Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Γραφείο για ΑμεΑ

Τη δημιουργία Γραφείου ΑμεΑ, το οποίο θα λειτουργεί ως κέντρο πληροφόρησης, συμβουλευτικής, υλοποίησης προγραμμάτων με Συλλόγους ΑμεΑ, ενίσχυσης πρωτοβουλιών και διοργάνωσης ενημερωτικών ημερίδων, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου αφιερωμένη στα ΑμεΑ καθώς και στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου.
Παράληλα, στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση τριών αμαξιδίων θαλάσσης για τη διευκόλυνση των Ατόμων με Αναπηρία και την προσβασιμότητά τους στις κεντρικές παραλίες του Δήμου, τα οποία θα διατεθούν προς χρήση κατά τη θερινή περίοδο.
Ο κ. Σκουλάκης πρόσθεσε ακόμα ότι «το Γραφείο ΑμεΑ θα στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη συνεργασία και στην υποστήριξη δομών και υπηρεσιών ΑμεΑ, στην προώθηση της ισότητας των ευκαιριών και της κοινωνικής συνοχής, καθώς και στη διευκόλυνση της πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία σε αγαθά και υπηρεσίες». Ο κ. Σκουλάκης σημείωσε ακόμη ότι «η 3η Δεκεμβρίου δεν είναι γιορτή. Είναι αφορμή για να έρθει στο προσκήνιο η διεκδίκηση ισότιμης θέσης στην κοινωνία από μια ιδιαίτερη ομάδα πληθυσμού. Η ημέρα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα άτομα με κινητική αναπηρία. Διότι δεν τίθεται ζήτημα ειδικής, αλλά ισότιμης μεταχείρισης. Ισότιμης στάσης απέναντι σε όλους τους πολίτες», ενώ σημείωσε ότι «στον Δήμο μας, με την υποστήριξη της Ομάδας Εθελοντών, αναπτύσσουμε δράσεις και προγράμματα, που στοχεύουν στη συμβουλευτική και στη στήριξη γονέων Ατόμων με Αναπηρία, από ψυχολόγους, στο πλαίσιο συνεδριών, που θα πραγματοποιούνται στο Δημαρχείο. Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων των γονέων και η στήριξη της απαιτητικής και δύσκολης καθημερινότητάς τους. Επίσης, αναπτύσσουμε προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία, προς όφελος τόσο των ίδιων όσο και της οικογένειάς τους». Ο ίδιος ακόμα τόνισε  ότι «εθελοντές Πρόνοιας, εδώ και λίγες εβδομάδες, συμμετέχουν και υποστηρίζουν τα προγράμματα του Δημοτικού Γηροκομείου παρέχοντας συντροφιά και δημιουργική απασχόληση στους ηλικιωμένους τόσο με την καθοδήγηση των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου όσο και των Υπηρεσιών του Δημοτικού Γηροκομείου».
Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος, υπεύθυνη Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας του Δήμου Χανίων Χρυσούλα Χατζηδάκη, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Την αναπηρία, αυτοί που δεν την έχουν, τη θυμούνται κάθε 3 του Δεκέμβρη. Αυτοί όμως που την έχουν, την αντιμετωπίζουν κάθε μέρα, με πείσμα, κουράγιο και θέληση για ζωή. Στην προσπάθειά τους αυτή ας βοηθήσουμε όλοι, ώστε να καταστήσουμε τη ζωή των Ατόμων με Αναπηρία πιο προσβάσιμη, πιο ευχάριστη.
O Δήμος Χανίων έχει θέσει ως προτεραιότητα την υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων τόσο μέσω των Υπηρεσιών του όσο και μέσω των εθελοντικών δράσεων, που προωθεί». Η κα Χατζηδάκη υπογράμμισε ότι «για να επιτευχθούν οι στόχοι μας απαραίτητη είναι η στήριξη και βοήθεια όλων εσάς, των εθελοντών μας, η συνεργασία των συναρμόδιων φορέων καθώς και των άμεσα ενδιαφερομένων, οι οποίοι με τις προτάσεις και τις ιδέες τους θα συνδράμουν στο έργο μας». Η πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Νομού Χανίων Αμαλία Μπασιά τόνισε: «Η δημιουργία Γραφείου ΑμεΑ στον Δήμο Χανίων, θα έχει πολλαπλές δράσεις, ενώ πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στα προβλήματα της καθημερινότητας των Ατόμων με Αναπηρία».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα