Την αντίθεσή τους στην «πολιτική των Μνημονίων» και στα νέα οικονομικά μέτρα εξέφρασαν χθες εκατοντάδες Χανιώτες, που αψήφησαν την βροχή και πραγματοποίησαν συγκέντρωση και ειρηνική πορεία στους δρόμους της πόλης των Χανίων.
Τη συγκέντρωση που εγινε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Χανίων και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ μαζί με εργατικά συνδικάτα και συλλογικούς φορείς. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία με κατεύθυνση την πλατεία Νέων Καταστημάτων και από εκεί προς την οδό Κυδωνίας, την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου για να καταλήξει λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Δικαστηρίων.
Φωνάζοντας συνθήματα κατά του Μνημονίου, οι πολίτες έκαναν λόγο για «εμπαιγμό», τονίζοντας πως οι «εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο».
«Οχι στην ανεργία, στην εφεδρεία, στις απολύσεις, στη μείωση μισθών και συντάξεων, στη μείωση της λίστας Βαρέων Ανθυγιεινών Ενσήμων, στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», «Δεν θα καταφέρουν να μας γυρίσουν στον Μεσαίωνα», επεσήμαναν στα πανό τους.
Νωρίτερα, από τις επτά το πρωί, σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την είσοδο της Αντιπεριφέρειας Χανίων είχαν προχωρήσει μέλη του ΠΑΜΕ και συνδικάτα που πρόσκεινται σε αυτό, τα οποία ανάρτησαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά του Μνημονίου.
«Η κινητοποίηση είναι η απαρχή νέων αγώνων από τους εργαζόμενους διότι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν πια από αυτή τη συγκυβέρνηση και την τρόικα», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Δημήτρης Κορναράκης.
«Κατεβαίνουμε στους δρόμους και στις πλατείες, για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας σε μια πολιτική που εξαθλιώνει τον ελληνικό λαό», ανέφερε ο κ. Κορναράκης ο οποίος επεσήμανε τον κίνδυνο «ανεξέλεγκτης εξέγερσης του λαού κατά των κυβερνώντων που μετράνε και αξιολογούν μόνο τους αριθμούς και εξαθλιώνουν τον λαό».
«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πλέον άλλο δρόμο αντίστασης παρά μόνο την οργάνωση στο συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο θα δώσει μάχη μέχρι τέλους. Ή αυτοί ή εμείς», σημείωσε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ κ. Νεκτάριος Πετράκης, ανέφερε: «Περιμένουμε μεγαλύτερη συμμετοχή στον δρόμο του αγώνα από τους εργαζόμενους, διότι μέχρι τώρα ήταν αναντίστοιχη των μέτρων που αποφασίζονται αυτή τη στιγμή, τα οποία είναι σκληρά και άδικα για τον ελληνικό λαό. Επιχειρείται να μπει ταφόπλακα τόσο στις οικογένειες και στα νοικοκυριά, όπως επίσης και στην ελληνική οικονομία. Το πρώτο Μνημόνιο έτσι κι αλλιώς απέδειξε ότι τα συνεχιζόμενα μέτρα οδηγούν στην καταβαράθρωση όλων μας».
«Η αλήθεια είναι πως μέχρι σήμερα, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, δεν είχαμε ιδιαίτερη συμμετοχή και αντίδραση όταν συζητούνταν τα μέτρα για το ενιαίο μισθολόγιο. Ξαφνικά αποφασίσθηκε, εφαρμόσθηκε και τώρα όλοι βλέπουν τις συνέπειες», επεσήμανε ο κ. Πετράκης.
Και πρόσθεσε πως «πρέπει να πιστέψουμε ότι η μείωση των μισθών είναι ίσως το λιγότερο που μας συμβαίνει αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι πλήττονται συντάξεις, κοινωνική ασφάλεια, παροχές υγείας, επίδομα ανεργίας και γενικά το κράτος Πρόνοιας το οποίο κοστίζει πολύ περισσότερο από τα 200 ευρώ που πρόκειται να αφαιρέσουν από τον κατώτατο μισθό. Την ίδια ώρα η ανεργία αυξάνεται, έχουμε φτάσει το 1.000.000 ανέργους».
«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βάλουμε φρένο σε αυτά τα μέτρα που εφαρμόζονται, τα οποία αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη και στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Διότι τα χρήματα που θα αφαιρεθούν από τους μισθούς και τις συντάξεις, δεν θα δοθούν για να δημιουργήσουν ανάπτυξη αλλά θα δοθούν στις τράπεζες για να εξασφαλίσουν κεφαλαιακή επάρκεια και να εξασφαλίσουν στους δανειστές ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους», υπογράμμισε ο κ. Πετράκης.
To ΠΑΜΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό της εισόδου της Αντιπεριφέρειας Χανίων, πραγματοποίησαν χθες από τις 7 το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ, μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, εργατικά σωματεία των ιδιωτικών υπαλλήλων, των οικοδόμων, των Συλλόγων Εργαζομένων Τροφίμων Ποτών, των Αγροτών, των Γυναικών και Φοιτητών.
Παράλληλα ανήρτησαν πανό κατά «της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας» ζητώντας να μπει «τέλος στις θυσίες για να σωθεί το Κεφάλαιο και η Ε.Ε.» και «αγώνα για αποδέσμευση από την Ε.Ε.».
Επίσης, κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο νέο συλλαλητήριο που προγραμματίζει το ΠΑΜΕ αύριο, Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Νέων Καταστημάτων.
«Η απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησε από τα χαράματα στους εργασιακούς χώρους στέλνοντας το μήνυμα της ανυπακοής, της αντίστασης σε κάθε εργαζόμενο για να μην έρθουν τα χειρότερα που μας ετοιμάζουν κυβέρνηση και τρόικα. Ο κάθε χώρος δουλειάς πρέπει να γίνει ένα ταμπούρι αγώνα για να μην περάσει αυτή η αντεργατική λαίλαπα. Τα κόμματα που απαρτίζουν αυτή τη συγκυβέρνηση πρέπει να αποδυναμωθούν και να φύγουν. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει…», τόνισε το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κ. Φώτης Ρηγανάκος.
«Οι αγρότες συμπαραστέκονται στον αγώνα των εργατών διότι τα μέτρα που ψηφίζονται αυτή τη στιγμή με το πολυνομοσχέδιο, πλήττουν και φέρνουν στην εξαθλίωση τον λαό. Ο μόνος δρόμος που μας μένει είναι ο αγώνας για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική», επεσήμανε το μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ κ. Γιώργος Πατεράκης.
«Η κατάσταση για τους κτηνοτρόφους πάει από το κακό στο χειρότερο. Δεν μπορούμε, όπως και οι υπόλοιποι κλάδοι να αντεπεξέλθουμε, έχουμε πρόβλημα με τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα μας, ενώ οι ζωοτροφές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Την ίδια ώρα μας στέλνουν χαράτσια. Ο κλάδος μας οδεύει προς εξαφάνιση γιατί τα παιδιά μας δεν θα μπορούν να παραμείνουν πια στα χωριά», είπε το μέλος του Δ.Σ. του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων ο κ. Γιάννης Μπομπολάκης.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Τροφίμων Ποτών Ν. Χανίων Άντζελα Αλαμάνου τόνισε ότι «η κατάσταση στον κλάδο των εργαζομένων είναι δραματική. Την ίδια ώρα βλέπουμε να επιχειρείται κλίμα τρομοκρατίας στις επιχειρήσεις, ενώ οι εργοδότες βρίσκουν διάφορα τερτίπια είτε με εκβιασμούς και ατομικές συμβάσεις είτε με ίδρυση ένωσης προσώπων, ώστε να μπορέσουν να περάσουν την αλλαγή στις συμβάσεις των εργαζομένων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για ακόμη πιο χαμηλούς μισθούς και εκφοβισμούς για απολύσεις. Καλούμε τον κόσμο να οργανωθεί στα σωματεία του, να πολεμήσει και να αλλάξει τους συσχετισμούς, μαζικοποιώντας τους αγώνες του».