Χωρίς αλεξικέραυνα, λόγω… κλοπής, έχει μείνει η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων στα Χανιά.
Διάφοροι… επιτήδειοι αφαιρούν τα αλεξικέραυνα, όργανα υπεραπαραίτητα για την ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών και εγκαταστάσεων, προκειμένου να πάρουν τον χαλκό τους. Είναι χαρακτηριστικό πως η εργολαβία του Δήμου Χανίων, ύψους 50.000 ευρώ, για να επανατοποθετηθούν αλεξικέραυνα απέτυχε, αφού τα περισσότερα από τα νέα αφαιρέθηκαν και πάλι με πιο πρόσφατη την κλοπή τριών από ισάριθμα σχολεία.
«Στα περισσότερα Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια των Χανίων πλέον δεν υπάρχει αλεξικέραυνο. Δεν περνάνε 1 – 2 μήνες από τη στιγμή που τα αντικαθιστούμε και τα κλέβουν για τον χαλκό. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή άλλα λεφτά και άλλος κωδικός για να αντικαθιστούμε κάθε μήνα τα αλεξικέραυνα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες να ελέγξουν, να επιβλέψουν, να δουν τι πρέπει να κάνουν», δήλωσε στα «Χ.Ν.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Χανίων, κ. Μανώλης Κεμεσίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Κεμεσίδη, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση των κλεπταποδόχων. «Κλέβουν τα αλεξικέραυνα και πού πάνε; Σε ιδιοκτήτες διάφορων μαντρών με οικοδομικά υλικά. Σε αυτούς τους κύριους, που οι μισοί είναι παράνομοι και οι άλλοι νόμιμοι, θα πρέπει να τους σταλεί ένα χαρτί και να τους λέει ότι οποιοσδηποτε συλληφθεί για αλεξικέραυνα, σχάρες, για σίδερα από τα φρεάτια, γιατί μας κλέβουν και αυτά, θα συλληφθεί και όχι μόνο αυτό, αλλά θα του κλείσουν τη μάντρα, την επιχείρηση και θα του επιβάλλουν βαρύ πρόστιμο, γιατί αυτοί είναι οι ηθικοί αυτουργοί», λέει ο αντιδήμαρχος.
Το κόστος αντικατάστασης των αλεξικέραυνων είναι πολύ μεγάλο και επιβαρύνει όλους τους δημότες. «Λένε διάφοροι ότι τα πάνε στην Αθήνα και άλλες τέτοιες ανακρίβειες. Αυτά λειώνονται εδώ στην Κρήτη, σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο για να πάρουν τον χαλκό που πιάνει καλή τιμή. Το θέμα είναι πως για να κερδοσκοπήσουν ορισμένοι μένουν τα σχολεία χωρίς αλεξικέραυνα με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των μαθητών, των καθηγητών. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Σε εμάς προκαλεί πολύ μεγάλη ζημιά, γιατί πρέπει να τα αντικαθιστάμε όλα αυτά, όπως επίσης και τις σκάρες και τα σίδερα στα φρεάτια», καταλήγει ο κ. Κεμεσίδης.