Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

“Αλαλούμ” με τα self tests

Ξεκίνησε κανονικά από χθες και στα Χανιά η διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) κορωνοϊού από τα φαρμακεία, ενώ ο ατομικός έλεγχος δύο φορές την εβδομάδα, θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για μαθητές και εκπαιδευτικούς λυκείων που θα επιστρέψουν στις τάξεις την Δευτέρα.
Σύμφωνα με φαρμακοποιούς, η ζήτηση όπως αναμενόταν ήταν αυξημένη ενώ μεγάλο ήταν και το ενδιαφέρον των μαθητών να ενημερωθούν από τα λύκεια για το έγγραφο που θα πρέπει να προσκομίζουν.
Όπως ανακοινώθηκε, το αποτέλεσμα του τεστ πρέπει να δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr ενώ το θετικό στον κροωνοϊό αποτέλεσμα, παραπέμπεται για εξακρίβωση με δωρεάν rapid test.

Για την Π.Ε. Χανίων, ως «σταθερά σημεία επιβεβαιωτικού ελέγχου» ορίστηκαν τα εξής:

1. Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης (ΝΝΚ) Ναύσταθμος Κρήτης, Σούδα Χανίων, 9:00 – 15:00
2. 5η ΤΑΞΠΖ ΣΤΡΔΟ «ΤΧΗ (ΠΖ) ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ ΙΩΑΝΝΗ» Καράγιωργα και Ακρωτηρίου, Βλητές Χανίων, 9:00 – 15:00.
3. Περιφερειακό Ιατρείο Βλαχερωνίτισσης Πλατανιάς 9:00 – 15:00 Κυριακή – Παρασκευή.

Εκπαιδευτικοί και γονείς μαθητών μετέφεραν στα «Χ.ν.» την δυσαρέσκειά τους από τον ορισμό αυτών των τριών σημείων που αφήνουν εκτός τους Δήμους Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου, παραπέμποντάς τους πολίτες για τεστ, στην Βλαχερωνίτισσα, όπως και τον Δήμο Πλατανιά.

Στο μεταξύ, το περιφερειακό ιατρείο Βλαχερωνίτισσας λειτουργεί από τον περασμένο Φεβρουάριο ως κέντρο διενέργειας δωρεάν rapid test για όποιον επιθυμεί, αλλά μόνο συγκεκριμένες μέρες και ώρες και κατόπιν ραντεβού μέσω της πλατφόρμας testing.gov.gr ενώ σύμφωνα με τις νέες οδηγίες θα καλείται να λειτουργεί σε επταήμερη βάση.

Μάλιστα, αυτό συμβαίνει ενώ στα Κέντρα Υγείας Κισσάμου και Καντάνου υπάρχει όλος ο εξοπλισμός και το προσωπικό για διενέργεια τεστ.

Το ίδιο συμβαίνει και για τους Δήμους Σφακίων και Αποκορώνου, οι οποίοι εξυπηρετούνται από το Ναυτικό Νοσοκομείο ενώ και οι κάτοικοι του Δήμου Χανίων, παραπέμπονται για εξακρίβωση στον Βλητέ ή στην Σούδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Χ.ν.» το σκεπτικό της απόφασης που πάρθηκε κεντρικά και όχι τοπικά, ήταν να μην επιβαρυνθούν περισσότερο τα Κέντρα Υγείας που ήδη έχουν μετατραπεί σε εμβολιαστικά κέντρα. Ωστόσο, ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται σε όλη την Κρήτη και ως εκ τούτου έχει ζητηθεί να υπάρξουν τροποποιήσεις ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο να δοθεί λύση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα