Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

«Κρήτη… όταν η παράδοση δημιουργεί το μέλλον»

Κρήτη… όταν η παράδοση δημιουργεί το μέλλον», είναι ο τίτλος του βιβλίου της συγγραφέως Κατερίνας Τσούκη, το οποίο παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Μητρόπολης.
Το βιβλίο παρουσιάζει, την Κρήτη του χθες και του σήμερα, μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό (300 φωτογραφιών), τη φυσική ομορφιά, την κρητική κουλτούρα, καθώς και πατροπαράδοτες συνταγές του νησιού μας. Στόχος, επίσης, του βιβλίου είναι να αναδείξει τις δράσεις των γυναικών της υπαίθρου και των Γυναικείων Συνεταιρισμών της Κρήτης.
Η πρόεδρος του ΚΕΓΥ, της ΕΓΕ και εκπρόσωπος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Κρήτης της Γ.Γ. Ισότητας Αμαλία Μπασιά μιλώντας στα «Χ.Ν.» τόνισε: «Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί παρουσιάζουμε σήμερα (χθες) και στην πόλη μας, ένα πολύ σημαντικό βιβλίο, της συγγραφέως Κατερίνας Τσούκη. Μια νέα κοπέλα, η οποία μάλιστα δεν κατάγεται από την Κρήτη, εντούτοις όμως αγάπησε τον τόπο μας, γνώρισε τον πλούτο της κρητικής γης, τη λαογραφία και τις παραδόσεις μας. “Δέθηκε” με την Κρήτη και αποφάσισε να ασχοληθεί με τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς γράφοντας ένα καταπληκτικό βιβλίο με ένα τίτλο πολύ προφητικό και πέρα για πέρα σωστό το  “Κρήτη… όταν η παράδοση δημιουργεί το μέλλον!”». Η κα Μπασιά σημείωσε ακόμα ότι «το βιβλίο αυτό περιγράφει όλους τους Συνεταιρισμούς της Κρήτης, τα προϊόντα τους, πατροπαράδοτες συνταγές, όπως επίσης τους μύθους, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του κάθε χωριού που επισκέφθηκε η συγγραφέας», ενώ υπογράμμισε: «Νομίζω ότι τέτοιες προσπάθειες, που αναδεικνύουν και διαφημίζουν με τον καλύτερο τρόπο το νησί μας,  θα πρέπει κάποια στιγμή να τις “εκμεταλευτούμε” για το τουριστικό προϊόν του τόπου μας. Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν κάποιες σκέψεις, που πιστεύω ότι θα υλοποιηθούν σύντομα». Η ίδια πρόσθεσε ότι «ένας λόγος που κάνει το βιβλίο αυτό πολύ σημαντικό είναι ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποιο βιβλίο που να ασχολείτο καθαρά με τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς, εκτός μόνο μια καταγραφή την οποία έχει κάνει το Υπουργείο Γεωργίας, για καθαρά αρχειακούς λόγους».
Από την πλευρά της η συγγραφέας του βιβλίου Κατερίνα Τσούκη τόνισε ότι «αυτό που ήθελα να κάνω και γι αυτό ασχολήθηκα με τις γυναίκες των Συνεταιρισμών, ήταν ότι ήθελα να δώσω ένα βήμα λόγου στους ανθρώπους της ουσίας, σε αυτούς που παράγουν και κάθε μέρα προσφέρουν, διατηρούν την παράδοση, διαιωνίζουν καθετί που έχουμε και μας δίνει ταυτότητα σαν λαό, ενώ μας πηγαίνουν ακόμα μακρύτερα κάνοντάς μας να έχουμε μέλλον. Γι’ αυτό και το βιβλίο το ονόμασα “Κρήτη… όταν η παράδοση δημιουργεί το μέλλον!”».
Η κα Τσούκη υπογράμμισε: «Στάθηκα πολύ τυχερή που αντάμωσα την κα Μπασιά, η οποία αμέσως δέχτηκε να μου δώσει ό,τι πληροφορία χρειαζόμουν, όσο αφορά τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς και όχι μόνο, βοηθώντας με έτσι να κάνω το πρώτο βήμα. Σημαντική βοήθεια και του εκδότη μου, του κ. Σταμούλη, ο οποίος μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, δέχτηκε να επενδύσει στη δική μου ιδέα».
Η αντιδήμαρχος Χρυσούλα Χατζηδάκη υπογράμμισε ότι «το βιβλίο με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο, το φυσικό κάλος του νησιού μας, την κρητική κουλτούρα καθώς και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αυτός θα πρέπει να είναι στόχος όλων μας, να προβάλλουμε δηλαδή και να αναδεικνύουμε τέτοιες προσπάθειες. Επίσης, να υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και να προωθούμε τις δράσεις των γυναικείων οργανώσεων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα