Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Και τα φυτά θέλουν το… τσάι τους!

Ενα “τσάι”… τονωτικό για τα φυτά, με βάση το κόμποστ και το υγρό απόβλητο ελαιουργείου, που εδώ και δεκαετίες αξιοποιείται με επιτυχία στο εξωτερικό, παράγεται πλέον και στα Χανιά. Ηδη το compost tea, όπως ονομάζεται, χρησιμοποιείται από περισσότερους από 150 παραγωγούς κηπευτικών και θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε όλη την Κρήτη, συμβατικής και βιολογικής γεωργίας με πολύ καλά αποτελέσματα.
Το “τσάι” παράγεται από τον Μπάμπη Λουκάκη, χημικό μηχανικό, τον οποίο και παρακολουθούμε στη διαδικασία που δεν διαρκεί πάνω από 20-25 λεπτά στους χώρους του ελαιουργείου της ΕΛΒΑ στην περιοχή της Αγιάς.
Σε ένα δοχείο 100 λίτρων ο Μπάμπης προετοιμάζει μια ποσότητα compost tea για  καλλιέργεια 3 στρεμμάτων. Μέσα στο δοχείο βάζει 15 κιλά κόμποστ παραγωγής του ελαιουργείου και νερό. Στη συνέχεια αδειάζει 2.5 λίτρα υπόστρωμα (ένα μείγμα φυτικών υγρών και σακχάρων με βάση τον επεξεργασμένο κατσίγαρο). “Με το υπόστρωμα ουσιαστικά δίνουμε ροφή στους μικροοργανισμούς που ήδη
υπάρχουν στο κόμποστ” εξηγεί ο Μπάμπης. Στη συνέχεια μέσα στο δοχείο βάζει μια
ηλεκτρική αντίσταση με θερμοστάτη στους 29-30 βαθμούς προκειμένου να κρατηθεί σε μια καλή θερμοκρασία το μείγμα για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και τέλος την αντλία που θα αναδεύει το όλο μείγμα.
“Σε τρεις ημέρες θα είναι έτοιμο. Τότε το μεταγγίζεις προσπαθώντας να μην πάρεις στερεά και στη συνέχεια το βάζεις μέσα στο αρδευτικό σύστημα της καλλιέργειας σου” εξηγεί ο συνομιλητής μας.
Το compost tea δεν έχει παθογόνους οργανισμούς, είναι φυτικής προέλευσης και αερόβια κομποστοποημένο,
έχοντας αναπτύξει μια καλή χλωρίδα και ποικιλία οργανισμών. “Ξεκινήσαμε πέρυσι τον Αύγουστο να κάνουμε κάποιες πειραματικές εφαρμογές και το δοκιμάσαμε άμεσα στις καλλιέργειες με τη βοήθεια του γεωπόνου Μπάμπη   Ανουσάκη. Εχουμε κάνει 150 στησίματα σε όλη την Κρήτη σε ισάριθμες καλλιέργειες με πολύ καλά αποτελέσματα” αναφέρει ο κ. Λουκάκης.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ
Οσον αφορά τα οφέλη για τον παραγωγό, τον φυτό και το περιβάλλον είναι πολύπλευρα σύμφωνα με τον κ. Λουκάκη.
Για το περιβάλλον:
• Είναι προϊόν φυσικής διαδικασίας, δεν επιβαρύνει με
επιπλέον χημικά ή άλλες ουσίες.
• Για τους συμβατικούς καλλιεργητές βοηθάει στη μείωση της χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
Για το φυτό:
• Είναι ένα εμβόλιο μικροοργανισμών οφέλιμων που αναπτύσονται στη φύση.
• Βοηθάει πολύ το ριζικό σύστημα των φυτών και στην καλύτερη αξιοποίηση της
όποιας λύπανσης γίνεται.
• Συμβάλει καθοριστικά στην φυτοπροστασία, μειώνοντας τις επεμβάσεις από διάφορες παθογένειες που αναπτύσουν τα φυτά.
Για την οικονομία:
• Εχει πολύ χαμηλό κόστος (η εφαρμογή του κοστίζει 2.5 ευρώ το στρέμμα) και προσφέρει καλύτερη απόδοση στα φυτά.
“Το compost tea χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική. Απλά εδώ στην Κρήτη σου δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσεις σε μια διαδικασία πιο φυσική για το φυτό σου. Θα βοηθήσει τον παραγωγό να αξιοποιήσει καλύτερα τη λίπανση του και     μακροπρόσθεσμα να μειώσει τα χημικά, να έχει μια πολύ καλή χλωρίδα από μικροοργανισμούς ώστε να προστατεύει τα φυτά του από τις διάφορες παθογένειες και πολύ καλή απόδοση στην παραγωγή” υπογραμμίζει ο κ. Λουκάκης, επισημαίνοντας πως η όλη προσπάθεια έχει τη λογική της προσφοράς φτηνών και αποδοτικών λύσεων για τους παραγωγούς. “Ο στόχος είναι το κόστος παραγωγής να είναι χαμηλός, χωρίς λογικές αισχροκέρδειας. Οφείλουμε όλοι να δίνουμε φτηνές και οικονομικές λύσεις στους παραγωγούς” καταλήγει.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ
“Αποδοτικό και χρήσιμο”
“Το χρησιμοποιώ και στις υπαίθριες και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Αυξάνει τους οφέλιμους μικροοργανισμούς, αποκτά καλύτερη ρίζα το φυτό και μπορεί να παίρνει πιο εύκολα τα θρεπτικά χαρακτηριστικά και να αντιμετωπίζει τις ασθένεις του εδάφους” λέει ο κ. Νεκτάριος Μαριανάκης, βιοκαλλιεργητής από την περιοχή της Κισάμου, που χρησιμοποιεί εδώ και καιρό με επιτυχία το compost tea. Σύμφωνα με τον κ. Μαριανάκη που παράγει και εμπορεύεται μεγάλες ποσότητες βιολογικών προϊόντων “μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για βιολογικές και για συμβατικές καλλιέργειες. Το χρησιμοποιούμε ως πρόσθετο γιατί είναι ένα φτηνό και πολύ ποιοτικό προϊόν. Βασικά βοηθάει ένα φυτό να είναι πιο υγιές, να αντέχει περισσότερο, να παράγει περισσότερο και να κάνει καλύτερους καρπούς.
Σίγουρα θα το συνιστούσα και σε άλλους παραγωγούς. Το ιδιαίτερο για μας στην Κρήτη είναι πως χρησιμοποιεί ως υπόστρωμα απόβλητα ελαιουργείου που όλοι ξέρουμε τι προβλήματα δημιουργούν στο περιβάλλον και γίνεται κάτι οφέλιμο για τα φυτά. Αυτό πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό. Προσωπικά πιστεύω ότι έχει μεγάλο πεδίο έρευνας και βελτιώσεων”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Ψάχνοντας μια επιτυχημένη καλοκαιρινή λίπανση- ριζοπότισμα ( σε βιολογική καλλιέργεια ακτινιδίων) χρησιμποιούσα ένα υγρό σκεύασμα του εμπορίου παραπλήσιο με τσάι κομπόστ,στο οποίο όμως έλεγχα το διάλυμα με αγωγιμόμετρο ροής .Υπάρχει κάποιο στοιχείο για τη μέτρηση της αγωγιμότητας ροής σε ένα χειροποίητο τσάι κομπόστ;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα