Στη Ρωσία η έκθεση «Εγώ ο Άντι Γουόρχολ»
Περίπου 200 έργα του διάσημου Αμερικανού εικαστικού και πρωτοπόρου της pop-art, παρουσιάζονται στην αίθουσα εκθέσεων της Ένωσης ζωγράφων της Ρωσίας, στο πλαίσιο μεγάλης έκθεσης με την ονομασία «Εγώ ο Άντι Γουόρχολ».
«Εάν κοιτάξουμε παντού γύρω μας, στον χώρο της φωτογραφίας, της διαφήμισης, της κινηματογραφικής τέχνης, θα αντιληφθούμε ότι ο Άντι Γουόρχολ παρευρίσκεται στη ζωή μας», όπως δήλωσε με ενθουσιασμό ο επιμελητής της έκθεσης Τζιάνι Μερκούριο. Στην έκθεση, η οποία ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου, παρουσιάζονται τα έργα «Μέριλιν», «Κουτιά σούπας της εταιρείας Κάμπελ», «Μάο», «Λουλούδια», όπως και τα γνωστά του έργα «διπλή αυτοπροσωπογραφία», «Κρανίο», «Ηλεκτρική καρέκλα», «Βεζούβιος» και πορτρέτα του Λένιν.
Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τη συλλογή νεοϋρκέζικων περιοδικών (Vogue, Glamour, Harper’s Bazaar), στα οποία ο Γουόρχολ εργάζονταν ως εικονογράφος την δεκαετία του 1950, καθώς και μια μεγάλη συλλογή του περιοδικού Interview.
Ταινίες… καραντίνας στο Φεστιβάλ της Δράμας
Το 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας δημιουργεί ένα ειδικό πρόγραμμα αφιερωμένο σε ταινίες που γυρίστηκαν κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και, σήμερα, δώδεκα ταινίες κάνουν πρεμιέρα στη μεγάλη οθόνη, μέσω του προγράμματος «ENTER».
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο προέκυψε στην αρχή της πανδημίας. Ανατέθηκε, λοιπόν, σε καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο να δημιουργήσουν σε περίοδο καραντίνας μια σειρά από νέα πρωτότυπα έργα τέχνης, που δίνουν φωνή στο σήμερα. Χωρίς να έχουν, πλέον, πρόσβαση σε θεατρικές σκηνές, πλατό, χώρους προβών ή στούντιο, οι καλλιτέχνες δημιούργησαν τα πάντα μόνοι τους μέσα σε 120 ώρες! Διαμερίσματα, κήποι, ταράτσες, δρόμοι, παιδιά, σύζυγοι, συγκάτοικοι, μαζί με την οικοσκευή, έγιναν οι νέες site-specific σκηνές, οι χαρακτήρες και τα σκηνικά αντικείμενα, με το λάπτοπ του καλλιτέχνη να ανάγεται σε δημιουργική υπερδύναμη.
Έργα σημαντικών κινηματογραφικών και θεατρικών σκηνοθετών, χορογράφων, εικαστικών, ηθοποιών από όλο τον κόσμο φιλοξενούνται στο Φεστιβάλ Δράμας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες στο
https://www.onassis.org/el/news/drama-short-film-festival-presses-enter
Εικονικό σόου-πρόγευση της έκθεσης για την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων στο Λονδίνο
Το λονδρέζικο Victoria & Albert μουσείο, αναζητώντας τρόπους να επικοινωνήσει με το κοινό κάτω από τις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες, θα προσφέρει τον Οκτώβριο μια πρόγευση της έκθεσης «Alice: Curiousier and Curiousier», μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας, μέχρι την έκθεση που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου για την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων.
Η διάρκειας 45 λεπτών πρόγευση της έκθεσης, περιλαμβάνει μια ζωντανή παρουσίαση από την επιμελήτρια Kate Bailey καθώς και κινούμενα οπτικά εφέ, όπως τη λιμνούλα με τα δάκρια της Αλίκης ή έναν αλλοπρόσαλλο διάδρομο όλο πόρτες, ενώ η έκθεση ιχνηλατεί την εξέλιξη της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, από τις απαρχές της ιστορίας τον 19ο αιώνα, έως την ανάδειξή της στο παγκόσμιο πολιτιστικό φαινόμενο σήμερα.
Στις 22 Οκτωβρίου, στις 14:00, το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει την εκδήλωση είτε στο κανάλι του V&A στο YouTube είτε μέσω της πλατφόρμας ENGAGE σε Windows PC ή συσκευή. Παράλληλα, η εκδήλωση εγκαινιάζει μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας στο σπίτι – με την επωνυμία «Curious Alice» – στην οποία οι χρήστες μπορούν να ακολουθήσουν τον λευκό κούνελο μέσω μιας Χώρας των Θαυμάτων σε κινούμενα σχέδια τα οποία δημιούργησε η Ισλανδή καλλιτέχνις Kristjana S. Williams για την έκδοση που θα συνοδεύσει την έκθεση «Alice: Curiousier and Curiousier».