Εκτός από τις πολύ ωραίες παραλίες στην Κίσαμο, υπάρχουν και άγνωστες διαδρομές πεζοπορίας, που ο Ορειβατικός Σύλλογος συχνά επισκέπτεται με οργανωμένες εξορμήσεις.
Η πρόσφατη πεζοπορία μελών του Συλλόγου, ξεκίνησε από τα Φαλάσαρνα και αφού διέσχισε χωματόδρομο ενός χιλιομέτρου, συνεχίστηκε στον κυρίως όγκο του δυτικότερου ακρωτηρίου της Κρήτης, της Γραμπούσας. Αγριο το τοπίο, άδενδρο, με ένα μικρό δυσδιάκριτο μονοπάτι μακριά από τη θάλασσα χαρίζει θέα εξαιρετική, με τα κύματα να βολοδέρνουν τα κοφτερά ψηλά βράχια.
Ανηφόρες και κατηφόρες διαδεχόταν η μια την άλλη. Μικρά κολπάκια, που μόνο με βάρκα μπορείς να προσεγγίσεις, αλλά και κατακόρυφα βουνά από πάνω μας, που νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε αλπικό πεδίο.
Κατά διαστήματα συναντούμε μισοσβησμένα μπλε σήματα, που δείχνουν ότι παλαιότερα έγινε προσπάθεια σήμανσης της διαδρομής, η οποία έμεινε ημιτελής.
Το Ποντικονήσι, τα Αντικύθηρα, αλλά και η χερσόνησος, το Τηγάνι άλλαζαν συνεχώς οπτική γωνία. Επίσης πανοραμική ήταν η άποψη της ήμερης και της άγριας Γραμπούσας, των δύο δίδυμων νησιών που όλο και μας πλησίαζαν!
Τελικά μετά από 6 ώρες περπάτημα φτάσαμε στον Μπάλο. Απόλυτη ησυχία, ούτε ένας τουρίστας, η περιοχή δεν θυμίζει με τίποτα τι γινόταν εδώ πριν έναν μήνα.
Καλό θα είναι ο Δήμος Κισάμου να φροντίσει για τον καθαρισμό αυτού του μονοπατιού, το όποιο θα αποτελέσει άλλη μια πύλη εισόδου σε αυτό τον πολύ τουριστικό τόπο, αλλά και θα αποσυμφορήσει τις άλλες δύο (πολύβουες πόρτες) για προσέγγιση στη λιμνοθάλασσα.
O Δήμος Κισσάμου το καλοκαίρι έβαλε είσοδο στην παραλία πληρώνεις για να κατέβεις.
Πληρώσαμε και περιμέναμε να είναι καθαρά αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Κατεβήκαμε και όλη η παραλία ήταν γεμάτη πίσσα και ένα ανάχωμα που είχαν κάνει για να βάλουν ξαπλώστρες είχε κλείσει την λιμνοθάλασσα στο κέντρο με αποτέλεσμα τα νερά να μην ανακυκλώνονται και η δυσοσμία ήταν αρκετά έντονη.
Συμπέρασμα 2 απαράδεκτες παρεμβάσεις του δήμου απειλούν να καταστρέψουν το μοναδικό αυτό μέρος.