Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Δενδροφύτευση από μαθητές

Δεντροφύτευση στους αύλειους χώρους δύο  σχολικών συγκροτημάτων είχαμε χθες το πρωί στην πόλη μας.
Συγκεκριμένα, 35 καλλωπιστικά και δασικά φυτά φύτεψαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγροκηπίου και 50 μικρά δεντράκια φυτεύτηκαν στα 1ο και 2ο Νηπιαγωγεία Χρυσοπηγής. 
Ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αγροκηπίου Γιάννης Τσισμενάκης μιλώντας στα «Χ.Ν.» τόνισε ότι  «ως φορέας εκπαίδευσης το Δημοτικό Σχολείο δεν προσφέρει μόνο γνώσεις και τις βασικές δεξιότητες στους μαθητές εντός του κτηρίου αλλά και εκτός συνεργαζόμενο με τους φορείς της κοινωνίας της πόλης μας. Σήμερα (χθες) μαθητές, εκπαιδευτικοί, Διεύθυνση Δασών, μαζί με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και τη ΔΕΔΙΣΑ, συνεργαστήκαμε για να γίνει το σχολείο μας ομορφότερο, φυτεύοντας 32 δέντρα και λουλούδια στον αύλειο χώρο του. Μ’ άλλα λόγια γίνεται ένα μάθημα περιβαλλοντικής συνείδησης προστασίας και σεβασμού του περιβάλλοντος». Ο κ. Τσισμενάκης σημείωσε ακόμα ότι «καλυτερεύοντας την ποιότητα ζωής στον χώρο  που θα ζήσουν για 6 χρόνια οι μαθητές μας, αφού θα φροντίζουν τα φυτά που οι ίδιοι φύτεψαν και θα τα βλέπουν να μεγαλώνουν μαζί τους. Αργότερα δε, επισκεπτόμενοι τον χώρο ως μεγάλοι, θα καμαρώνουν γι’ αυτό που έκαναν σήμερα (χθες)».
Ο κ. Τσισμενάκης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει  όσους βοήθησαν στη δενδροφύτευση,
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Στέλιος Φουντουλάκης τόνισε ότι «στόχος μας, εκτός από το να ομορφύνουμε τον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου μας, είναι να γνωρίσουν οι μαθητές κάποια χρήσιμα πράγματα που αφορούν τα δέντρα και τα φυτά τα οποία φυτέψαμε, όπως: Με ποιον τρόπο φυτεύουμε ένα δένδρο ή φυτό, ποια εποχή είναι η κατάλληλη για το φύτεμα, τι φροντίδα χρειάζονται για να μεγαλώσουν, πράγματα δηλαδή που τα περισσότερα παιδιά αγνοούν. Ο κ. Φουντουλάκης υπογράμμισε ακόμη ότι «παράληλα θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές, ώστε μεγαλώνοντας να δείχνουν τον σεβασμό που πρέπει στο περιβάλλον που τόσο πολύ το έχουμε ανάγκη όλοι μας».   
Η υπεύθυνη περιβαλλοντικού προγράμματος της Διεύθυνσης Δασών Όλγα Κουλιζάκη δήλωσε ότι «η Διεύθυνση Δασών παρέχει  δωρεάν σε όποια σχολεία μας ζητήσουν, καλλωπιστικά και δασικά φυτά, τα οποία φυτεύονται περιμετρικά ή σε αύλειους χώρους των  σχολείων. Ερχόμενοι σε επαφή με τα παιδιά, μας προξενεί εντύπωση ότι αρκετά παιδιά δεν γνωρίζουν ακόμα και ποιο είναι το κυπαρίσσι. Άρα με τέτοιες ενέργειες, εκτός από το να καλλωπίσουν και να δώσουν χρώμα στο σχολείο, οι μαθητές μαθαίνουν περισσότερα πράγματα για τα δένδρα και τα φυτά. Με αυτόν τον τρόπο καλλιεργούμε την περιβαλλοντική συνείδηση των παιδιών». «Τα δένδρα και τα φυτά που επιλέξαμε για δενδροφύτευση είναι κουκουναριές, τούγιες, πικροδάφνες, δενδρολίβανο και κουτσουπιές», κατέληξε.

ΣΤΗ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ
Για τη δενδροφύτευση  στα 1ο και 2ο Νηπιαγωγεία Χρυσοπηγής η νηπιαγωγός  Ευτυχία Βρουβάκη σημείωσε ότι έγινε «στο πλαίσιο της δράσης για το περιβάλλον και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων. Σκοπός και στόχος της συνεργασίας αυτής είναι να καλλιεργήσουμε μαζί την αγάπη των παιδιών για το περιβάλλον και να τα ευαισθητοποιήσουμε στα θέματα προστασίας του». Η κ. Βρουβάκη πρόσθεσε ακόμη ότι «όλοι μαζί αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά πρέπει να βοηθήσουμε στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και να συμβάλλουμε στην αύξηση του πρασίνου ακόμα και μέσα στον πυκνοκατοικημένο ιστό της πόλης», ενώ σημείωσε πως «δραστηριότητες όπως η σημερινή, είναι πολύ σημαντικές, γιατί εμπλέκονται στη σχολική ζωή και οι γονείς, πράγμα πολύ καλό για την κοινωνικοσυναισθηματική εξέλιξη των παιδιών τους».
Η Νάντυ Μυριδάκη, πρόεδρος των Γονέων και Κηδεμόνων των 1ου και 2ου Νηπιαγωγείων Χρυσοπηγής, συμπλήρωσε ότι «με μεγάλη χαρά τα παιδιά συμμετείχαν στη δενδροφύτευση, με τη βοήθεια βέβαια τόσο των νηπιαγωγών όσο και αρκετών γονέων. Εν είδει παιχνιδιού  τα μικρά παιδιά βοήθησαν στη δενδροφύτευση, ενώ παράληλα οι εκπαιδευτικοί, τους εξηγούσαν απλά και κατανοητά, τη χρησιμότητα που έχουν τα φυτά και τα δένδρα στο περιβάλλον και στους ανθρώπους. Η Διεύθυνση Δασών μας πρόσφερε δωρεάν διάφορα 50 δένδρα, τα οποία φυτέψαμε περιμετρικά του οικοπέδου που βρίσκεται το Νηπιαγωγείο μας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα