Σε προγραμματική σύμβαση με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Εθνικό Ίδρυμα Θαλάσσιων Ερευνών για μια συνολική μελέτη για τη διάβρωση των ακτών από τον Κλαδισό ως και το Κολυμπάρι προτίθεται να προχωρήσει η Περιφέρεια.
Αυτό αναφέρθηκε μετά το τέλος της χθεσινής σύσκεψης στην Π.Ε. Χανίων με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Α. Βουλγαράκη, του καθηγητή του Πολυτεχνείου και προέδρου του Εθνικού Ιδρύματος Θαλάσσιων Ερευνών κ. Κ. Συνολάκη, του δημάρχου Πλατανιά κ. Γ. Μαλανδράκη και υπηρεσιακών παραγόντων.
«Θα αναθέσουμε τη μελέτη στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο Εθνικό Ίδρυμα Θαλασσίων Ερευνών με προγραμματική σύμβαση. Η μελέτη θα αφορά το τμήμα από τον Κλαδισό μέχρι το Κολυμπάρι. Θα κάνουμε μια επίσκεψη την Τετάρτη (σ.σ. αύριο) στη 1 το μεσημέρι σε όλη την παραλιακή ζώνη για να δούμε πού χρειάζονται κάποιες άμεσες επεμβάσεις και ποιες θα κάνουμε. Γιατί έχω πει ότι δεν ξαναπαρεμβαίνουμε στο κομμάτι αυτό χωρίς την άποψη ειδικών επιστημόνων γιατί με τις διάφορες επεμβάσεις που έγιναν παλιότερα το έχουμε κάνει άχρηστο», ανέφερε στα ´Χ.Ν.´ ο κ. Α. Βουλγαράκης, ο οποίος και εκτίμησε ότι σε δύο χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη.
Σε δήλωσή του στα ´Χ.Ν.´ ο κ. Συνολάκης εμφανίσθηκε πιο επιφυλακτικός. «Το καινοτόμο στοιχείο στην υπο συζήτηση και διαπραγμάτευση μελέτη του Πολυτεχνείου Κρητης είναι η ολοκληρωμένη διαχείρηση των ιζημάτων που εμπλουτίζουν και προστατεύουν τις παραλίες, συμπεριλαμβανομένων και των πηγών σε χειμάρρους και ποτάμια. Η μελέτη θα έχει βάση μετρήσεις κυμάτων και ρευμάτων από το προτεινόμενο κυματικό παρατηρητήριο του Κόλπου Χανίων και θα περιλαμβάνει σχέδιο διαχείρησης -master plan- της παράκτιας ζώνης, ώστε να μπορεί η Τοπικη Αυτοδιοίκηση να προκηρύσσει ειδικές μελέτες για έργα προστασίας και αποκατάστασης και να αποφεύγονται οι πρόχειρες, αποσπασματικές και πυροσβεστικές παρεμβάσεις που τόσο έχουν υποβαθμίσει τις παραλίες μας», σημείωσε.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΡΟΣΜΑΡΗ
Ο κ. Συνολάκης θέλησε να απαντήσει και στις απορίες που είχε εκφράσει μέσω των ´Χ.Ν.´ ο πρώην δήμαρχος Κολυμπαρίου κ. Μ. Ροσμαρής. «Εχει την απορία ο κ. Ροσμαρής γιατί το Πολυτεχνείο Κρήτης διαφωνεί με τα προτεινόμενα έργα για προστασία του Κολυμπαρίου με έξαλλους κυματοθραύστες. Ο πρώτος που θα έπρεπε να ήταν έξαλλος με την σημερινή κατάσταση και απραξία είναι ο κ. Ροσμαρής και μετά οι δημότες του. Μήπως ο κ. Ροσμαρής δεν γνωρίζει πόσες παρεμβάσεις και προτάσεις έγιναν από το 2006 μέχρι και το 2010 από το Πολυτεχνείο Κρήτης για περιβαλλοντικά ήπια και αποτελεσματικά μέτρα, όπως γεωσωλήνες, με πολύ μικρότερο κόστος, χωρίς η τότε Νομαρχία να υλοποιήσει ή να εξετάσει οτιδήποτε που δεν είχε σχέση γνωστούς αποκλειστικούς προμηθευτές; Πώς είναι δυνατόν ένα έργο όπως το νέο λιμάνι του 2000 στο Κολυμπάρι να αστοχήσει και να μην παρέχει ούτε προστασία στη λιμενολεκάνη του σε περίπτωση κυματισμών και συγχρόνως να έχει εντείνει τη διάβρωση, σύμφωνα με στοιχεία από αεροφωτογραφίες; Είναι δυνατόν να μην ασκούμε κριτική σε μελετητές που αιτιώνται τους εργολάβους και τούμπαλιν για σοβαρές τεχνικές αστοχίες που έχουν θέσει σε κίνδυνο ζωές και έχουν στοιχίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε επιπλέον μελέτες και να εμπιστευόμαστε καινούργιες μελέτες στις ίδιες ομάδες, με τα ίδια μελετητικά εργαλεία, δηλαδή φυσικές προσομοιώσεις; Αν νόμοι της φύσης ισχύουν στο Κολυμπάρι όπως και στην υπόλοιπη υφήλιο οι φυσικές προσομοιώσεις σε μικρή κλίμακα δεν μπορούν εξ ορισμού να προσομοιώσουν τη στερεομεταφορά, δηλαδή δεν επιτρέπουν την ποσοτική εκτίμηση της διάβρωσης. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε αστόχησαν παταγωδώς και τα ανάλογα υλοποιηθέντα έργα στην Κορινθία. Η χρεοκοπία της χώρας μας δεν μας δίδαξε τίποτα;», ανέφερε ο κ. Συνολάκης.