Εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο δάσκαλο τον γραμμάτων, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα στις 7 μ.μ. στη μεγάλη αίθουσα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.
Ο διευθυντής της Ακαδημίας κ. Κωνσταντίνος Κενανίδης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε το περασμένο Σάββατο για την εκδήλωση, υπογράμμισε τα εξής: ´Με χαρά θα φιλοξενήσουμε τη Δευτέρα 7 του μηνός την εσπερίδα για τον αείμνηστο Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη με τίτλο «Ωδή στον Αγιο των γραμμάτων μας», επειδή φέτος είναι το έτος «Παπαδιαμάντη». Είναι μια διοργάνωση της Ιεράς Μητρόπολης μας, της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης και του Φιλολογικού Συλλόγου Κισάμου. Για εμάς, εκφράζοντας και τη γνώμη του σεβασμιωτάτου, ήταν επιτακτική ανάγκη να οργανώσουμε κάτι έστω και υπό τύπο αυτής της εσπερίδας, διότι ο Παπαδιαμάντης δεν ήταν κάποιος που έγραψε μια ιστορία λογοτεχνική μόνο αλλά έχει να πει πάρα πολλά στις μέρες μας. Η παράδοση της Εκκλησίας μας είναι κάτι ζωντανό και είναι κάτι δυναμικό. Ο Παπαδιαμάντης, όπως λέει και ο Καβάφης, είναι η κορυφή των κορυφών, ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος είχε ένα ήθος και το ήθος αυτό δεν ήταν φτιαχτό, ήταν ένα ήθος που προερχόταν από την πίστη του, την αληθινή πίστη και σήμερα στις μέρες μας αυτό έχουμε ανάγκη. Τα λόγια του Ελύτη για τον Παπαδιαμάντη λένε ότι «αδελφέ μου όπου αν σκοτιστεί ο νους σου και αν σε βρει κακό τον Παπαδιαμάντη να μνημονεύεις». Λοιπόν εμείς σήμερα τον μνημονεύουμε τον Παπαδιαμάντη γιατί πιστεύουμε ότι το λειτουργικό του ήθος, η πραγματική του πίστη έχει να δώσει πολλά στη σημερινή μας κοινωνία, η οποία κατακλύζεται από την απληστία, την αστάθεια, την ανασφάλεια, κάτι το οποίο για έναν ορθόδοξο χριστιανό είναι ασύμβατο. Η πίστη δίνει στον άνθρωπο σταθερότητα, δίνει στον άνθρωπο χαρά και μπορεί να επικοινωνήσει με τους γύρω του. Ο Παπαδιαμάντης, λοιπόν, με το έργο του το πλούσιο αυτό έργο του με τις δεκάδες νουβέλες και ποιήματα και μυθιστορήματα είναι ένας πλούτος τον οποίο εμείς θα πρέπει να εντρυφήσουμε σήμερα γιατί προάγει έναν τρόπο ζωής…´.
Για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη αναφέρθηκε και η φιλόλογος κα Αντωνία Μαζοκοπάκη -πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου- επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: ´Ο Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου του 1851. Ήταν το τέταρτο παιδί του ιερέα Αδαμαντίου Εμμανουήλ, από οικογένεια ναυτικών και κληρικών του νησιού και της Γκιουλώς (Αγγελικής) Εμμανουήλ το γένος Μωραΐτη, καταγόμενη από αρχοντική οικογένεια του Μυστρά. Είχε τέσσερις αδελφές και δύο αδελφούς από τους οποίους ο Εμμανουήλ, πρωτότοκος γιος της οικογένειας, πέθανε σε νηπιακή ηλικία. Τα παιδικά χρόνια του Παπαδιαμάντη συνόδεψε η φτώχεια και η ανέχεια. Παρ’ όλα αυτά αγαπάει τα γράμματα και καταφέρνει με δυσκολίες, μετά από πολλές διακοπές να τελειώσει το Γυμνάσιο και να γραφτεί το 1874 σε ηλικία 23 ετών στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών… Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είναι μια ξεχωριστή περίπτωση στα ελληνικά Γράμματα. Τα κείμενά του έχουν τεράστια εκφραστική δύναμη. Γράφει σε μια ιδιότυπη αρχαΐζουσα καθαρεύουσα, ενώ τους διαλόγους των απλών ανθρώπων του νησιού του, που είναι οι περισσότεροι ήρωες των διηγημάτων του, τους γράφει στην ντοπιολαλιά της Σκιάθου. Χαρακτηρίζεται ως ο «Αγιος των Ελληνικών γραμμάτων» και τούτο γιατί ο ίδιος έδωσε υπέρτατη σημασία στην Ορθοδοξία τόσο στη ζωή του όσο και στο έργο του…´.
Η Ελένη Γεωργακάκη, φιλόλογος στο 2ο Γυμνάσιο Κισάμου γραμματεύς και τέως πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου σε δήλωσή της στα «Χ.Ν.» τόνισε: ´Νιώθουμε μεγάλη χαρά που συμμετέχουμε σε αυτό το αφιέρωμα για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη κορυφαίο Νεοέλληνα συγγραφέα, του οποίου ο λόγος θεωρούμε ότι είναι μεστός και διαχρονικός και ειδικά στις δύσκολες μέρες και στις συνθήκες που ζούμε σήμερα, τις δύσκολες…´.
Για τον Παπαδιαμάντη, η αντιπρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Φωτεινή Σεγρεδάκη συνεργάτιδα των «Χ.Ν.», επεσήμανε τα εξής: ´Έχω την τιμή σε αυτή την εκδήλωση να απαγγείλω τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη το αριστούργημά του, το κορυφαίο του έργο, κατά κοινή ομολογία, το οποίο δραματοποιείται και διασκευάζεται για τις θεατρικές σκηνές ως ένα διαχρονικό ψυχογράφημα του μεγάλου μας πεζογράφου…´.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.