Στην καρδιά της ενδοχώρας βρίσκονται τα Παλαιά Ρούματα με σημαντική δράση και πολλούς νεκρούς σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες.
Για τη μνήμη των αθανάτων ηρώων, που έπεσαν για την πατρίδα, τοποθετήθηκε μνημείο στην πλατεία του χωριού, όπου, χθες, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο και άλλους ιερείς, παρουσία πολιτικών Αρχών και πλήθος κόσμου για ν’ ακολούθησαν χαιρετισμοί, ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων.
Με συγκίνηση αναφέρθηκε στην ιστορία και στους νεκρούς ήρωες του χωριού και σε όσους άλλους σκοτώθηκαν στο χωριό η πρόεδρος του Σωματείου Λαϊκής Βιβλιοθήκης Παλαιών Ρουμάτων, Ελένη Δημητριάδη, τονίζοντας, μεταξύ άλλων:
«Η ύπαρξη του χωριού μας χρονολογείται από το 1538, αν και πρέπει να υπήρχε νωρίτερα, επειδή έχουμε εκκλησίες του 10ού αιώνα. Τα Παλαιά Ρούματα έχουν αγωνιστικό παρελθόν και παρόν και το έχουν αποδείξει με τόσους νεκρούς που έχουν επί τουρκοκρατίας, γερμανικής κατοχής, στα δεινά του εμφυλίου πολέμου, ενώ συνέχισαν τον αγώνα επί χούντας και φτάνουμε στο σήμερα να παραμένουμε ένα ενεργό χωριό. Η βιβλιοθήκη των Παλαιών Ρουμάτων δημιουργήθηκε το 1944 και τα δύσκολα χρόνια μετά την κατοχή παρέμειναν ένα οργανωμένο χωριό λόγω του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ κι όλο το χωριό ήταν ενταγμένο στον ΕΛΑΣ. Τα Παλαιά Ρούματα είχαν δικό τους δικαστήριο και πλούσιο φαρμακείο με φάρμακα που έστελναν οι Παλαιορουματιανοί από την Αμερική».
Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Πλατανιά, κ. Γιάννης Μαλανδράκης, τόνισε: «Σε αυτό το ιστορικό χωριό κάναμε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των πεσόντων και είναι πάρα πολλοί αυτοί που έπεσαν από αυτή την κοινότητα και συγχρόνως εδώ θα γιορτάζεται κάθε χρόνο η ημέρα της Εθνικής Αντίστασης, επειδή πάρα πολλά χωριά του Δήμου Πλατανιά σήμερα είχαν μαρτυρήσει με πολλούς νεκρούς που θυσίασαν τη ζωή τους, αλλά και για όλους όσοι αγωνίσθηκαν για την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης…».
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευτύχης Δαμιανάκης, υπογράμμισε: «Τιμούμε τους ήρωες της Αντίστασης των Παλαιών Ρουμάτων ένα χωριό ιστορικό, ένα χωριό που έχει να επιδείξει μόνο ανδρεία, ηρωισμό και αυταπάρνηση. Είναι μεγάλη τιμή σε όλους εκείνους που έδωσαν τις μάχες τους προκειμένου εμείς να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Σήμερα, στις κρίσιμες ώρες που περνά η χώρα, η συστράτευση όλων μας, η αδελφοποίηση όλων των Ελλήνων είναι αναγκαία…».
«Μέσω των μνημείων επιδιώκεται η ιστορική συνέχεια και η μεταλαμπάδευση της βιωματικής γνώσης στους νέους. Το μνημείο αυτό συμπυκνώνει τις μνήμες και μέσα από τους συμβολισμούς αποδίδει το κοινό αίσθημα και την αισθητική της περιοχής», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αρχιτέκτων της μελέτης του μνημείου, Δημήτρης Χαριτάκης, ευχαριστώντας τους άξιους καλλιτέχνες που το έφτιαξαν.
Εκ μέρους του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Αποστόλου Βουλγαράκη, ο κ. Αναστάσιος Κουρουπάκης δήλωσε: « Τιμή και δόξα σε αυτούς που έχουν πέσει για την πατρίδα και μας έδειξαν το παράδειγμα, αλλά και τιμή σε αυτούς που τους θυμούνται τη συγκεκριμένη μέρα…».
Ο Νίκος Μπομπολάκης, τέως δήμαρχος Βουκολιών, δήλωσε: «Μας παράδωσαν οι πρόγονοί μας ένα βαρύ όνομα, το οποίο προσπαθούμε εμείς οι νεότεροι να το κρατήσουμε και πιστεύω ότι σε έναν μεγάλο βαθμό το έχουμε καταφέρει».
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.