Ματιές στα γεγονότα της χρονιάς μέσα από τις σελίδες των “Χ.Ν.”
Τι χρονιά κι αυτή! Γεμάτη γεγονότα. Και τα περισσότερα να σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με την οικονομική κρίση. Με μέτρα που πλήττουν και τα εισοδήματα των Χανιωτών και καθυστερούν την υλοποίηση έργων στο νομό Χανίων. Με υποδομές των Χανίων να αφήνονται στη… μοίρα τους. Με την επίθεση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη και την ελληνική βάση της Σούδας να παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη χωρών του ΝΑΤΟ. Αλλά και με έντονες συζητήσεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και αξιοποίησή τους…
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ:
Απαισιοδοξία και προβληματισμό εκφράζουν οι Χανιώτες για το 2011 σε σχέση με την οικονομική κατάσταση (Χανιώτικα νέα 5/1/2011). Στο μεταξύ τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Χανίων συνεχίζονται και όπως έγινε γνωστό κατά την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Ν. Πολύζου, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν οι τρεις νεογνολόλοι της Μονάδας Νεογνών οι οποίοι είχαν φτάσει στα όριά τους εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Σε ό,τι αφορά τον αγροτικό τομέα, στις 24 Ιανουαρίου υπέστησαν μεγάλες ζημιές καλλιέργειες στην Κουντούρα εξαιτίας χαλαζόπτωσης. Στο χώρο της ακτοπλοίας, σε εκκρεμότητα παρέμεινε το ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Γαύδου.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ:
Εκρηκτικός μηχανισμός στην είσοδο καταστήματος τράπεζας στη Σούδα στις 3 Φεβρουαρίου προκάλεσε υλικές ζημιές. Ενοπλη ληστεία σημειώθηκε σε σούπερ μάρκετ στις 7 του μηνός με λεία 34.000 ευρώ. Ανησυχία προκάλεσε η εξάπλωση του σκαθαριού που καταστρέφει φοίνικες.
Στις 19 του ίδιου μήνα σημειώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα και ανεμοθύελλα η οποία προκάλεσε καταστροφές στην περιοχή των Σφακίων.
Στα τέλη Φεβρουαρίου έγινε διαδήλωση δικηγόρων ενάντια στη δημιουργία έδρας του Εφετείου Κρήτης στο Ηράκλειο.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Εκλεισε στη 1 Μαρτίου η Μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων η οποία είχε εγκαινιαστεί μετά βαΐων και κλάδων τον Σεπτέμβριο του 2008, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Τραγωδία σημειώθηκε στις 7 Μαρτίου στη θάλασσα της Σούδας καθώς 49 υπηκόοι Μπανγκλαντές κατά τον κατάπλου στο λιμάνι της Σούδας του πλοίου «Ionian King» που έφτασε από την Τρίπολη της Λιβύης, αντί να βγουν από το πλοίο, έπεσαν στη θάλασσα, προκειμένου ν´ αποφύγουν την επιστροφή στη χώρα τους με αποτέλεσμα τρεις από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους, 35 να οδηγηθούν στο νοσοκομείο και 11 να αγνοούνται.
Στις 30 Μαρτίου άγνωστοι έκαψαν το αυτοκίνητο Χανιώτη – μέλους του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Εφτασε στα Χανιά στις 2 Απριλίου το πρώτο κρουαζιερόπλοιο, το «Mariner of the Seas» (Ναυτικός των Θαλασσών) και η πόλη πλημμύρισε από επισκέπτες, ανοίγοντας νέα προοπτική στον τουρισμό.
Την ίδια μέρα στο Νοσοκομείο Χανίων μεταφέρθηκαν για νοσηλεία πέντε άτομα υπηκοότητας Κατάρ, τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, ηλικίας 34-39 χρόνων, που επέβαιναν σε στρατωτικό αεροσκάφος C130, το οποίο εκτελούσε πτήση από τη Λιβύη στο Κατάρ. Το αεροσκάφος αναγκάστηκε να προσγειωθεί στα Χανιά, το Σάββατο, όταν ένας από τους επιβάτες, που έφερε σοβαρά τραύματα, έχασε τη μάχη για τη ζωή.
Στις 10 Απριλίου κατεδαφίστηκε το Λιμενικό Περίπτερο στο παλιό λιμάνι.
Στις 13 Απριλίου δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα για ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο.”Η κυβέρνηση αγνόησε ιστορία και πραγματικότητα” γράφει ο πρωτοσέλιδος τίτλος των “Χανιώτικων νέων”.
ΜΑΙΟΣ
Υπάρχουν σοβαρές επιστημονικές ενδείξεις δείχνουν ότι η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης κρύβει έναν πλούτο σε υδρογονάνθρακες, επισημαίνει στις 16 Μαίου ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος μίλησε την ίδια μέραστην Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία και την Πέμπτη στο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι.
Αρχισαν στις 20 Μαίου οι απευθείας πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair από το Μιλάνο και τη Φραγκφούρτη προς τα Χανιά και αντίστροφα.
Ξεκίνησε και στα Χανιά το κίνημα των “Αγανακτισμένων” οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μαζικά το απόγευμα της Τετάρτης 25 Μαίου στην πλατεία Αγοράς.
Επίτιμος δημότης Χανίων είναι από το Σάββατο 28 Μαίου ο κορυφαίος Ιταλός διανοητής και συγγραφέας Αντώνιο Ταμπούκι, η αναγόρεση του οποίου έγινε σε εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμος Χανίων στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι).
ΙΟΥΝΙΟΣ
Για 5η χρονιά πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου η γιορτή διεκδίκησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Πολλές επιτυχίες είχαν και φέτος οι Χανιώτες υποψήφιοι για ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των “Χανιώτικων νέων” (21/6/2011).
Αγρια ήταν η νύχτα της 28ης Ιουνίου με διαδηλωτές να σπάνε, κατά τη διάρκεια πορείας, τα γραφεία πολιτικών κομμάτων και βουλευτών κάτω από χειροκροτήματα του πλήθους. Δεν έλειψαν οι φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και τα οδοφράγματα στη θέα των αστυνομικών δυνάμεων.
Η πορεία ξεκίνησε αυθόρμητα μετά τις 10 το βράδυ με στόχο τα γραφεία των βουλευτών προκειμένου ο κόσμος να διαμαρτυρηθεί για τη ψήφο (το “ναι” ή το “παρών”) στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
ΙΟΥΛΙΟΣ
Σοβαρή καθίζηση υπέστη στη 1 Ιουλίου η λιμνοδεξαμενή των Αγίων Θεοδώρων με απρόβλεπτες συνέπειες γιατις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής Λαφονησίου και Χρυσοσκαλίτισσας.
Απαγορεύτηκε ο απόπλους πλοίων για τη Γάζα ένα από τα οποία παρέμεινε επί αρκετές μέρες δεμένο στο λιμάνι του Κολυμπαρίου. Συνολικά στην Κρήτη παρέμειναν σε καθεστώς ιδιότυπης “ομηρείας” τρία σκάφη που συμμετείχαν στην αποστολή.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Παρέμβαση της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης προκάλεσαν δημοσιεύματα των “Χανιώτικων νέων” με καταγγελίες τοπικών παραγόντων για πιθανές κομπίνες στη διακίνηση ελαιολάδου.
Σε αδιέξοδο βρίσκονται επιχειρήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης. Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των “Χανιώτικων νέων” (17 Αυγούστου) μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 έκλεισαν 147 καταστήματα.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Τουρισμός μετ΄εμποδίων στις 6 Σεπτεμβρίου για εκατοντάδες επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς λόγω της απαγόρευσης απόπλου σε πλοία.
Τρίτη διάρρηξη σε δημαρχείο των Χανίων έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου.
Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η τουριστική κίνηση στον Νομό Χανίων, δίνοντας ανάσα στην τοπική οικονομία.
Με ελλείψεις ξεκίνησε και η φετινή σχολική χρονιά, στις 12 Σεπτεβρίου, σε σχολεία των Χανίων.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Πρωτοβουλία για τη δημιουργία δικτύου αλληλεγγύης ανέλαβαν φορείς των Χανίων όπως ανακοίνωσαν στις 6 Οκτωβρίου με σκοπό τη στήριξη αστέγων και απόρων.
Τραγωδία στις 16 Οκτωβρίου μετά από τσακωμό στα Τσικαλαριά με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία.
Ενα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου στα Χανιά ενάντια στα μέτρα λιτότητας.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Στις ξυλόσομπες επιστρέφουν πολλοί Χανιώτες εξαιτίας των αυξήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Ανησυχία προκαλεί η βία μεταξύ ανηλίκων. Σε σχολείο της πόλης, δύο υπήκοοι Αλβανίας 15 και 18 ετών και ένας Ελληνας 17 ετών επιτέθηκαν σε 16χρόνο μαθητή για να τον κλέψουν. Ο ένας τον χτύπησε και του πήρε μια χρυσή αλυσίδα και το κινητό του.
Μάστιγα αποτελεί η λαθροθηρία στην Κρήτη, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι φορείς μετά τη σύλληψη ενός ατόμου και καταδίωξη άλλων τριών που φέρεται ότι στις 16 Νοεμβρίου είχαν σκοτώσει 4 κρητικούς αιγάγρους (κρι-κρι).
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Τον κίνδυνο κλεισίματος αθλητικών εγκαταστάσεων λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης επισημαίνει στις 8 Δεκεμβρίου το Ενιαίο Αθλητικό Κέντρο Χανίων.
Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της υπαίθρου του νομού Χανίων καθώς η μία μετά την άλλη κλείνουν οι συγχωνεύονται οι δημόσιες υπηρεσίες που τους εξυπηρετούν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των “Χ.Ν.” διαπιστώνεται μια συνολική αποψίλωση υπηρεσιών.
Φαινόμενα διάλυσης καταγράφονται στις 5 Δεκεμβρίου στο Νοσοκομείο Χανίων καθώς τελειώνουν και τα φιαλίδια αίματος.