Η υποψήφια πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ μιλά για την επόμενη μέρα του κλασικού αθλητισμού στη χώρα
Την ανάγκη στήριξης των αθλητικών σωματείων σε όλη την χώρα, ως προϋπόθεση για “άνθιση” του ερασιτεχνικού αθλητισμού, επισημαίνει μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” η Σοφία Σακοράφα, υποψήφια πρόεδρος στις σημερινές εκλογές του ΣΕΓΑΣ.
Επισημαίνοντας τους ιδιαίτερους δεσμούς με τα Χανιά, τη «δεύτερη πατρίδας της» η αντιπρόεδρος της Βουλής μιλά για τις ανάγκες του αθλητισμού αλλά και τη συμμετοχή του προέδρου του ΓΣ Ελ. Βενιζέλος Γιώργου Γιατρουδάκη στο ψηφοδέλτιο με το οποίο κατέρχεται στις σημερινές εκλογές του ΣΕΓΑΣ.
• Ως υποψήφια πρόεδρος στις αρχαιρεσίες της 31ης Μαρτίου στον ΣΕΓΑΣ ποια θεωρείται αυτή τη στιγμή ότι είναι η προτεραιότητα για το νέο προεδρείο που θα προκύψει από τις εκλογές αυτές;
Η απόλυτη προτεραιότητα σήμερα είναι η ανάγκη να εξασφαλιστεί η λειτουργία και η ανάπτυξη της δράσης των Σωματείων. Όλα τα Σωματεία της χώρας, και το τονίζω: όλα, πρέπει να έχουν την ασφάλεια ότι θα έχουν την πλήρη δυνατότητα να επιτελούν το έργο τους. Χωρίς τα Σωματεία δεν υπάρχει αθλητισμός. Αυτά πρέπει να αποτελούν τη βάση για κάθε σχεδιασμό αθλητικής πολιτικής. Και έχουν ανάγκη από υποδομές, εγκαταστάσεις και στήριξη. Από το άλλο μέρος, σημαντική προτεραιότητα στην τωρινή συγκυρία είναι η εφαρμογή ενός οργανωμένου προγράμματος για την ανατροπή των ολέθριων συνεπειών του κορωνοϊού, που έχει διασωληνώσει τον αθλητισμό εδώ και ένα χρόνο. Αυτό σημαίνει ένα πρόγραμμα διοργανώσεων σε κάθε επίπεδο, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Αυτού οι δύο πόλοι βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων αλλά, οπωσδήποτε, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν για να έχει ο ελληνικός αθλητισμός το μέλλον που του αξίζει.
• Εδώ στα Χανιά έχουμε το αναβαθμισμένο Διεθνές Μίτινγκ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας της σειράς Classic Permit Meetings «Βενιζέλεια-Χανιά», το οποίο όμως χρειάζεται και ανάλογη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων με την δημιουργία προθερμαντηρίου και αίθουσας άρσης βαρών. Υποσχέσεις έχουν δοθεί από την Πολιτεία αλλά ίσως η πανδημία μπλόκαρε την αναβάθμιση αυτή. Φέτος έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 30 Μαΐου. Υπάρχει κάποια σκέψη για να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εργασίες αυτές με τη συμβολή του ΣΕΓΑΣ;
Όπως γνωρίζετε, τα θέματα της υλοποίησης των έργων ανήκουν στο πεδίο ευθύνης και αρμοδιότητας της Γ.Γ.Α. και της Περιφέρειας. Ο ΣΕΓΑΣ στο θέμα της ανάκτησης των αναγκαίων υποδομών αλλά και για τη συγκρότηση ενός ικανού δικτύου εγκαταστάσεων, έχει τη δυνατότητα παρεμβάσεων και υποδείξεων, ως προς στον σχεδιασμό, και πιέσεων για την υλοποίησή τους. Αυτό σημαίνει συνεργασία με την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών, αλλά και διεκδικητική στάση, όποτε αυτό χρειαστεί.
• Στο ψηφοδέλτιό σας μετέχει και ο πρόεδρος του ΓΣ Ελ. Βενιζέλος Γιώργος Γιατρουδάκης που είναι ένα από τα κορυφαία σωματεία της χώρας. Ενώ υπάρχει και ο ΑΟ Κύδων με πολύ πλούσια ιστορία.
Ο Γ. Γιατρουδάκης είναι ένα πρόσωπο με πολύχρονη προσφορά, που έχει κερδίσει ευρύτατη αναγνώριση, και έχει γνώση και εμπειρία πολύτιμη για το μέλλον του αθλητισμού μας. Με αυτήν την έννοια, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον τρόπο που συγκροτήθηκε το ψηφοδέλτιό μας, το ψηφοδέλτιο της ΑΚΑΣ. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι επωμίζεται το βάρος εκπροσώπησης όλης της Κρήτης και εκφράζει τη συμμετοχή της στις εξελίξεις. Όλα τα σωματεία της Κρήτης έχουν ανάγκη της ουσιαστικής στήριξης και ασφάλειας, για την οποία μίλησα παραπάνω. Έχουν το καθένα την ιστορία και την προσφορά του και δεν αφήνουν περιθώρια υποτίμησης. Πόσο μάλλον, όταν μου μιλάτε για την ξεχωριστή περίπτωση του Κύδωνα, οι άνθρωποι του οποίου γνωρίζουν πολύ καλά και τους προσωπικούς δεσμούς μας, που βασίζονται στην αναγνώριση της ιστορίας και της προσφοράς του.
• Ένα πάγιο αίτημα του “Ελ. Βενιζέλος” είναι η δημιουργία προπονητηρίου ρίψεων στον χώρο του κλειστού κολυμβητηρίου στην περιοχή Ακρωτηρίου -κάτι που έχει δρομολογηθεί.
Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω το αίτημα για το προπονητήριο ρίψεων δεν είναι αίτημα ενός σωματείου. Αποτελεί ευρύτερο αίτημα των σωματείων και των αθλητών του χώρου. Ένα διεθνές προπονητικό κέντρο, στη διάθεση αθλητών ρίψεων από όλον τον κόσμο, εκτός από το ότι θα καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων αθλητών, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην πρόοδο και ανάπτυξη αυτών των αθλημάτων. Μην ξεχνάτε ότι ανήκω και εγώ στην οικογένεια των ρίψεων, οπότε έχω πλήρη γνώση ότι ένα τέτοιο προπονητικό κέντρο το ζητούσαμε πάντα και από παλιά.
• Τέλος θα θέλαμε μια αναφορά στους ισχυρούς δεσμούς σας με τα Χανιά καθώς τον Σεπτέμβριο του 1982 είχατε πετύχει εδώ μία από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού κλασικού αθλητισμού.
Έχετε δίκιο όταν μιλάτε για τους ισχυρούς δεσμούς μου με τον τόπο σας. Έχω πιά και πολύ ισχυρές προσωπικές σχέσεις στα Χανιά, έρχομαι πολύ συχνά, όπως πολύ καλά γνωρίζετε οι ντόπιοι, και πάντα στις διακοπές μου. Είναι, πιά, η δεύτερη πατρίδα μου. Εκείνη η μέρα στα Χανιά σημάδεψε όχι μόνο την αθλητική μου σταδιοδρομία αλλά την ίδια τη ζωή μου. Οι εικόνες έρχονται συχνά στο μυαλό μου και με συγκινούν πάντα, όπως και αυτή η αίσθηση ότι οι κόποι και η προσπάθεια χρόνων δικαιώνονται με ένα αποτέλεσμα. Αυτό είναι βίωμα κάθε αθλητή, ανεξάρτητα από το επίπεδο των επιτυχιών ή των νικών του. Και αυτό είναι το μεγάλο μάθημα του αθλητισμού : Να μάχεσαι και να προσπαθείς πάντα, γιατί αυτό είναι που έχει αξία.
Η αθλήτρια Σοφία Σακοράφα
Πέρα από την πολιτική της σταδιοδρομία η οποία σήμερα την βρίσκει βουλευτή του ΜέΡΑ25 στην περιφέρεια Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών και Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής,η Σοφία Σακοράφα έχει μια λαμπρή πορεία στον χώρο του αθλητισμού.
Γεννήθηκε στις 29/4/1957 στα Τρίκαλα. Από ηλικία δεκατεσσάρων ετών ξεκινά την αθλητική της καριέρα φορώντας την φανέλα του Γ.Σ. Τρικάλων με την οποία πετυχαίνει δεκαεπτά φορές πανελλήνιο ρεκόρ στον ακοντισμό και πολλές διεθνείς διακρίσεις.
Μεγαλύτερή της διάκριση είναι το παγκόσμιο ρεκόρ 74,20 στα Βενιζέλεια το 1982 στα Χανιά. Παράλληλα, ολοκληρώνει τις σπουδές της στην Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής στην Θεσσαλονίκη (σημερινά ΤΕΦΑΑ).
Το 2004 στρέφει τα βλέμματα της διεθνούς κοινής γνώμης στο Παλαιστινιακό, όταν αποφασίζει να συμμετάσχει στους ολυμπιακούς αγώνες που διεξάγονται στην χώρα της με την φανέλα της Παλαιστίνης δίνοντας ένα παγκόσμιο μήνυμα ειρήνης και επισκέπτεται τον Γιασέρ Αραφάτ, Πρόεδρο της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής, στην αποκλεισμένη Μουκάτα, όπου και της απονέμει τιμής ένεκεν την Παλαιστινιακή υπηκοότητα.
Παραμένει θερμή υποστηρίκτρια του δίκαιου αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και συμμετέχει στην πρωτοβουλία “Ένα καράβι για τη Γάζα” και το 2009 βρίσκεται στη Γάζα κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών.
Πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρος στο ΣΕΓΑΣ
Μετά από αρκετές αναβολές, οι αρχαιρεσίες του ΣΕΓΑΣ για την ανάδειξη νέας διοίκησης θα γίνουν σήμερα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Ζευς, λόγω των μέτρων για την Covid-19. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι εκπρόσωποι 227 σωματείων, οι οποίοι θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους από τις 12:00 έως τις 16:00.
Από τις αρχαιρεσίες θα προκύψει, με τετραετή θητεία, ο νέος πρόεδρος, τα 20 μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας στην ΕΟΕ, καθώς και τα μέλη της εξελεγκτικής επιτροπής.
Στις εκλογές μετέχουν δύο παρατάξεις, η «ΑΚΑΣ» και η «Αναγέννηση». Και οι δύο έχουν γυναίκα υποψήφιο για την προεδρία, η «ΑΚΑΣ» την Σοφία Σακοράφα και η «Αναγέννηση» την Τασούλα Κελεσίδου, δύο από τις μεγαλύτερες Ελληνιδες αθλήτριες του παρελθόντος. Έτσι, ανεξάρτητα από το ποια θα επικρατήσει, δεν θα έχουμε άνδρα στην ηγεσία της αρχαιότερης αθλητικής ομοσπονδίας της χώρας μας, για πρώτη φορά από την ιδρυσή της το 1897.
Υποψήφια της «Αναγέννησης» για εκπρόσωπος στην ΕΟΕ είναι ο Κώστας Γκατσιούδης και της «ΑΚΑΣ» ο Βασίλης Σεβαστής.