Αυξημένα περιστατικά με εγκαταλελειμμένα ζώα παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στους δρόμους της πόλης των Χανίων καθώς από τη μια πλευρά οι Φιλοζωικοί Σύλλογοι δηλώνουν αδυναμία να τα φιλοξενήσουν και από την άλλη αρκετοί πολίτες, ανήμποροι να τα συντηρήσουν, λόγω οικονομικής κρίσης, τα αφήνουν έρμαια της τύχης τους.
Την ίδια ώρα, η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφονται αυξημένα περιστατικά δηλητηριάσεων, τραυματισμών και κακοποίησης αδέσποτων, εντός και εκτός της πόλης, όπως καταγγέλλει ο Φιλοζωικός Σύλλογος ´Η μικρή κιβωτός του Νώε´.
Παραμονές Χριστουγέννων, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φιλοζωικού Συλλόγου, κα Σίλκε Βρόμπελ, άγνωστοι περιέλουσαν με… χλωρίνη ένα μικρό σκυλί στη Χρυσή Ακτή, ενώ η ίδια επισημαίνει ότι καθημερινά δέχεται τουλάχιστον είκοσι εκκλήσεις για βοήθεια από άτομα που βρίσκουν εγκαταλελειμμένα ή τραυματισμένα ζώα στα Χανιά.
«Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Δεν είναι πως δεν θέλουμε να φιλοξενούμε αδέσποτα πια, άλλα δεν μπορούμε, αφού δεν έχουμε χώρο για να τα βάλουμε μέσα. Και υπάρχουν τόσα ζώα που πραγματικά έχουν ανάγκη, είναι τραυματισμένα, χρειάζονται περίθαλψη και φάρμακα, αλλά πώς να αναλάβουμε το κόστος που είναι πολύ μεγάλο; Είναι απίστευτο αυτό που γίνεται στα Χανιά», επεσήμανε η κα Βρόμπελ.
Και πρόσθεσε: «Είναι ώρα οι Δήμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η κατάσταση με τα αδέσποτα είναι κάθε μέρα και χειρότερη. Ο κόσμος μας ζητά βοήθεια γιατί δεν μπορεί να τα συντηρήσει. Επίσης καθημερινά έχουμε τουλάχιστον είκοσι τηλεφωνικές εκκλήσεις για βοήθεια από κόσμο που βρίσκει εγκαταλελειμμένα ζώα».
«Το Σάββατο βρήκαμε στην περιοχή της Χρυσής Ακτής ένα μικρό σκυλάκι γεμάτο πληγές στην πλάτη από χλωρίνη που κάποιοι είχαν ρίξει πάνω του. Επίσης μία μέρα πριν μας κάλεσαν από την περιοχή του Πολυτεχνείου, όπου βρήκαν σοβαρά τραυματισμένο από αυτοκίνητο ένα ακόμη σκυλί», ανέφερε η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου.
«Χρειαζόμαστε χώρο για να φιλοξενήσουμε τα αδέσποτα κι αυτός υπάρχει στο Ακρωτήρι, εκτείνεται σε απόσταση επτά στρεμμάτων προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κυνοκομείο. Εχουμε άδειες από το Δασαρχείο, την Αρχαιολογία, τη στρατιωτική βάση κι αυτό που απομένει είναι βοήθεια από τον Δήμο για την έκδοση πολεοδομικών αδειών. Από τον Δήμο Χανιων μας είπαν ότι δεν έχουν χρήματα για να βοηθήσουν».
«Τα Χανιά είναι μια από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά πόλεις της Ελλάδας, που όμως οι τοπικές Αρχές δεν έχουν δείξει κανένα ενδιαφέρον για να αλλάξει η κακή εικόνα της πόλης σχετικά με το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων. Και δεν υπάρχει δικαιολογία για έναν τουριστικό Δήμο ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τον συγκεκριμένο σκοπό. Εδώ και είκοσι χρόνια βρίσκουν δικαιολογίες. Ομως αυτό που είναι κοινά αποδεκτό στο εξωτερικό είναι πως αξίζουμε αυτό που συμβαίνει, όταν η κοινωνία και οι τοπικοί φορείς δεν διεκδικούν λύσεις. Διότι οι φιλοζωικές οργανώσεις στη Γερμανία που μας βοηθούν με 120.000 ευρώ περίπου τον χρόνο, κουράστηκαν πια, αφού δεν βλέπουν να υπάρχει αποτέλεσμα διαχρονικά ή αναγνώριση των προσπαθειών τους», κατέληξε η κα Βρόμπελ.
Ο ΔΗΜΟΣ
Εν τω μεταξύ, ανέτοιμοι να υποστηρίξουν την κατάσταση δηλώνουν οι Δήμοι καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν έχει ακόμη ψηφιστεί ο νόμος, σύμφωνα με τον οποίο η ευθύνη για τα αδέσποτα ζώα ´περνά´ σε αυτούς.
Οπως ανέφερε εκ μέρους του Δήμου Χανίων ο αντιδήμαρχος Χανίων, κ. Δημήτρης Λειψάκης: «Η ευθύνη (για τα αδέσποτα) πρόκειται να περάσει αναγκαστικά στους Δήμους. Ομως μέχρι στιγμής δεν έχει ψηφισθεί ο σχετικός νόμος. Εμείς ως Δήμος βρισκόμαστε στη διαδικασία εξεύρευσης του κατάλληλου χώρου όπου εκεί θα μπορεί να γίνεται στείρωση και τοποθέτηση μικροτσίπ στα αδέσποτα ζώα».
Συμπαράσταση Ομοσπονδίας στην πρόεδρο Φιλοζωικού Συλλόγου
Εν τω μεταξύ, τη συμπαράστασή τους προς την πρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας καθώς και του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η προστασία των ζώων», κα Νατάσα Μπομπολάκη, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων.
Σύμφωνα με τα φιλοζωικά σωματεία, η κα Μπομπολάκη έχει δεχθεί ´απειλές´ και ´προκλητική συμπεριφορά´ από ιδιοκτήτη βαρελόσκυλου.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Η κα Μπομπολάκη αγωνίζεται εδώ και πολύ καιρό για να καταργηθεί το μεσαιωνικό φαινόμενο των βαρελόσκυλων που αποτελεί μια διεθνή ντροπή για τον τόπο μας, όπου ξεχασμένα σκυλιά είναι αλυσοδεμένα, χωρίς κατάλυμα, πολλές φορές ή μέσα στα σαπισμένα βαρέλια, χωμένα αυτή τη στιγμή στα χιόνια…».
«Η κα Μπομπολάκη είναι δημόσιο πρόσωπο και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στόχαστρο εξαιτίας της δράσης της καθώς πάει κόντρα στο ρεύμα και έρχεται αντιμέτωπη με τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τα ζώα ως αντικείμενα. Οι Αρχές οφείλουν να προστατέψουν εκείνη και την οικογένειά της, αλλά πρέπει να τιμωρήσουν παραδειγματικά τον κτηνοτρόφο, που, αν και παρανομεί ήδη, κακοποιώντας έναν σκύλο, απειλεί ότι θα εγκληματήσει και εις βάρος των ανθρώπων», καταλήγει η ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων οι κ. Ελένη Γερνά, Μαρία Χουστουλάκη και Χριστοδούλου.