Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Με θέα το σύμπαν

Τα εγκαίνια έκθεσης αστρονομικής φωτογραφίας με τίτλο «Με θέα το σύμπαν», πραγματοποιήθηκαν  χθες το απόγευμα  στο Γιαλί Τζαμισί, στο ενετικό λιμάνι.
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη μαγεία του Σύμπαντος και τη γοητεία του έναστρου ουρανού μέσα από τις εξαιρετικής ποιότητας αστρονομικές φωτογραφίες των Γιάννη Παπαμαστοράκη και Μάκη Παλαιολόγου, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στα τηλεσκόπια και στις ψηφιακές αστρονομικές κάμερες του Αστεροσκοπείου Σκίνακα. Ο ομότιμος καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ιδρυτής του Αστεροσκοπείου στον Σκίνακα, Γιάννης Παπαμαστοράκης, μιλώντας στα «Χ.Ν.» τόνισε ότι «την έκθεση μπορούμε να τη χωρίσουμε σε τρία επίπεδα, ως προς το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Πρώτον για τον επισκέπτη που δεν τον ενδιαφέρει η Αστρονομία, απλά θα απολαύσει τις καταπληκτικές αυτές φωτογραφίες. Δεύτερον, για αυτούς που έχουν κάποιο περισσότερο ενδιαφέρον για την Αστρονομία, θα διαβάσουν  και τα κείμενα που συνοδεύουν τα αντικείμενα των φωτογραφιών. Ενώ γι? αυτούς που πραγματικά ενδιαφέρονται  για το Σύμπαν, θα ενημερωθούν με ακρίβεια, αφού τα κείμενα που συνοδεύουν την κάθε φωτογραφία είναι λεπτομερέστατα». Ο κ. Παπαμαστοράκης υπογράμμισε ότι  «η διαδικασία που ακολουθούμε ώστε να μπορέσουμε να απεικονίσουμε την πραγματική εικόνα των αντικειμένων από το διάστημα, είναι αρκετά πολύπλοκη και χρονοβόρα. Το κάθε αντικείμενο το φωτογραφίζουμε με υπερευαίσθητες φωτογραφικές μηχανές (50 φορές πιο ευαίσθητες από το ανθρώπινο μάτι) και όχι μόνο μια φορά. Πολλές φορές χρειαζόμαστε και ολόκληρες νύχτες για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, Χρήστος Σωτηρόπουλος, επεσήμανε ότι το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα είναι ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη με δεκάδες ανακαλύψεις και συμμετοχή σε αναρίθμητα προγράμματα με ερευνητές να το επισκέπτονται από ολόκληρο τον κόσμο. Η θέση του Αστεροσκοπείου είναι ιδανική με εξαιρετικές συνθήκες για αστροφωτογραφία και έρευνα, ενώ μας ανοίγει ένα παράθυρο στο Σύμπαν». Ο κ. Σωτηρόπουλος σημείωσε ότι «το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, με τα τηλεσκόπιά του έχει μια διακριτική ικανότητα που φτάνει δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Αν, λοιπόν, τα μάτια μας μπορούσαν να έχουν την ικανότητα να δούνε αυτά τα αντικείμενα στον ουρανό θα βλέπανε ό,τι ακριβώς μπορούν να δουν στις φωτογραφίες που κοσμούν την έκθεση. Οι φωτογραφίες δεν έχουν δεχτεί καμία επεξεργασία με σκοπό να εντυπωσιάσουν το κοινό αλλά είναι ακριβώς έτσι όπως θα τις έβλεπε το μάτι μας, αν μπορούσαμε να τα παρατηρήσουμε… που δυστυχώς δεν μπορούμε».  
Η έκθεση διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Χανίων και της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Η είσοδος στην έκθεση  είναι ελεύθερη για το κοινό. Οι ώρες επισκέψεως είναι: Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ. – 2 μ.μ. και 6 – 9 μ.μ. Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. – 2 μ.μ.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Νοεμβρίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα