Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλημέρα Σας και Χρόνια Πολλά!

Βδομάδα παρά Θεού ευλογημένη, πλούσια σε γιορτές μεγάλες. Αρχισε δευτεριάτικα (16/11), με τη γιορτή του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ματθαίου, γιορτή και της Εκκλησιαστικής μας Σχολής, στον Αγ. Ματθαίο.

Η στήλη μας, εύχεται στη Δ/νση, το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό, τους σπουδαστές και όλους τους εκεί εργαζομένους: Υγεία, Προκοπή και καλή συνέχεια στις σπουδές τους! Η πίστη μας μας οδηγεί ως εδώ, κι εμάς προσκυνητές, όπως κάθε χρόνο, όμως εφέτος ο ξορκισμένος κορωνοϊός και οι σχετικές εντολές, δεν μας το επιτρέπουν.

Σήμερα Παρασκευή (20/11) η γιορτή Γρηγορίου του Δεκαπολίτου, και η παραμονή της μεγάλης αυριανής γιορτής (21/11), γιορτής της πόλης μας, των Εισοδίων της Θεοτόκου, εορτασμός πάνδημος, αλλά όπως θα καθορίσουν η Εκκλησία μας με τις Αρχές φέτος, λόγω κορωνοϊού.

Για τη μεγάλη αυτή μέρα της Ορθοδοξίας μας, των Χανίων μας, έχομε χρέος να αναφερθούμε, έστω και περιληπτικά στην ιστορία και τις περιπέτειες του όλου οικοδομήματος. Γι’ αυτά, εμείς γράψαμε αρκετά για φέτος σας παραπέμπομε στο σχετικό βιβλιαράκι, που διατίθεται, μπαίνοντας στην Εκκλησία. Ο ευλαβής προσκυνητής του Μητροπολιτικού μας ναού, προσκυνά και θαυμάζει τις εξαιρετικής τέχνης εικόνες της Εκκλησίας όλης, ρωτά και μαθαίνει τις μεγάλες περιπέτειες και τα θαύματα ώσπου η Ορθοδοξία μας να την αποκτήσει, από τις χρήσεις και την κατάσταση που βρίσκονταν ως τα 1860.

Δεν απομακρυνόμαστε όμως από τον άγιο και ιερό αυτό χώρο, αν δε φέρομε στη μνήμη μας, μερικές έστω, μεγάλες ιστορικές στιγμές της Τοπικής μας ιστορίας, που έλαβαν χώραν στο ναό των Εισοδίων της πόλης μας.

Λοιπόν: – Μια ματιά, στη σχετική ειδησεογραφία του τοπικού Τύπου της εποχής:

1. Ο ΥΠΑΤΟΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ, 9.12.1898
«Την 9-12-1898 ο αφιχθείς ως Ύπατος Αρμοστής της Νήσου Πρίγκηψ Γεώργιος κατηυθύνθη εις τον ναόν των Εισοδίων και εκεί ητήσατο την ευλογίαν του θεού διά τας υπέρ της Εθνικής Ενώσεως κοινάς, μετά του Κρητικού Λαού, προσπαθείας του…».
(Αναδημ. περ.’Κρητ. Εστία”, τευχ. 149-150,
Noε.-Δεκ. 1964, σ.206)

2. ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. 1.12.1913
«-Την 1-12-1913 ο βασιλεύς Κων/νος μετά του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Ελευθ. Βενιζέλου, αφιχθέντες εις τα Χανιά, κατηυθύνθησαν εις τον Ναόν των Εισοδίων και εκεί μετά του Λαού της Μεγαλονήσου εδοξολόγησαν τον θεόν διά την δικαίωσιν των εθνικών πόθων και την νικηφορον επίστεψιν των μακρών και περίλαμπρων Κρητικών Αγώνων…».
Από το επίσημον πρόγραμμα: «…Το από της πρώτης μέχρι της κυρίας εισόδου του Ναού των Εισοδίων, διάστημα, θα επιστρωθεί με τάπητα. Επί της προσόψεως της εκκλησίας θα αναρτηθώσι δύο μεγαλοπρεπείς επιγραφές με τους ύμνους: “Ευλογημένος ο ερχόμενος” και “Δόξα εν υψίστοις θεώ…”»
(“Ελεύθερον Βήμα”, Χανίων, 31-11-1913)

Από την περιγραφή της τελετής: «… Η πομπή, κατόπιν βαίνει βραδέως προχωρούσα προς τον Ναόν των Εισοδίων εν μέσω ατελείωτων ζητωκραυγών. Πρό του ναού, διακοσμημένου πλουσίως, υποδέχεται τον Βασιλέα ο Επίσκοπος κρατών χρυσούν Ευαγγέλιον το οποίον ασπάζεται η A.M… Ακολούθησεν η προσφώνησις του Επισκόπου Αγαθαγγέλου και είτα εισέρχεται εις τον Ναόν η πομπή…».
(“Ελεύθερον Βήμα”, Χανίων, 7-12-1913)

3. Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟΝ ΝΕΟΔΜΗΤΟΝ ΝΑΟΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΩΡΑΣ (Ανοιξη 1915):
«Η επιτροπή ανεγέρσεως του Ιερού Ναού Αγ. Κων/νου – Ελένης Ν. Χώρας δεν θα κατόρθωνε να φτάσει στην ώρα της, εις τα εγκαίνια (1.4.1915), εάν δεν εδάνειζε ο Ιερός Ναός των Εισοδίων θύρες, κηροπήγια, παγγάρια, εικόνες και ό,τι άλλο εχρειάζεχο, από τις αποθήκες του».
(Φυλλάδιο: “Ιστορία του Ναού Αγ. Κων/νου Χανίων”,
Χανιά, 1931, σελ. 9)

4. ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΜΑΡΤΥΡΗ ΠΡΟΠΕΜΠΕΤΑΙ ΕΙΣ Τ’ ΑΚΡΩΤΉΡΙ. Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΕΛΕΥΘ. Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. 28.3.1936
«…Κατά την αποβίβασιν του φερέτρου του Μεγάλου Νεκρού, του Ελευθ. Βενιζέλου, από την βενζίνα του Κακαβέλα, η οποία είχεν διακοσμηθεί με άνθη, σημαίας και πένθη, ερρίφθησαν οι καθιερωμένοι κανονιοβολισμοί και φωτοβολίδες…
…Το φέρετρον ετέθη επί κυλίβαντος τον οποίον έσυρον οι βρακοφοροι και έφθασεν εις την εκκλησίαν των Εισοδίων, η οποία – από της προηγουμένης είχεν διακοσμηθεί πενθίμως λίαν εμφανώς.
Χοροστατούσης ολοκλήρου της Ιεράς Συνόδου Κρήτης, εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία εν καταφανή συντριβή όλου του Λαού επισήμων και μή…»
(Παρατηρητής, Χανίων, 28-3-1936)

5. ΤΟΠΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΚΑΙ ΑΡΓΙΑ Η 21η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ 29.10.1947
«Με φροντίδα του Επισκόπου Κυδωνίας-Αποκορώνου Αγαθαγγέλου Ξηρουχάκη, εξεδόθη το από 15.10.1947. Β. Δ/γμα (που δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμ. 234/29.10.1947, Φ.Ε.Κ. τευχ. Α’), διά του οποίου αναγνωρίζεται η 21η Νοεμβρίου εκάστου έτους, εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, εορτή του Ναού τούτου, ως ημέρα αργίας επίσημος και μόνιμος τοπική θρησκευτική εορτή, της πόλεως των Χανίων…».
(περ. “Κρητ. Εστία”, τευχ. 149-150, Noε.-Δεκ. 1964, σ. 206)
Και σταματούμε εδώ, προσευχόμενοι: Στη Χάρη της Παναγίας, να μας προστατεύει και να μας ενισχύει! – Και συνεχίζομε:

***

Από τις σπουδαίες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εκδόσεις που λάβαμε πρόσφατα, ξεχωρίζει ο τόμος: Πανεπιστημίου Κρήτης: “Πρυτανεία Πανεπιστημίου Κρήτης: 2016 – 2020” – Ηράκλειο, 2020, σχ. 21×15, σ.96+εικονογρ.
Κυκλοφόρησε πρόσφατα πολύτιμο απολογιστικό τεύχος, αφιερωμένο στα χρόνια της Πρυτανείας (2016-20), του Πρύτανη αξιότιμου κ. Οδυσσέα – Ιωάννη Ζώρα, πρυτανεία με έργο ουσιαστικό, δημιουργικό, πολύτιμο, σε όλους τους τομείς.
Στόχος εξ αρχής, ήταν και είναι «να καταστεί το Π.Κ. ένα από τα κορυφαία 200 Πανεπιστήμια του Κόσμου, μέχρι το 2025», (σ.3)
Για το λόγο αυτό τονίζεται στην εισαγωγή, τού όντως πολύτιμου αυτού έργου, επελέγησαν μια σειρά δράσεων, που είχαν ως στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας και της εικόνας του Π.Κ. σε όλους τους τομείς. Βέβαια:

«- Δεν θα ήταν δυνατόν να αναφερθούμε σε όλα αυτά διεξοδικά και λεπτομερώς, ωστόσο μια υπόμνηση των κυριότερων πρωτοβουλιών είναι αναγκαία για να δούμε την κατεύθυνση, τα επιτεύγματα και τις εκκρεμότητες που κληροδοτούνται στις επόμενες αρχές του Ιδρύματος». (σ.3).

– Πάντως: «- Στον παρόντα απολογισμό αποφύγαμε να αναφερθούμε στα στοιχεία ins navias λειτουργία και διαχείρισns του Πανεπιστημίου, που αν και απορροφούν πολύ μεγάλο μέρος της ενέργειας της ηγεσίας του Ιδρύματος, μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι αποτελούν μέρος των τυπικών υποχρεώσεων τns διοίκησής του και είναι σε μεγάλο βαθμό προδιαγεγραμμένα. Αντίθετα, επικεντρωθή­καμε στα νέα στοιχεία λειτουργίας που προσπαθήσαμε να εισαγάγουμε ή σε όσα βελτιώθηκαν σημαντικά στην πρόσφατη περίοδο και που νομίζουμε ότι αξίζει τον κόπο να συνεχισθούν και να διευρυνθούν από τις μελλοντικές ηγεσίες τoυ Ιδρύματος» (σ.5).

«Το Π.Κ. από την ίδρυσή του, κατάφερε να βρεθεί στην πρωτοπορία της Ανώτατα Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, συνδυάζοντας την εκπαίδευση με την υψηλής ποιότητας έρευνα και καινοτομία, τον διεθνή προσανατολισμό και την προσέλκυση χρηματοδότησης από ανταγωνιστικούς πόρους. Για πολλά χρόνια το ΠΚ βρίσκεται πρώτο μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ στις διεθνείς κατατάξεις πανεπιστημίων και έχει διακριθεί σε πολλούς κλάδους της επιστήμης. Ωστόσο, από τη θέση αυτή, το ΠΚ αντιλαμβάνεται, ίσως πριν από κάθε άλλο ελληνικό πανεπιστήμιο, τα όρια που τίθενται, για την περαιτέρω αναβάθμισή του, από το δυσμενές κανονιστικό πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση αλλά και από την, εν πολλοίς, άνιση, δυσμενή μεταχείριση που έχει υποστεί από το Υπουργείο Παιδείας στο παρελθόν». (σ.6)

– Και συνεχίζει: «Οσο και αν η θέση του ΠΚ συγκριτικά με τα άλλα ελληνικά ΑΕΙ είναι ικανοποιητική, δεν υπάρχει περιθώριο για επανάπαυση. Οι σημαντικές αλλαγές και ανακατατάξεις στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο επιβάλλουν μια διαρκή προσπάθεια για βελτίωση και αναβάθμιση τόσο της ποιότητας του Ιδρύματος όσο και της εικόνας του στην Ελλάδα και διεθνώς.

Ακόμη περισσότερο, η αναβάθμιση αυτή είναι αναγκαία σε ένα ίδρυμα που βρίσκεται στην περιφέρεια, μακριά από τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα της χώρας, και μάλιστα μιας χώρας που φθίνει πληθυσμιακά και είναι σχετικά ασταθής οικονομικά. Τα πλεονεκτήματα του ΠΚ, όμως η ανάπτυξη σε τομείς αιχμής, η ερευνητική παράδοση και η στενή σχέση με τα ερευνητικά ιδρύματα, που συναποτελούντο “ερευνητικό οικοσύστημα της Κρήτης”, είναι ασφαλώς σημαντικά εφόδια για τη διατήρηση της θέσης του. Όμως, για τη μεσοπρόθεσμη βελτίωση της θέσης αυτής χρειάζονται ακόμη πολλά», (σ.7).

– Καταλήγοντας, το Εισαγωγικό κείμενο (σ. 3-10). Τονίζει: « -Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν οφείλονται μόνο στις προσπάθειες της Πρυτανικής Αρχής. Έγινε δυνατόν να πραγματοποιηθουν με τη συνδρομή μεγάλου μέρους του ανθρώπινου δυναμικού του Ιδρύματος, διδασκόντων, διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών που έδωσαν πνοή και υλική υπόσταση σε ιδέες και σχεδιασμούς, αφιερώνοντας χρόνο, ενέργεια και φαντασία παράλληλα με τα λοιπά καθήκοντά τους, συχνά υπερβαίνοντας τον εργάσιμο χρόνο, σε συνθήκες υποστελέχωσης και περιορισμένων οικονομικών πόρων και υπό ένα δύσκαμπτο νομοθετικό πλαίσιο.

Η πορεία των τελευταίων ετών δείχνει ότι παρά τις σοβαρές δυσχέρειες, το ΠΚ μπορεί να ανανεωθεί, έχει δηλαδή ακόμη ένα ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να στηρίξει μια πορεία ανέλιξης. Δείχνει ακόμη ότι το δόγμα ότι “το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι καταδικασμένο στην παρακμή” δεν επαληθεύεται παρόλο το σημαντικό έλλειμμα επένδυσης της πολιτείας στο μέλλον του. Υπάρχουν όμως ακόμη πολλά να γίνουν για να κατακτήσει το ΠΚ μια εξέχουσα θέση στον παγκόσμιο Πανεπιστημιακό χάρτη και αυτό είναι το στοίχημα για το μέλλον», (σ.10).

Επονται τα αναλυτικά, στις σ. 13-91 οι ενότητες:

1. Θεσμικά ζητήματα 2. Υποδομές. 3. Οργανωτικά. 4. Φοιτητική μέριμνα. 5. Εξωστρέφεια. 6. Κεντρική Πολτική. 7. Εταιρεία αξιοποίησης και δια/χης περιουσίας του Π.Κ. όπου παρουσιάζεται το συντελεσθέν, θαυμαστό όντως, έργο της περιόδου Πρυτανείας του κ. Οδυσσέα – Ιωάννη Ζώρα, των χρόνων: 2016-2020.

– Εργο όντως, μιας γόνιμης τετραετίας υποδειγματικό, για την παραπέρα πορεία του Ιδρύματος, που τιμά, καθ’ όλη την πορεία του, την Κρήτη μας, την πατρίδα μας, παγκόσμια!
– Ευχόμαστε από καρδιάς, με τα θερμότατα συγχαρητήρια μας, στο σεβαστό Πρύτανη κ. Ζώρα και σ’ όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Πανεπιστημίου μας: Διδάσκοντες, Διοικητικοί υπάλληλοι και φοιτητές, που δώσατε τις δυνάμεις Σας, το Είναι Σας, για να συντελεστεί αυτό το έργο συνεργάτες άριστοι, του έχοντος τον πρώτο λόγο, πολυσέβαστου Πρύτανη!

Τέτοιες θητείες, πώς να μην ξεχωρίζουν!

Εδώ όμως σταματούμε, με τις ευχαριστίες μας που μας διαβάσατε, και τις ευχές μας, για ένα καλό Σαββατοκύριακο, και με τη βοήθεια της Παναγίας μας που γιορτάζεται, ο κορωνοϊός ξορκισμένος! Γειά Σας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα