Τ ο περιστατικό βίας από νεαρούς σε βάρος μαθητή στην Αμπεριά έρχεται, για άλλη μια φορά, να αναδείξει το πρόβλημα της παραβατικότητας από ανηλίκους, που αποκτά διαστάσεις και στα Χανιά. Κατά καιρούς καταγράφονται επεισόδια μεταξύ ανηλίκων. Αυτή τη φορά σημειώθηκε ληστεία μέσα σε προαύλιο σχολείου στα Χανιά. Και μάλιστα με τραυματισμό του θύματος, ένα παιδί 16 χρόνων, που, όπως μαθαίνουμε, το περασμένο καλοκαίρι εργαζόταν για τα προς το ζην. Οι τρεις συλληφθέντες έχουν ηλικία 15, 17 και 18 ετών.
Γενικότερα, στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, η βία, ακόμη και μεταξύ παιδιών, παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Και, επιτείνεται, με αφορμή την οικονομική και, κυρίως, κοινωνική κρίση. Πώς, όμως, μπορεί το πρόβλημα αυτό να γιατρευτεί; Τι φάρμακο υπάρχει; Και, πώς, οι όποιοι παραβάτες μπορεί να συνετιστούν για να μην επαναλάβουν την ίδια συμπεριφορά, αύριο, σε βάρος άλλου ατόμου;
Τι μπορεί να κάνει η οικογένεια, αλλά και το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα;
Και τι ρόλο μπορεί να παίξει το κράτος;
Ελπίδες έχει γεννήσει η επαναλειτουργία, το τελευταίο διάστημα, της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Νομού Χανίων.
Ενδιαφέρον είχε παρουσιάσει και μια συνάντηση που είχε γίνει στα Χανιά τον Απρίλιο του 2011. Τότε, στελέχη του νεοσύστατου Κεντρικού Συμβουλίου για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας Ανηλίκων (ΚΕΣΑΘΕΑ), που υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, είχαν συναντηθεί με τοπικούς φορείς στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, προκειμένου να ενημερώσουν για το Δίκτυο «Ορέστης» και να υπάρξει συντονισμός των δράσεων για την καταπολέμηση των κοινωνικών φαινομένων της κακοποίησης και της παραβατικότητας των ανηλίκων.
Οπως είχε επισημανθεί, «απαραίτητη κρίνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, η στενή συνεργασία Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων για την αντιμετώπιση των περιστατικών κακοποίησης ή παραβατικότητας ανηλίκων, τα οποία καταγράφουν αύξηση τα τελευταία χρόνια» («Χανιώτικα νέα» 6/4/2011).
Τώρα, λοιπόν, είναι καιρός οι αρμόδιοι φορείς των Χανίων, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λειτουργούς, να συζητήσουν σε νέα βάση στην κατεύθυνση πρόληψης της παραβατικότητας. Με σκοπό να προληφθούν παρόμοια περιστατικά. Να εξετάσουν ακόμα και τη φύλαξη των σχολείων, ώστε να αισθανθούν όσο γίνεται πιο ασφαλή τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς τους.
Η παραβατικότητα σε αυτές τις ηλικίες είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα, στο οποίο πρέπει να σκύψουμε με προσοχή, πριν εξελιχθεί σε μια νέα μάστιγα της εποχής και στην πόλη μας.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.