρισμένους.
ΠΛΟΥΣΙΟΣ, ΙΣΩΣ ΟΣΟ ΚΑΝΕΝΑΣ άλλος μήνας, από ονόματα ο Νοέμβρης. Τον λένε (λέγανε) Βροχάρη γιατί πέφτουν πολλές βροχές, Σποριά ή Σπορίτη εξαιτίας της σποράς, Μεσοσπορίτη γιατί μέχρι της Παναγίας (21 του μήνα) πρέπει να ?χει τελειώσει η μισή σπορά, Κρασομηνά γιατί ανοίγουν τα κρασιά, Χαμένο γιατί η διάρκεια της μέρας είναι μικρή και η δουλειά χάνεται, Σκιγιάτη γιατί μεγαλώνει η νύχτα κι η γη σκιάζεται, Παχνιστή γιατί κλείνουν τα ζώα στο παχνί και άλλα πολλά. Χώρια τα ονόματα που έχει πάρει εξαιτίας των γιορτών…
ΤΙΓΚΑ ΑΠΟ ΓΙΟΡΤΕΣ Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ. Των Αγίων Αναργύρων, του Αγίου Γεωργίου, του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, του Αγίου Νεκταρίου, του Αγίου Μηνά, του Αγίου Φιλίππου, των Εισοδίων της Παναγίας, της Αγίας Αικατερίνης, του Αγίου Στυλιανού, του Αγίου Ανδρέα. Κάθε τρεις μέρες και μια γιορτή, κατά μέσο όρο.
ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΟΣΩΝ έγιναν ανά τη χώρα στις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου 1940 και κυρίως στη μη παρέλαση της Θεσσαλονίκης. Και στην υπόκωφη βοή των επερχόμενων γεγονότων. Μέγα ζητούμενο ο κοινός βηματισμός. Αλλος ο βηματισμός της κοινωνίας κι άλλος του πολιτικού συστήματος και ειδικά της κυβέρνησης που στην καλύτερη περίπτωση, όπως μου είπε ο φίλος μου ο γερω – δάσκαλος, αλλού πατά κι αλλού βρίσκεται. Υπάρχει πολλή -συσσωρευμένη, απόλυτα δικαιολογημένη- οργή και μόνη λύση είναι οι εκλογές, συμπλήρωσε.
ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ και να ?ρχονται οι σεισμολόγοι. Εναλλακτική λύση. Να μιλούν οι οικονομολόγοι για τους σεισμούς και οι σεισμολόγοι για την οικονομία. Τι ήταν πάλι οι βόμβες μεγατόνων του Ολι Ρεν και του Σόιμπλε;
ΑΜΑ ΘΑ ?ΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ του το καφαλτί στ? αμπέλι/ και γέρος να ?ν? ο τρυγητής γίνεται σκιας κοπέλι. Από τον Γιάννη Μαλαξιανάκη («Εννιαχωριανός») η μαντινάδα. Ετεροχρονισμένη, αν τη δούμε με την κυριολεκτική της σημασία, επίκαιρη πάντα αν τη δούμε μεταφορικά.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΡΑΥΓΕΣ ΥΣΤΕΡΑ απ? τις κραυγές. Ούτε δάκρυα υπάρχουν ύστερα απ? τα δάκρυα. Βουβός ο σπαραγμός της μάνας στην κηδεία του γιου της. Ενας αετός που κάθεται σε ριζιμιό χαράκι και παρακαλεί τον ήλιο ν? ανατείλει, ο Θοδωρής σου, Βαγγελιώ! Για τον 37χρονο ορειβάτη – αναρριχητή Θοδωρή Χριστόπουλο (η και ξαδέλφη μου μητέρα του το γένος Μινουδάκη απ? τον Φρε) που σκοτώθηκε στις ελβετικές Αλπεις προ ημερών, βυθίζοντας στο πένθος και την ορειβατική οικογένεια Θεσσαλονικής και τάφηκε προχθές στο Πέτα της Αρτας, η αναφορά.
ΚΑΤΑ ΤΟΝ 6ο αι. π.Χ. στη Χίο έγινε επανάσταση των δούλων με αρχηγό τον Δρίμαχο. Αυτός νίκησε όλους τους στρατούς που ήρθαν εναντίον του κι εγκαταστάθηκε σ? ένα ορεινό οχυρό. Επέβαλε φόρο στους πιο πλούσιους πολίτες, πρόσφερε σ? αυτούς «προστασία» έναντι αμυδράς αμοιβής και τους ανάγκαζε να μεταχειρίζονται δικαιότερα τους δούλους τους. Τέλος, βλέποντας ότι δεν μπορούσε να αντέξει άλλο, πρόσφερε το κεφάλι του στους φίλους του, για να εισπράξουν το ποσόν για το οποίο είχε επικηρυχθεί και λατρευόταν επί αιώνες ως Θεός, προστάτης των δούλων. Από το βιβλίο «Η άλλη όψη της ιστορίας» (εκδ. Σαββάλας).
[…] «Νοέμβρη μήνα την εξαγνιστική νεροποντή σου περιμένω./ Μέσα της, το σπάραγμα του καλοκαιριού, την γαλάζια αχλύ του ορίζοντα με τους σωρείτες αγαπητικούς,/ ευλαβικά να παραδώσεις στης λάσπης τα χαμαιτυπεία./ Ονειρο ενός κεριού, που λειώνεις ήσυχα σιωπές στις ρημιές της νύχτας, μαράζια/ φωτοτύπησε στων ανέμων τ? αναφιλητά» […].
Από το ποίημα του Αντώνη Πυροβολάκη «November rain»
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http:petaxta.blogspot.com)
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.