Με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα των ´Χ.Ν.´, που αναφερόταν στην Κρήτη ως ενεργειακή γέφυρα ανάμεσα σε Ευρώπη – Ασία, επανήλθε στην επικαιρότητα και το άλλο πολύ μεγάλο ζήτημα περί της ύπαρξης πετρελαίου στα νότια της Κρήτης.
Αναζητήσαμε, λοιπόν, τη γνώμη ενός ειδικού για το θέμα. Ο Χανιώτης γεωλόγος, κ. Αιμίλιος Δασύρας, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´, αναφέρει ότι ´υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι στα νότια της Κρήτης υπάρχει πολύ πετρέλαιο και κατ? επέκταση φυσικό αέριο´, μία θέση που έχει εκφράσει δημόσια τόσο με άρθρα του στον τοπικό και πανελλήνιο Τύπο ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ?80!
Ωστόσο, όπως ο ίδιος σημειώνει, ουδέποτε εισακούστηκε από τους αρμόδιους φορείς για την εκπόνηση μελέτης που θα αφορούσε την έρευνα για κοιτάσματα πετρελαίου στα νότια της Κρήτης και στη θαλάσσια περιοχή της Γαύδου, ενώ ακόμη και τώρα το επίσημο κράτος, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, βαδίζει με ρυθμούς χελώνας, παρόλο που είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι υπάρχει εκεί ´ένας ολόκληρος θησαυρός´, ο οποίος μένει ανεκμετάλλευτος με κίνδυνο σε κάποια στιγμή να τον εκμεταλλευτούν κάποιοι άλλοι αφήνοντάς μας απ? έξω ως χώρα!
Πώς συμπεράνατε την ύπαρξη πετρελαίου στην περιοχή;
Να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στη Γαύδο είχα βρεθεί ως προϊστάμενος στον Ο.Α.ΔΥ.Κ. επειδή είχαμε αναλάβει να βρούμε νερά -όπως και βρήκαμε- για τις ανάγκες των κατοίκων της Γαύδου. Στη συνέχεια όμως εγώ επειδή δεν καθόμουν μέσα, γύρναγα την περιοχή με τα φουσκωτά κι έκανα υποβρύχιο ψάρεμα κ.λπ. και ως γεωλόγος έβλεπα ότι η περιοχή εκείνη είχε μεγάλο ενδαφέρον, κάτι ´κρυβόταν´ εκεί! Ενας γεωλόγος πηγαίνοντας σε μια περιοχή το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να τη δει μακροσκοπικά, δηλ. όπως ένας γιατρός κοιτάζοντας έναν ασθενή μπορεί να διαγνώσει εάν ενδεχομένως πάσχει από μια ασθένεια, έτσι και ο γεωλόγος όπου πηγαίνει προσπαθεί με το μάτι να δημιουργήσει την εικόνα πώς ήταν παλιά η περιοχή, πώς εξελίχθηκε και τι μπορεί να κρύβεται μέσα στη γη. Εβλεπα, λοιπόν, εγώ ως πρώτο θετικό στοιχείο ότι έχουμε ιζηματογενή πετρώματα -τα πετρέλαια βρίσκονται στα ιζηματογενή πετρώματα- αν δεν ήταν ιζηματογενή θα έφευγα, θα έκανα τη δουλειά μου για τα νερά και τίποτα άλλο! Αρα αυτό ήταν μια πολύ καλή ένδειξη για πετρέλαιο! Εβλεπα επίσης ότι εκεί σε μεγάλες περιοχές υπάρχουν εβαπορίτες και μετά έβλεπα ότι και η θέση της Κρήτης και της Γαύδου απέναντι από τη Λιβύη με τις τεράστιες ποσότητες πετρελαίου δεν θα την άφηναν ανεπηρέαστη!
Επειτα κοιτάξτε, η Μεσόγειος δεν είναι ακριβώς θάλασσα. Η Μεσόγειος ήταν μία λίμνη παλαιότερα, η οποία πολλές φορές αποξεραινόταν με τον ήλιο με τις θερμοκρασίες εδάφους! Ετσι εκτός των άλλων εξηγείται και η ύπαρξη πολλών ζώων από την Αφρική στην Ευρώπη! Αυτά όλα μας δίνουν ενδείξεις ότι κατά τη διάρκεια που ήταν λίμνη υπήρχαν αποσαρθρώσεις ζώντων μικρών οργανισμών, διότι το πετρέλαιο πρέπει να σας πω ότι είναι ζων οργανισμός! Είναι προϊόν αποσύνθεσης ζωικών και φυτικών οργανισμών!
Μάλλον έγινε από εκείνη την εποχή που ήταν λίμνη κι εκεί εγκλωβίστηκαν!
Πόσο εύκολο είναι να προχωρήσει η Ελλάδα ως χώρα, ως κράτος σε αυτές τις έρευνες;
Κοιτάξτε, πάντα η έρευνα δεν είναι τόσο ακριβή. Μετά, το κυρίως έργο είναι ακριβή υπόθεση. Δηλαδή να κάνουμε μια χαρτογράφηση της περιοχής, να κάνουμε τα ´γεωφυσικά´, δηλ. να δούμε, αν στις περιοχές υπάρχουν αντίκλινα, τι αντιδράσεις και τι αντιστάσεις έχουμε στην περιοχή και να δούμε, αν και πού εγκλωβίζονται αυτοί οι υδρογονάνθρακες.
Αυτό, λοιπόν, δεν κοστίζει πολύ! Η γεώτρηση κοστίζει, αλλά τη γεώτρηση την κάνεις, όταν είσαι σίγουρος ότι θα υπάρχει αποτέλεσμα.
Πόσο σίγουροι είμαστε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει μεγάλη ποσότητα που αξίζει να γίνουν όλες οι διαδικασίες για να την εξορύξουμε;
Οπωσδήποτε όταν θέλεις να κάνεις μία έρευνα για ένα κοίτασμα δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος. Υπάρχουν και περιπτώσεις που το κοίτασμα είναι μικρό, αλλά απλά θέλω να σας αναφέρω ότι σύμφωνα με το περιοδικό ΝΕΜΕΣΙΣ -όπου κι σε αυτό είχα κάνει κάποια δημοσίευση για την περίπτωση της Γαύδου- ήδη από το 1998 οι Αμερικανοί έχουν με δορυφόρους εντοπίσει εβαπορίτες που έχουν εγκλωβισμένο πετρέλαιο! Υπάρχει επίσημη αναφορά από αμερικανικές εταιρείες!
Αυτό μας επιβεβαιώνει απόλυτα 100%. Το μόνο, λοιπόν, που μένει να δούμε είναι αν υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα κι εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν, διότι είναι περιοχή που μας δίνει τα στοιχεία ότι τα κοιτάσματα είναι πολύ μεγάλα! Με την έρευνα δε μπορείς να βρεις και τις ποσότητες, διότι κάνεις έναν κυβισμό…
Σχετικά με το κόστος της έρευνας. Ποιο είναι αυτό και ποιοι είναι εκείνοι οι φορείς που πρέπει να ενδιαφερθούν τελικά;
Το κόστος ακριβώς δεν μπορώ να σας το πω, αλλά θα σας πω κάτι άλλο! Πρόσφατη είναι η πρόταση που είχαμε από Ρώσους και Ισραηλινούς να διεξάγουν δωρεάν την έρευνα και αν βρούμε πετρέλαιο να τους πληρώσουμε μετά! Στη συγκεκριμένη πρόταση δεν θα ξοδέψουμε χρήματα! Το να γίνει μετά μια γεώτρηση κοστίζει, δηλ. μια γεώτρηση 2 με 3 χιλιάδες μέτρα μπορεί να κοστίσει έως και 300 εκ., αλλά αυτό είναι εκ του ασφαλούς γιατί μετά θα βγάλουμε κοίτασμα! Αυτό, όμως, που πρόσφατα άκουσα σε μια ομιλία ενός καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης -γιατί και το Πολυτεχνείο Κρήτης ενδιαφέρεται- είναι πως σε έρευνες που έχουν γίνει υπάρχουν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και ότι το 10% μίας μόνο από αυτές τις ποσότητες αυτού του κοιτάσματος καλύπτει το χρέος μας των 360 δισ. ευρώ! Σκεφτείτε μιλάμε για ένα κοίτασμα μόνο, όχι για το σύνολο των κοιτασμάτων! Μιλάμε λοιπόν για τρισ. που αξίζουν αυτά τα κοιτάσματα! Εκεί, λοιπόν, θέλω εγώ να επικεντρώσουμε όλη μας την προσοχή και να πω ότι: τα ξέρουν αυτά οι πολιτικοί που μας κυβερνούν, διότι δεν μπορεί να τα ξέρω εγώ κι αυτοί όχι, αλλά τι κάνουν;
Υπάρχουν άλλοι φορείς, όπως π.χ. το Πολυτεχνείο Κρήτης, που έχουν ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη περίπτωση;
Ναι, βέβαια! Απ? όσο γνωρίζω το Πολυτεχνείο Κρήτης συνεργάζεται και έχει πραγματοποιήσει κοινές έρευνες και με καλά αποτελέσματα με ξένα Ινστιτούτα! Εδώ πρέπει να σας πω ότι σε σχετικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, γίνεται αναφορά και στο φυσικό αέριο!
Μάλιστα σε μια πρόσφατη ομιλία μου στις Βρυξέλλες τους ανέφερα ότι το αέριο που υπάρχει νότια της Κρήτης -σύμφωνα με στοιχεία του Πολυτεχνείο Κρήτης- μπορεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη για 100 χρόνια! Και αυτήν τη στιγμή πρέπει να πούμε ότι η Ευρώπη έχει πρόβλημα γιατί τελειώνουν τα αποθέματα!
Και μάλιστα τους είπα ότι μιλάτε συνέχεια για το χρέος μας κ.λπ., αλλά ας μας αφήσετε λίγο ελεύθερους να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και να είστε σίγουροι ότι εμείς θα ξεχρεώσουμε, θα υπερξεχρεώσουμε και θα προχωρήσουμε μπροστά…
´Ολόκληρη η Ελλάδα κρύβει στη γη της θησαυρό ανεκτίμητο´
´Σε διάφορες συζητήσεις μου με ξένους επιστήμονες πολλές φορές μου λένε: «Εσείς στην Ελλάδα έχετε δύο τεράστιους θησαυρούς, ο ένας είναι ο θησαυρός που κρύβει μέσα στα σπλάχνα της η γη σας και τον έχετε αφήσει ανεκμετάλλευτο κι ο άλλος είναι η γεωπολιτική σας θέση. Είστε η πύλη μεταξύ Ανατολή και Δύσης». Επομένως με τόσους άσους στο μανίκι είναι δυνατόν η Ελλάδα, μια τόσο ωραία χώρα, με έναν τουρισμό που αποτελεί κεφάλαιο, με εμπορική ναυτιλία κεφάλαιο, με προϊόντα κι αυτά θησαυρός και να ?χουμε κι αυτά τα κοιτάσματα και να τ? αφήνουμε θαμμένα γιατί; Για να ?ρθουν να τα βγάλουν κάποιοι άλλοι και μεις να βλέπουμε αυτούς να τα εκμεταλλεύονται, να εκμεταλλεύονται τον θησαυρό μας; Μα δεν είναι ντροπή; Ή δεν είναι ντροπή να κλείνουμε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών στην Αθήνα τη στιγμή που ολόκληρη η Ελλάδα είναι γεμάτη από κοιτάσματα! Εχουμε χρυσό, νικέλιο, λιγνίτη, ακόμη και ουράνιο!
Τη στιγμή που θα ?πρεπε να υπάρχουν ΙΓΜΕ σε ολόκληρη την Ελλάδα, εμείς κλείνουμε το μοναδικό που έχουμε´, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δασύρας!
´Οι ξένοι ενδιαφέρονται περισσότερο από εμάς´
Σε ερώτηση για τις αιτίες που δεν ενδιαφέρεται το ελληνικό κράτος για τις συγκεκριμένες πηγές πλούτου, ο κ. Δασύρας σημείωσε χαρακτηριστικά: ´Δεν μπορώ να γνωρίζω τους λόγους, αλλά, αν ενδιαφερόταν κάποιος για το καλό του τόπου του, θα ?πρεπε να δει με προσοχή όλες αυτές τις επίσημες ενδείξεις και να το ψάξει το θέμα! Είναι παράδοξο ότι οι ξένοι ενδιαφέρονται -Ρώσοι και Ισραηλινοί που μας πρότειναν να κάνουν τις έρευνες- και δεν ενδιαφερόμαστε εμείς´!