Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Κοινά σημεία σε οικονομία – οικολογία

Οικονομία και οικολογία έχουν και κοινά σημεία, όπως επισημάνθηκε σε ένα ενδιαφέρον σεμινάριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε προχθές στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Βάμου.
Ταυτόχρονα, τονίστηκε η ανάγκη στήριξης του Κ.Π.Ε., το οποίο λειτουργεί στον Κεφαλά, προκειμένου να ξεφύγει από την υποβάθμιση, να καλυφθεί με προσωπικό και να χρηματοδοτηθεί, ώστε να συνεχίσει τις δραστηριότητές του.
«Είμαστε ευτυχείς που λειτουργεί και πάλι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, το οποίο είναι ένα χρήσιμο σχολείο της ζωής, ένα βιωματικό, διερευνητικό, διεπιστημονικό κέντρο μάθησης που είναι πάρα πολύ χρήσιμο για τη λειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος», τόνισε, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μαρασλείου Διδασκαλείου, Αρτέμης Αθανασάκης, ο οποίος ήταν ο κεντρικός εισηγητής στο σεμινάριο.
Το θέμα του σεμιναρίου ήταν: «Σχεδιασμός Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων».
Ο κ. Αθανασάκης υπογράμμισε ότι «οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, που συμμετέχουν στο σεμινάριο, θα βιώσουν μία συγκλονιστική εμπειρία. Θα νιώσουν ότι υπάρχει ένα σχολείο Παιδείας, Αγωγής και Πολιτισμού, που αφορά την ποιότητα του περιβάλλοντος ή αν μιλήσουμε με νέους όρους της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας και αγοράς, μία Παιδεία που θα ενώσει την οικονομία με την οικολογία. Οι χώροι αυτοί (οικονομία – οικολογία) έχουν και κοινά σημεία μιλώντας για βιώσιμη ανάπτυξη, γιατί δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το οικονομικό γίγνεσθαι». 
Ο κ. Αθανασάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στη λειτουργία των εκπαιδευτικών καινοτομικών εναλλακτικών προγραμμάτων καθώς και στη μεθοδολογική υπέρβαση των δυσκολιών τους. 
Από την πλευρά της η Αρετή Μαρματάκη, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, σημείωσε ότι «αξιοποιούμε την ευκαιρία της στελέχωσης του Κέντρου της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από τις Διευθύνσεις τις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να αναδείξουμε το θέμα της υπολειτουργίας του Κέντρου. Βασικός μας στόχος είναι να ξαναλειτουργήσει επίσημα και σωστά, εξασφαλίζοντας δηλαδή τη χρηματοδότηση που δικαιούται το Κέντρο».
Η κα Μαρματάκη πρόσθεσε ακόμα ότι «θα συζητήσουμε με τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς με ποιους τρόπους μπορούμε να συνεργαστούμε με φορείς της τοπικής κοινωνίας για καλύτερη δικτύωση, την οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε στην καλύτερη υλοποίηση των προγραμμάτων».
Θέματα, τα οποία αναπτύχθηκαν στο σεμινάριο, ήταν: «Σχεδιασμός και υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» (Φώτης Ποντικάκης, υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων), «Σχεδιασμός και υλοποίηση Προγραμμάτων Υγείας» (Αρετή Μαρματάκη), «Σχεδιασμός Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη» και «Παρουσίαση των Προγραμμάτων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου» (Κωνσταντίνα Παπαδογιαννάκη, Δανάη Τσιάμη, Ελένη Δεσποτίδου), «Αξιοποίηση Ανακυκλώσιμων Υλικών, Χειροποίητο χαρτί – Εικαστικές δημιουργίες με βάση το χαρτί» (Γιώργος Τζεγιαννάκης, εικαστικός).
Το σεμινάριο οργάνωσαν οι υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου και συμμετείχαν  εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας των Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα