Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ενα μισογκρεμισμένο εξωκκλήσι στα Εννιά Χωριά

Ενα εγκαταλελειμμένο από αιώνες και άγνωστο στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μικρό εξωκκλήσι είναι το, σύμφωνα με την παράδοση, αφιερωμένο στην οσία Μαρία την Αιγυπτία. Περιτριγυρισμένο και σχεδόν σκεπασμένο από θάμνους και δέντρα, βρίσκεται με σημαντικές φθορές, μεταξύ των χωριών, Περβόλια και Βάθης ή Κούνενι, όπως λεγόταν πιο παλιά.
Αυτόν τον μικρό Ναό προβάλλουμε σήμερα στα «Χ.Ν.» ευελπιστώντας πως ό,τι δεν έγινε τόσους αιώνες από τους έχοντες αρμοδιότητες στα ιερά μνημεία, προφανώς από άγνοια ύπαρξής του, να γίνει άμεσα, ώστε αυτή η παλιά μικρή εκκλησιά, που άντεξε στον φθοροποιό χρόνο τόσων αιώνων, ν? ανακαινισθεί το συντομότερο δυνατόν και να είναι επισκέψιμη.
Για τον βίο της οσίας Μαρίας αναφέρουν τα ιερά βιβλία, τα εξής: «Ενα θαυμαστό σημείο που της συνέβη στα Ιεροσόλυμα και δεν μπορούσε να εισέλθει στον ναό την έκανε να γονατίσει, να δακρύσει, να θυμηθεί την αθωότητα των παιδικών της χρόνων. Αρχισε να κλαίει. Αρχισε η μεταστροφή της.
Η φιλόσαρκη γίνεται ξαφνικά φιλόθεη. Μεταμορφώνεται, ξεμασκοφορεί, φιλοκαλεί, ανασταίνεται. Στην καρδιά της, μετά από αυτή την απρόσμενη υπαρξιακή αλλαγή, κυριαρχεί ο Θεός έρωτας. Η ζωή της λαμβάνει βαθύ νόημα. Πρόκειται για μια ηρωίδα, μάρτυρα και οσία?».
Η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της την 5η Κυριακή των Νηστειών και την 1η Απριλίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα