Ανήσυχοι ότι θα δουν το προϊόν τους να επιβαρύνεται με τον φόρο οινοπνεύματος και τα έξοδα τυποποίησης, με την τιμή του για τον καταναλωτή να εκτοξεύεται στα ύψη του… ουίσκι είναι οι αποσταγματοποιοί των Χανίων.
Οι παραγωγοί – ιδιοκτήτες καζανιών δημιούργησαν τον δικό τους Σύλλογο σε επίπεδο Νομού με 108 μέλη, σε μια κατεύθυνση προστασίας του προϊόντος τους που σήμερα πουλιέται 2 – 3 ευρώ το λίτρο και αν προχωρήσουν τα σχέδια νόμου μπορεί να φτάσει και τα 16 – 17 ευρώ το λίτρο!
«Το προσχέδιο νόμου που είχε ανακοινωθεί το καλοκαίρι και προέβλεπε την κατάργηση του προνομίου που αφορά την τσικουδιά ως τοπικού προϊόντος, μπορεί να πάρθηκε πίσω λόγω νομικών ζητημάτων αλλά πολύ φοβόμαστε ότι θα επανέλθει», λέει ο κ. Γιώργος Σταματάκης Σύλλογος Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Χανίων.
Ουσιαστικά για τους παραγωγούς τσικουδιάς επιτρέπεται η πώληση χύμα τσικουδιά με μικρή φορολόγηση, λόγω της ιδιαιτερότητάς της ως τοπικό προϊόν, ωστόσο στα άμεσα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν η κατάργηση αυτής της ιδιαιτερότητας που αφορά και άλλα τοπικά προϊόντα και σε άλλες ευρωπαικές χώρες.
«Eνα προνόμιο που υπήρχε για τους αγρότες κινδυνεύει να χαθεί», αναφέρει ο κ. Σταματάκης. Ειδικότερα το σχέδιο νόμου προέβλεπε:
• Ενας αμπελουργός, όσα αμπέλια και να έχει, μέσα στο δίμηνο που λειτουργεί το αποστακτήριο μπορεί να δουλέψει μόνο για 8 ημέρες.
• Το μάξιμουμ της τσικουδιάς που μπορεί να παραχθεί από κάθε αμπελουργό είναι μέχρι 200 λίτρα, 190 λίτρα και μόνο για ιδία χρήση, όχι για εμπορία .
• Το δικαίωμα που είχε ο αμπελουργός να πουλάει χύμα την τσικουδιά φορολογημένη με το ποσό των 0,59 λεπτά το λίτρο καταργείται. «Αν βγάλεις παραπάνω από 190 λίτρα μέσα σε 5 ημέρες πρέπει η ποσότητα αυτή να παραδοθεί σε ποτοποιία – βιομηχανία και ο επαγγελματίας αποσταγματοποιός να πληρώσει τον νέο φόρο που θα φτάνει στα 6,84 το λίτρο! Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιπλέον φορολόγησή μας, δηλ. θα έχουμε και ένα ΦΠΑ 23% επιπρόσθετα, άρα το κόστος, με το κέρδος του τυποποιητή, τα έξοδα της τυποποίησης υπολογίζουμε ότι θα φτάσει στα 17 ευρώ το λίτρο όταν σήμερα η τσικουδιά το λίτρο πουλιέται 2 – 3 ευρώ ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα», τονίζει ο κ. Σταματάκης.
Σύμφωνα και με τον Σύλλογο των Αποσταγματοποιών Χανίων υπάρχει ο φόβος κάτω από την πίεση, ιδιαίτερα των μεγάλων ποτοποιών το σχέδιο νόμου να ξαναβρεθεί στην επικαιρότητα. «Φοβόμαστε ότι θα επανέλθει το σχέδιο νόμου γι’ αυτό και καλούμε όλους τους αποσταγματοποιούς να μπουν στον Σύλλογό μας και να δράσουμε από κοινού. Επίσης, όσοι είχαν άδειες σε ονόματα πεθαμένων προγόνων τους να τις ενεργοποιήσουν και να τις βάλουν στο δικό τους όνομα γιατί κινδυνεύουν να τις χάσουν», καταλήγει ο κ. Σταματάκης. Στο Δ.Σ. μετέχουν, επίσης, οι Γιάννης Μπαμιάκης γενικός γραμματεάς, Μανώλης Δαρμαράκης αντιπρόεδρος, Γιώργος Ροδουσάκης ταμίας και Ναξάκης Μανώλης μέλος.
Αρνητικό για τους παραγωγούς
«Είναι φανερό ότι υπάρχει μια προσπάθεια ώστε να απαγορευτεί η χύμα διακίνηση της τσικουδιάς. Με την αύξηση του φόρου οινοπνεύματος θα προκληθεί μεγάλη αύξηση στην τιμή της και θα επιτρέπεται η διακίνηση μόνο της εμφιαλωμένης – τυποποιημένης τσικουδιάς», αναφέρει ο Μανώλης Πατερομιχελάκης, αγρότης και αποσταγματοποιός από τις Λουσακιές Κισάμου. Ο ίδιος εκτιμά ότι μια ενίσχυση του εισοδήματος για πολλούς παραγωγούς κινδυνεύει να χαθεί και είναι αμφίβολο κατά πόσο αν γίνει επώνυμο προϊόν ή ΠΓΕ, θα μπορεί να ενισχύσει στον ίδιο βαθμό τον παραγωγό. Πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Πατερομιχελάκης, το ευνοϊκό καθεστώς σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση και τη διακίνηση της χύμα τσικουδιάς το εκμεταλλεύτηκαν ορισμένοι «επιτήδειοι». Χαρακτηριστικά σημειώνει πως «ορισμένοι και σίγουρα όχι η πλειοψηφία των παραγωγών, χωρίς καν να έχουν αμπελοτεμάχια στο αμπελουργικό μητρώο διέθεταν καζάνια και εμπορεύονταν τσικουδιά αγοράζοντας σταφύλια χωρίς τιμολόγια αγοράς και εμπορεύονταν 10, 20, 30 τόνους τσικουδιά. Αυτό γύρισε μπούμεραγκ σε βάρος όλων μας καθώς το κράτος αδυνατεί να τους ελέγξει. Ετσι, προκειμένου να βάλει τέλος στη δράση αυτών των λίγων κόβει το προνόμιο της τσικουδιάς σε όλους, τιμωρώντας όλους μας».