Στην αλλαγή χρήσης του -υπό ανέγερση- κλειστού γυμναστηρίου Κισάμου, με αντικατάστασή του από μικρότερη και λιγότερη δαπανηρή κατασκευή και στην παράλληλη ολοκλήρωση της ανακατασκευής του «Θεοχαράκειου Αθλητικού Κέντρου» προσανατολίζεται ο Δήμος.
Το υπό ανέγερση γυμναστήριο, για το οποίο έχουν φτιαχθεί μόνο μέρος των θεμελίων και έχουν γίνει ορισμένοι εκβραχισμοί φαντάζει ως “απατηλό όνειρο” δεδομένων των οικονομικών συνθηκών. Συγκεκριμένα από το 2004 προβλεπόταν κλειστό γυμναστήριο 2.500 τ.μ., με κόστος 2,5 εκατ. ευρώ και με χρηματοδότηση αρχικά από το πρόγραμμα ΕΠΤΑ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο οικόπεδο βρέθηκαν αρχαία με αποτέλεσμα να υπάρξει μια 3ετής καθυστέρηση και το έργο να μην μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
“Για το συγκεκριμένο έργο έχουν πραγματοποιηθεί εκσκαφές θεμελίων και είχε δαπανηθεί ένα ποσό 800.000 ευρώ, ένα ποσό εξοργιστικά μεγάλο γι’ αυτά που φαίνεται ότι έχουν γίνει, αλλά το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική συνέχισης και ολοκλήρωσης του έργου λόγω του αυξημένου κόστους του”, δηλώνει στα “Χ.Ν.”ο αντιδήμαρχος Κισάμου κ. Αντώνης Σχετάκης. Ο ίδιος επισημαίνει πως μια δική του ιδέα που θα τεθεί για συζήτηση στον Δήμο είναι “να αλλάξει η μελέτη και να ζητήσουμε μια μικρότερη χρηματοδότηση για ένα κέλυφος σιδερένιο, (κλειστή κατασκευή), μικρότερο δηλαδή γυμναστήριο στο οποίο να προπονούνται οι ομάδες.”
Για το ίδιο ζήτημα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τα αθλητικά κ. Μιχάλης Μουντάκης τονίζει πως είναι διαπιστωμένη η ανάγκη για χώρους άθλησης στην περιοχή της Κισάμου. “Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για χώρους άθλησης και πολλές φορές αναγκάζονται οι γονείς των παιδιών να τα μεταφέρουν στον Ταυρωνίτη. Κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα”, σημειώνει.
Μικρό γυμναστήριο προβλέπεται να γίνει και στο υπό ανέγερση νέο Λύκειο Κισάμου. “Ως Δήμος έχουμε διαθέσει από το σχέδιο πόλης οικόπεδο για να ανεγερθεί από τα ΣΔΙΤ σχολείο και ένα μικρότερης δυναμικότητας κλειστό γυμναστήριο”, αναφέρει ο κ. Σχετάκης.
«ΘΕΟΧΑΡΑΚΕΙΟ»
Αναφορικά με τις εργασίες για την ανακατασκευή του “Θεοχαράκειου Αθλητικού Κέντρου” έχει δοθεί από τον Δήμο παράταση για την παράδοσή του μέχρι το τέλος τους έτους. Το αθλητικό κέντρο που λειτουργούσε από τη δεκαετία του ’90 ελλείψει συντήρησης είχε τεθεί ουσιαστικά εν αχρηστία. Με πόρους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ύψους 110.000 ευρώ και με την επίβλεψη του Δήμου Κισάμου έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ανακατασκευής του αθλητικού κέντρου, έτσι ώστε να μπορεί να παραχωρηθεί και πάλι για τις ανάγκες της νεολαίας της περιοχής. “Όταν αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή το έργο είχε εγκαταλειφθεί από τον εργολάβο καθώς δεν έπαιρνε ο άνθρωπος τα χρήματά του. Με δικές μας συχνές ενοχλήσεις, παροτρύνσεις και το ενδιαφέρον που δείξαμε προς τη ΓΓΑ, δόθηκαν κάποια ποσά και η εργολαβία ξεκίνησε και πάλι. Του δώσαμε πρόσφατα ως Δημοτικό Συμβούλιο μια παράταση μέχρι 31-12”, αναφέρει ο κ. Μουντάκης.
Από τη μεριά του ο κ. Σχετάκης υπογραμμίζει πως “όταν οι πληρωμές από τη ΓΓΑ «κόλλησαν» προσπαθήσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες των ομάδων που ασχολούνται με το μπάσκετ κυρίως παρεμβαίνοντας σε ένα γήπεδο μπάσκετ στα Καλουδιανά, το οποίο είναι κατάλληλο και στόχο έχουμε να φτιάξουμε και τον ηλεκτροφωτισμό του ώστε να γίνονται οι προπονήσει τον χειμώνα. Παράλληλα, προγραμματίζουμε δύο επεμβάσεις στον κλειστό χώρο που υπάρχει στο Τεχνικό Λύκειο Κισάμου αλλά και στο υπόστεγο του 1ου Γυμνασίου”.
Μείωση των αθλούμενων παιδιών
«Το ότι δεν έχουμε κλειστό γήπεδο αλλά και το ότι μείναμε και χωρίς το “Θεοχαράκειο” είχε ως αποτέλεσμα ενώ είχαμε μέχρι πέρυσι γύρω στα 65 παιδιά να ασχολούνται με το μπάσκετ, τώρα ο αριθμός να έχει πέσει στα 15″, αναφέρει η κα Χ. Παπαδάκη πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Κισάμου που τα τελευταία χρόνια είχε αναπτύξει μια πλούσια δράση απασχολώντας μεγάλο αριθμό παιδιών, εφήβων, κορασίδων. Η μη ύπαρξη χώρου κατάλληλου για προπονήσεις και αγώνες ανάγκασε πέρυσι την ομάδα να μετακινείται στο κλειστό του Ταυρωνίτη με μεγάλο κόστος οικονομικό για την ομάδα. Η μη ύπαρξη χώρου άθλησης έχει ως αποτέλεσμα τη διάλυση της γυναικείας ομάδας και άλλων τμημάτων και τη διατήρηση μόνο του τμήματος “μίνι” για τα πολύ μικρά παιδιά. “Αν ξαναδοθεί σε λειτουργία το “Θεοχαράκειο”μπορούμε να επαναλειτουργήσουμε τα τμήματά μας. Αλλά είναι απαραίτητο οι εργασίες για τον χώρο αυτό να μην αφορούν μόνο την περίφραξη και την αντικατάσταση των μπασκετών αλλά να βελτιωθεί και το δάπεδο, το οποίο είναι σε απαράδεκτη κατάσταση”, λέει η κα Παπαδάκη.
Όταν τρώει ο Βούδας μετά δεν έχει να δώσει στα παιδιά του φαγητό , κρίμα για τη νεολαία της Κισσάμου να έχει τέτοια μεταχείριση .