Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κατασκευή μαρίνας μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.;

Η διερεύνηση της δυνατότητας να προχωρήσει με Σύμπραξη Δημόσιου -Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) , η κατασκευή της μαρίνας στο λιμάνι της Κισάμου, σε σύνδεση με ανάλογο έργο στη Σούδα, αποφασίσθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Παράλληλα θα γίνει μια προσπάθεια με βάση τo master plan Ρογκάν για το λιμάνι Κισάμου να γίνει μια προσπάθεια επικαιροποίησης και ωρίμανσης των σχετικών μελετών.
«Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε τις μελέτες που υπάρχουν για το λιμάνι της Κισάμου και να δούμε αν μπορούμε με ΣΔΙΤ να δημιουργήσουμε τη μαρίνα και τη ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα», δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης στα ´Χ.Ν.´ ο αντιπεριφερειάρχης κ. Α. Βουλγαράκης. Ο ίδιος τόνισε πως τις επόμενες ημέρες το Λιμενικό Ταμείο θα προχωρήσει σε  ολοκληρωμένη πρόταση για το συγκεκριμένο έργο.
Σημειώνεται ότι το master plan Ρογκάν είχε παρουσιαστεί πριν από 6 χρόνια στον Δήμο Κισάμου και προέβλεπε μια σειρά έργων αναβάθμισης του λιμανιού. Ωστόσο έκτοτε έγιναν ελάχιστα στο θέμα της εκπόνησης των αναγκαίων μελετών.
Από τη μεριά του Λιμενικού Ταμείου Χανίων ο πρόεδρός του κ. Γ. Πρωιμάκης τόνισε πως «συμφωνήσαμε πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο λιμάνι και ειδικά στο ΣΔΙΤ αναφορικά με το τμήμα της μαρίνας που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αυτόνομο τμήμα ανάπτυξης, όπως επίσης και η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του λιμανιού. Ειδικά η μαρίνα θα μπορούσε να λειτουργήσει σε συνδυασμό με τη μαρίνα της Σούδας και να φανεί αυτό το πακέτο “ελκυστικό” σε κάποιον επενδυτή.  Κάτι ανάλογο έχει γίνει στη Θεσσαλονίκη και το μελετάμε».

Ο ΔΗΜΟΣ
Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο δήμαρχος Κισάμου κ. Γ. Μυλωνάκης, ο αντιδήμαρχος κ. Ν. Κουμάκης, οι δημ. σύμβουλοι κ. Ν. Κατζουράκης και Κ. Κουκουράκης, όπως επίσης και ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ κ. Μπροκαλάκης.
«Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης του λιμανιού Κισάμου το δεύτερο τη τάξει στον Νομό μας, που θα πρέπει να βρει τον δρόμο του για το μέλλον. Από το Λιμενικό Ταμείο διεφάνη η πρόθεσή του να διερευνήσει τη δυνατότητα υλοποίησης της χωροθετημένης μαρίνας μέσω ΣΔΙΤ, σε συνδυασμό με αντίστοιχη μαρίνα στο λιμάνι της Σούδας και σε συνδυασμό με το υπόλοιπο ανεκτέλεστο τμήμα του λιμανιού. Αυτό είναι μια δυνατή προοπτική που θα διερευνηθεί κατά πόσο έχει βάση και αν έχει βάση να συζητήσουμε τα επόμενα στάδια», δήλωσε στα ´Χ.Ν.´ ο κ. Κουμάκης. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο «ανεξάρτητα από τη διερεύνηση της διαδικασίας και τη σύμπραξη με ιδιώτες, ζητήσαμε μια γρήγορη κοστολόγηση των απαιτούμενων μελετών με πρώτη αυτή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης. Γιατί οι διαδικασίες θα πρέπει να συνεχίζονται, οι μελέτες πρέπει να ωριμάσουν και όταν θα έχουμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης να είμαστε έτοιμοι, ανεξάρτητα πώς θα πάνε οι διαδικασίες μέσω ΣΔΙΤ. Το λιμάνι της Κισάμου μπορεί να είναι εθνικής αρμοδιότητας αλλά αφορά και τους δύο φορείς Αυτοδιοίκησης καθώς είναι περιφερειακής εμβέλειας. Δεν μπορούμε να το αφήνουμε στο επίπεδο που είναι σήμερα  και δεν μπορούμε να συνδυάζουμε τη σημερινή κίνηση του με τις μελλοντικές προοπτικές».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα