Ανάστατοι είναι οι πολύτεκνοι και στα Χανιά καθώς με τη μείωση του αφορολογήτου λιγότεροι δικαιούνται δωρεάν τρόφιμα.
´Οι πολύτεκνοι διαμαρτύρονται και έχουν κάθε δίκιο, γιατί πολλές οικογένειες έχασαν το δικαίωμα να παίρνουν δωρεάν είδη πρώτης ανάγκης´.
Η κα Ιωάννα Στεφανάκη, γραμματέας του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Χανίων, μας δίνει μία εικόνα της κατάστασης που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα γραφεία του Συλλόγου. Δεκάδες οικογένειες πολυτέκνων, που έχουν προσέλθει, όπως κάθε χρόνο, για να πάρουν ρύζι, μακαρόνια, κριθαράκι και άλλα τρόφιμα, που προσφέρονται δωρεάν μέσω ενός προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ε.Ε., διαπιστώνουν ότι πλέον δεν έχουν το δικαίωμα αυτό. Με τη μείωση του αφορολογήτου ποσού πλέον πολλές οικογένειες δεν τα δικαιούνται.
´Στα Χανιά έχουμε 4.454 οικογένειες πολυτέκνων (με 4 παιδιά και πάνω ή και με 3 για ειδικές κατηγορίες: αναπηρία και χηρεία) και πλέον τρόφιμα δικαιούνται μόνο οι 864. Ο κόσμος διαμαρτύρεται και σωστά διαμαρτύρεται, γιατί όλες αυτές οι αλλαγές έγιναν το καλοκαίρι, χωρίς να υπάρξει ενημέρωση´, αναφέρει η κα Στεφανάκη.
Πλέον μία πολύτεκνη οικογένεια, που π.χ. εν ζωή βρίσκεται μόνο η μητέρα, δικαιούται τρόφιμα, αν το εισόδημά της δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ τον χρόνο. Αν το αντρόγυνο ζει μαζί, το εισόδημά του δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 15.600 ευρώ, αν έχουν ένα προστατευόμενο παιδί, να μην υπερβαίνει τα 19.200 ευρώ, αν έχουν 2 παιδιά τα 22.800 ευρώ, τα 27.000 ευρώ με 3 παιδιά κ.ο.κ.
´ΜΑΣ ΤΑ ΣΤΕΡΟΥΝ´
´Η διάθεση των τροφίμων γίνεται πλέον όχι με υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος, αλλά το σύνολό του. Οταν του χρόνου θα πέσει το αφορολόγητο στις 5.000 ευρώ, τότε τρόφιμα δεν θα δικαιούνται ούτε 200 οικογένειες´, δηλώνει ο κ. Τ. Ανδρουλάκης, που βοηθά στην παράδοση των πακέτων με τα τρόφιμα στους υπόλοιπους πολυτέκνους. ´Ενα αντρόγυνο που είναι άνω των 65 ετών και παίρνει την κατώτατη αγροτική σύνταξη που είναι 340 ευρώ, έχει στο ετήσιο εισόδημά του πάνω από 5.000 ευρώ και δεν μπορεί να πάρει τρόφιμα. Τι να πρωτοπληρώσει με αυτά τα λεφτά· τα χαράτσια, το ρεύμα, τα φάρμακά του;´, αναρωτιέται.
Χαρακτηριστική η περίπτωση του κ. Θανάση Παπαδάκη. ´Τον μήνα θέλω 200 ευρώ μόνο για τα φάρμακα τώρα που δεν τα καλύπτει το Ταμείο. Σε λίγο δεν θα έχουμε χρήματα ούτε για το ρεύμα. Είχαμε μία στήριξη μέσω των τροφίμων που μας δίνονταν, τώρα πάνε να μας την κόψουν και αυτήν´, είναι τα λόγια του.
Μήπως, όμως, η διανομή των τροφίμων γινόταν σε όλους τους πολυτέκνους ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης γι’ αυτό και το κράτος αποφάσισε τον περιορισμό τους; Είναι το ερώτημά μας προς την κα Στεφανάκη… ´Οχι, ίσα – ίσα. Δεν υπήρχε καμία υπερβολή. Τα τρόφιμα δίνονταν με βάση το εισόδημα του καθενός και δεν δίνονταν και σε όλους´, απαντά.
Παράλληλα, ζητήματα έχουν προκύψει και με τη διμηνιαία σύνταξη που παίρνουν οι πολύτεκνες μητέρες, αλλά και τη μοριοδότηση των παιδιών πολυτέκνων οικογενειών προκειμένου να διοριστούν στο Δημόσιο και ειδικά στην Αστυνομία.
´Υπάρχει κόσμος που το έχει ανάγκη´
´Υπάρχει κόσμος που έρχεται και ζητά να του δοθεί μία βοήθεια, μία στήριξη και δεν μπορούμε να του δώσουμε´, λέει ο κ. Μανούσος Στεφανάκης, μέλος και αυτός του Σωματείου Πολυτέκνων Ν. Χανίων.
Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη ´έχουν χωρίσει τους πολυτέκνους σε κατηγορίες. Ενα ζευγάρι που έχει μεγάλα παιδιά και έχουν ένα εισόδημα που υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ δεν δικαιούται τρόφιμα. Γιατί; Δεν ανέθρεψε ο άνθρωπος αυτός παιδιά; Δεν δικαιούται αυτήν την προσφορά, ώστε να ζήσει λίγο καλύτερα; Δυστυχώς κανείς πολιτικός δεν βοηθά πραγματικά τους πολυτέκνους. Μόνο πριν τις εκλογές έρχονται για τις φωτογραφίες και μετά εξαφανίζονται´.
Το να ζει κανένας σ”αυτη τη χωρα έχει γίνει τόσο αφόρητο πόσο μάλλον να είναι και πολύτεκνος. Αφού οι βουλευτές του νομού μας κόβουνε πίτες σε κοσμικά κέντρα και έχουν και αθρώα προσέλευση είμαστε άξιοι της τύχης μας.