Με συστήματα συναγερμού, ηλεκτρονικές κλειδαριές και άλλα μέτρα πρόληψης θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων τις ζημιές, δολιοφθορές και κλοπές που παρουσιάζονται στις σχολικές μονάδες.
«Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό», δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος της Επιτροπής δημοτ. σύμβουλος κ. Χαράλαμπος Βογιατζόγλου επισημαίνοντας πως στις προτεραιότητές του είναι η πρόληψη των παραβατικών συμπεριφορών γι’ αυτό τον λόγο ήδη σε αρκετές σχολικές μονάδες έχουν τοποθετηθεί συστήματα συναγερμού.
«Οι ζημιές, οι δολιοφθορές και οι κλοπές έχουν πάρει και στα σχολεία διαστάσεις επιδημίας. Εχουμε κλοπές υλικού αξίας, όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλεξικέραυνα από τις στέγες των σχολείων που ο χαλκός τους κάνει 500 ευρώ αλλά η ζημιά που προκαλούν στην εγκατάσταση είναι 10.000 ευρώ και όχι μόνο καθώς δεν υπολογίζω τις καταστροφές και τις άλλες φθορές», αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Αναφορικά με το πώς σκέπτεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο κ. Βογιατζόγλου σημειώνει πως «η φύλαξη δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα αποδώσει αλλά οι εποχές είναι δύσκολες για προσλήψεις. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να έχουμε τις αναγκαίες βάρδιες φύλαξης σε κάθε σχολική μονάδα. Θα δούμε και με άλλους τρόπους πιο μοντέρνους όπως η εγκατάσταση συναγερμών για την προστασία των σχολείων. Είναι στις προθέσεις μας όλα τα σχολεία να κλείνουν και ακόμα και την ώρα λειτουργίας τους να υπάρχει ηλεκτρονική κλειδαριά, να υπάρχουν θυροτηλέφωνα, έτσι ώστε να προλάβουμε και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις που έχουμε αντιμετωπίσει τελευταία όπως επεισόδια, κλοπές, διακίνηση κ.ά.».
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Για τη μη έγκαιρη αποστολή των βιβλίων από το Υπ. Παιδείας στα σχολεία, ο κ. Βογιατζόγλου σημείωσε πως η Επιτροπή στήριξε όσο μπορούσε τα σχολεία. «Η έλλειψη βιβλίων δημιούργησε εκρηκτικές ανάγκες στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας. Δεν θέσαμε κανένα περιορισμό στα σχολεία σε μηχανήματα, χαρτί, σε μελάνια. Τυπώθηκαν εκατομμύρια φωτοτυπίες και τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο δόθηκε μια κάποια λύση. Όλο αυτό βέβαια χάρη στη συμπαράσταση του Δήμου Χανίων».
Με τη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών να έχει μειωθεί σε ποσοστό 30% περίπου, υπήρχαν σοβαρά ερωτηματικά για τη λειτουργία τους. Στον Δήμο Χανίων πάντως σύμφωνα με τους προέδρους των Σχολικών Επιτροπών υπήρξε καλή διαχείριση και έτσι δεν υπήρξαν οικονομικά προβλήματα. «Πράγματι υπάρχει μια σημαντική μείωση στην κυβερνητική χρηματοδότηση αλλά έχουν φύγει και σοβαρά έξοδα από τις Σχολικές Επιτροπές προς τον Δήμο αλλά και το κράτος. Οπως οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας, που πληρώνονται τώρα από τον Δήμο και όχι από τα λειτουργικά έξοδα των Επιτροπών όπως γινόταν παλιότερα. Οι καθαρίστριες με σύμβαση αορίστου χρόνου (25 τον αριθμό), πληρώνονται και καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν επιβαρύνουν τις Σχολικές Επιτροπές αλλά και οι καθαρίστριες που προσλαμβάνονται με σύμβαση έργου, ενώ τις πληρώνουμε εμείς σε μηνιαία βάση στη συνέχεια θα εισπράξουμε τα χρήματα αυτά από το κράτος. Πιστεύω ότι έχουμε την καλύτερη διαχείριση και έχουμε και τη βοήθεια των Υπηρεσιών (Τεχνικών, Πρασίνου) του Δήμου στον βαθμό που μπορούν, όπως και του δημάρχου προσωπικά γι’ αυτό και επιχορηγήθηκαν οι δύο Σχολικές Επιτροπές με το ποσό των 50.000 ευρώ», λέει ο κ. Βογιατζόγλου συμπληρώνοντας πως «με βάση τα στοιχεία που έχουμε από όλη την Ελλάδα οι Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Χανίων είναι οι καλύτερες».
Από τον Ιούνιο που συστήθηκαν οι Σχολικές Επιτροπές είχαν να αντιμετωπίσουν μια τεράστια γραφειοκρατική εργασία. Για τη Δευτεροβάθμια έκλεισαν 56 τραπεζικοί λογαριασμοί και έγινε ένας, έγινε νέο μητρώο στο ΙΚΑ. Για να εξοικονομηθούν χρήματα έγινε σύμβαση με τον ΟΤΕ για 73 τηλεφωνικές γραμμές για τα σχολεία κάτω από έναν λογαριασμό, έγινε διαγωνισμός για τους φακέλους αλληλογραφίας, ενώ αντιμετωπίσθηκε πλήρως με την προμήθεια 60.000 λίτρων πετρελαίου το θέμα της θέρμανσης των σχολικών μονάδων.
ΕΛΜΕ ΧΑΝΙΩΝ
Μέγα θέμα η χρηματοδότηση
«Μέχρι στιγμής στο Δήμο Χανίων μπορεί να μην υπάρχουν προβλήματα, αλλά η πορεία θα δείξει τι θα γίνει καθώς για μας είναι πολύ κρίσιμο το θέμα της χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών που είναι μειωμένη», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων κ. Γιάννης Τσαμαντάκης. Σύμφωνα με τον κ. Τσαμαντάκη για τους καθηγητές το θέμα δεν είναι «πώς είναι δομημένες οι Σχολικές Επιτροπές, αν δηλαδή θα υπάρχουν δύο σε κάθε Δήμο ή μια σε κάθε σχολείο του Δήμου όπως γινόταν μέχρι πριν τον “Καλλικράτη”. Το ζήτημα είναι να καλύπτονται οι ανάγκες. Είδαμε π.χ. ότι για τα βιβλία ο Δήμος Χανίων αντιμετώπισε τα προβλήματα αλλά άλλοι Δήμοι δεν είχαν τη δυνατότητα. Δεν ξέρουμε όμως κατά πόσο οι ανάγκες των σχολείων σε θέρμανση, σε έργα συντήρησης θα συνεχίσουν να καλύπτονται από τα χρήματα που δίνονται στις Σχολικές Επιτροπές».