Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Αβγό – γίγας στη Σούδα!

Την… πόρτα του βιβλίου των ρεκόρ Γκίνες χτυπά μια κότα από την περιοχή της Σούδας καθώς γέννησε ένα αβγό – γίγας, το βάρος του οποίου φτάνει
τα 200 γραμμάρια!
Εκπληκτος δήλωσε στα ´Χανιώτικα νέα´ ο ιδιοκτήτης της κότας Γρηγόρης Ατσαλάκης. «Το πρωί της Τρίτης πήγα στο κοτέτσι όπου διατηρώ πάνω από 50 πουλερικά για να μαζέψω τ’ αβγά και αντίκρισα προς μεγάλη μου έκπληξη, το αβγό – γίγας!», ανέφερε ο κ. Ατσαλάκης ο οποίος δεν πίστευε στα μάτια του.
«Στην αρχή πίστεψα ότι δεν ήταν αβγό αλλά κάτι άλλο, όταν όμως το έπιασα στα χέρια μου κατάλαβα πως πρόκειται για πραγματικό αβγό», σημείωσε. Ο κ. Ατσαλάκης πρόσθεσε ακόμα ότι «ασχολούμαι πάνω από 60 χρόνια με την εκτροφή πουλερικών αλλά πρώτη φορά είδα τέτοιου μεγέθους αβγό από  κότα».

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ;
Να σημειωθεί ότι το αβγό – γίγας έχει περίμετρο 22 εκατοστά, όταν ένα κανονικό δεν ξεπερνά τα 14 εκατοστά και βάρος τα 50 γραμμάρια, ενώ ένα αβγό δίκορκο δεν ξεπερνά τα 100 γραμμάρια. Όπως προκύπτει από το αρχείο των ρεκόρ Γκίνες, το -μέχρι σήμερα- μεγαλύτερο αβγό από κότα, καταγράφηκε στο Κάμπο Φλόριντο της Κούβας όπου τον Αύγουστο του 2008 μια κότα γέννησε αβγό βάρους 180 γραμμαρίων. Συνεπώς η κότα από τη Σούδα -η οποία σημειωτέον χαίρει άκρας υγείας μετά τη γέννα- διεκδικεί τα πρωτεία σε παγκόσμιο επίπεδο!

ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ;
Από ένα τόσο μικρό ζώο να βγει ένα τόσο μεγάλο αβγό, προκαλεί σίγουρα ερωτηματικά. Όπως εξηγεί στα ´Χ.Ν.´ ο κτηνίατρος Ευάγγελος Αερινιωτάκης, «δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο με αβγά μεγάλου μεγέθους καθώς πρόκειται για ανωμαλία στις ωοθήκες». Ο κ. Αερινιωτάκης εξηγεί πως «τα αβγά αυτά προφανώς πρέπει να έχουν μαλακό τσόφλι για να γεννηθούν και έχουν παραπάνω κρόκους από ένα φυσιολογικό αβγό».
Το μόνο σίγουρο πάντως σε αυτή την περίπτωση είναι πως… η κότα έκανε το αβγό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα