Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Tο κράνος σώζει ζωές

«Δυστυχώς τα τροχαία δυστυχήματα μειώνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας τις πιο παραγωγικές ηλικίες. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό όλοι οι οδηγοί να καταλάβουν την αξία του κράνους στη μοτοσυκλέτα και τη χρήση ζώνης στο αυτοκίνητο. Εάν συνειδητοποιήσουμε όλοι μας τι είναι ριψοκίνδυνο οδηγώντας το όχημά μας, τότε οι πιθανότητες τραυματισμού, ακόμα και η εμπλοκή σε κάποιο ατύχημα, είναι περιορισμένες».
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο  νευροχειρουργός του Νοσοκομείου Χανίων, Σταύρος Μαραθιανός, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων», σε εκδήλωση αφιερωμένη στα ΑμΕΑ, που οργάνωσε προχθές, παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. στο τέως Δημαρχείο Σούδας.
Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλίες σχετικές για την ημέρα αυτή καθώς επίσης και έκθεση με παραδοσιακά κεντήματα και άλλες δημιουργίες.
Το «παρών» έδωσε και η  βουλευτής Χανίων, Ευαγγελία Κουρουπάκη, η οποία σε σύντομη δήλωσή της, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα, 3 του Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π., μαζί με άλλους φορείς των Χανίων, που δραστηριοποιούνται με την κοινωνική πολιτική, έχουν διοργανώσει αυτή την ομολογουμένως όμορφη έκθεση, τα έσοδα τις οποίας θα διατεθούν τις άγιες μέρες που έρχονται σε συνανθρώπους μας που έχουν την ανάγκη και τη στήριξή μας».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π., Χρύσα Μακράκη – Χαριτάκη τόνισε ότι «το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε είναι ότι  τα άτομα με αναπηρία έχουν τις ίδιες υποχρέωσεις και δικαιώματα όπως κάθε άνθρωπος. Τα άτομα με αναπηρία  πρέπει να βρεθούν στο προσκήνιο, να βγουν από το σπίτι τους και να κάνουν πράγματα που κάνουν και οι υπόλοιποι άνθρωποι. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. με τις δράσεις που πραγματοποιεί ανά τακτά διαστήματα». Η κα Χαριτάκη ευχαρίστησε τις κυρίες που προσέφεραν υπέροχα κεντήματα και άλλες δημιουργίες για να στηθεί αυτή η έκθεση.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. υιοθέτησε το πρόγραμμα δράσης για τα ΑμΕΑ. Η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους Οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και στις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο. Τα στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και των επίσημων φορέων του κράτους. 7 – 10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μια αναπηρία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Το 80%, κατ’ εκτίμηση ζει, σε αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία ανέρχεται σε 37 εκατομμύρια άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα