Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, 2025

Γνωριμία με την πρωτεύουσα του Δήμου Πλατανιά

Το Γεράνι της τέως επαρχίας Κυδωνίας ήταν έδρα Κοινότητας και εξακολουθεί να κρατεί καλά ως χωριό έχοντας εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο. Το Γεράνι, βέβαια, από χρόνια έχει επεκταθεί στη βόρεια πλευρά, που είναι η παράκτια ζώνη, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες στις υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτει.
Στοίχημα, όμως, της νέας Δημοτικής αρχής είναι να ´παντρέψει´ το παλιό με το νέο εντάσσοντας στις μελέτες ανάπλασης όλο το χωριό, καθόσον το Γεράνι αποτελεί την πρωτεύουσα του Δήμου Πλατανιά.

ΜΕ ΔΑΣΚΑΛΟ ΤΟΝ ΚΟΝΔΥΛΑΚΗ…
Κατά το οδοιπορικό μας, λοιπόν, στο Γεράνι ξεναγηθήκαμε σε όλη την περιοχή από τον αντιδήμαρχο του Δήμου Πλατανιά Νίκο Δασκαλάκη που είναι γέννημα – θρέμμα του χωριού για να μας πει τα εξής: «Από το Γεράνι πέρασε και δίδαξε ο αείμνηστος μεγάλος Κρητικός πεζογράφος Ιωάννης Κονδυλάκης τη σχολική χρονιά 1885 – 86, στο κτήριο που θα επισκεφτούμε και που εμείς ως νέα Δημοτική Αρχή προτιθέμεθα να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες για τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία, ώστε να ανακαινιστεί η παλαιά οικία – σχολείο και να είναι επισκέψιμη. Το Γεράνι υπήρξε το πρώτο κέντρο εκπαίδευσης για όλα τα γύρω χωριά. Η απόσταση του χωριού από τα Χανιά είναι περίπου 13 χλμ. και πριν τον Καποδίστρια ήταν έδρα Κοινότητας και ανήκε στην τέως επαρχία Κυδωνίας. Με τον Καποδίστρια πέρασε στον Δήμο Πλατανιά έχοντας ως έδρα πρωτεύουσας το Γεράνι, η οποία παραμένει και με τον Καλλικράτη που είναι πολύ μεγαλύτερος Δήμος από τον Καποδιστριακό.
Η ονομασία ´Παλαιό Γεράνι´ αντιστοιχεί στο Κάτω Γεράνι, δηλαδή το παραλιακό τμήμα στο οποίο είχε αρχικά κτιστεί το χωριό πριν από την Ενετοκρατία. Στη μετέπειτα, όμως, περίοδο εξαιτίας του φόβου των πειρατικών επιδρομών, το Κάτω Γεράνι ερήμωσε και άρχισε να οικοδομείται και να αναπτύσσεται το Πάνω Γεράνι. Πρόκειται για πολύ παλιό χωριό που έχει μεγάλη ιστορία. Οι κάτοικοί του ανέκαθεν ήταν εργατικοί, νοικοκύρηδες, φιλόξενοι και γι’ αυτό τον λόγο έχει προκόψει η περιοχή.
Προστάτης και πολιούχος του Δήμου Πλατανιά είναι ο Άγιος Ελευθέριος στο Γεράνι. Πρόκειται για παλιό περικαλλή Ναό βασιλικού ρυθμού και εορτάζει πανηγυρικά κάθε 15 Δεκεμβρίου. Έχουμε πολλές εκκλησίες και όλες τις εορτάζουμε πανηγυρικά. Μία από αυτές είναι και της Παναγίας, στη γειτονιά Κοτσιφιανά, η οποία ενώ χτιζόταν επί τουρκοκρατίας έτυχε να περάσει ο αγάς της περιοχής και διέταξε τη θανάτωση του εφημερίου παπα – Νικόλα Παπαδογιωργάκη, τον οποίο κρέμασαν στη χαρουπιά που υπάρχει ακόμα και σήμερα στην αυλή της εκκλησίας». 

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ
«Ως νέα Δημοτική Αρχή παρά τα όποια προβλήματα, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου στην περιοχή μας με αναπλάσεις σε δρόμους, πεζοδρόμια και πλατείες ενώ από πενταετίας λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός του Βόρειου Οδικού Αξονα. Το Γεράνι, τονίζω, έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη όλης της περιοχής και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συγχωριανούς μας που δέχτηκαν να παραχωρήσουν γη για να φτιάξουμε άνετα μεγάλα πεζοδρόμια. Σημαντικό μέλημά μας είναι να ´παντρέψουμε´ το παλιό με το νέο χωριό και να φέρουμε τουρισμό από κάτω προς τα πάνω. Γι’ αυτό τον λόγο δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες με ειδικές μελέτες, όπως είναι τα καλντερίμια που θα πλακοστρωθούν και θα μπει φωτισμός αναδεικνύοντας έτσι τις παλιές γειτονιές, τα πηγάδια και τις εκκλησιές μας και θα τοποθετήσουμε στους δρόμους και στα καλντερίμια πινακίδες με ονομασίες κυρίως τοπωνυμίων, που κοντεύουν να ξεχαστούν… Εύχομαι χρόνια πολλά και καλή χρονιά να είναι το 2012».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Ένα λάθος έγινε δίχως να ευθυνόμαστε αντιγράφοντας από το βιβλίο που έχει εκδόσει ο Δήμος Πλατανιά με συγγραφέα την ιατρό Πόπη Ντουντουλάκη, τ” όνομα του κληρικού που κρέμασαν οι Τούρκοι, ως παπά Νικόλα, ενώ το σωστό είναι παπά – Ανδρέας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα