Σε θρίλερ εξελίσσεται -όπως όλα δείχνουν- το θέμα της ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), με τους κυβερνητικούς κύκλους να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για ευτυχή και οριστική κατάληξη των διαπραγματεύσεων την επόμενη εβδομάδα.
Μία διαπραγμάτευση η οποία ωστόσο πρέπει να ´κλείσει´ το συντομότερο δυνατό, δεδομένου ότι τόσο για το Βερολίνο όσο και για το Παρίσι, το PSI αποτελεί βασική προϋπόθεση για να υπάρξει πρόοδος στις διαδικασίες για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδος αλλά και… την επόμενη δόση του δανείου.
«Η βασική προτεραιότητα της ευρωζώνης για το 2012 είναι να διασφαλιστεί το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων», ήταν η δήλωση της Α. Μέρκελ, την ίδια ώρα που, μετά τα θετικά σήματα των τελευταίων ημερών, τραπεζικές πηγές ανέφεραν στο Reuters πως οι σχετικές διαβουλεύσεις δεν βρίσκονται σε καλή πορεία.
Με το ´βλέμμα´ στο PSI και εν μέσω της συγκεχυμένης αυτής εικόνας, φθάνει την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας, με αποστολή, μεταξύ άλλων, να εξετάσει εάν με τις εξελίξεις που θα υπάρχουν με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, επιτυγχάνονται οι στόχοι για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Από την εξέλιξη του PSI θα κριθεί το κατά πόσο τα ταμειακά διαθέσιμα θα είναι επαρκή προκειμένου να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες έως τον Μάρτιο.
Με ανοιχτά και αυτά τα μέτωπα, η κυβέρνηση σπεύδει να προωθήσει και να κλείσει μία σειρά από εκκρεμότητες, όπως οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.
Το πρώτο μάλιστα, αποτελεί ένα ακόμη ´αγκάθι´ μετά τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από τα συνδικάτα και τις προαναγγελθείσες κινητοποιήσεις. Από κοντά και το πολυνομοσχέδιο – ´σκούπα´ του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο εισήχθη στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή με τη διαδικασία του επείγοντος προκαλώντας όμως και αυτό, σε κάποιες διατάξεις του σειρά αντιδράσεων.
«Εχουμε μπροστά μας έναν αγώνα δρόμου για να πετύχουμε τη δανειακή σύμβαση και μετά έχουμε έναν μαραθώνιο για να μπορέσει να επανέλθει η οικονομία», δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής εκτιμώντας, παράλληλα, ότι «το νέο δανειακό πρόγραμμα -όρος επιβίωσης για την οικονομία- θα υποστηριχθεί και από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση».
Εναν δύσκολο αγώνα δρόμου θα συμπληρώναμε εμείς, που προοιωνίζει έναν ´θερμό μήνα´ και ακόμη έναν ´θερμότερο χειμώνα´.