Η συρρίκνωση του Τύπου που διαπιστώνεται στην Αθήνα, δεν πρόκειται να επεκταθεί στην επαρχία, διότι τα έντυπα είναι περισσότερο δεμένα με την τοπική κοινωνία, επεσήμανε ο γνωστός Ελληνας φωτογράφος Σπύρος Στάβερης, τον οποίο φιλοξένησε η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων χθες βράδυ στο Νεώριο Μόρο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Ελληνας φωτογράφος, ο οποίος έχει συνεργαστεί με διεθνή έντυπα όπως η Liberation, Paris Match, Courrier International καθώς και με τα ελληνικά Βήμα, Μετρό, Eψιλον, Κ, Tαχυδρόμος, παρουσίασε μέρος της δουλειάς του και συνομίλησε με το κοινό.
Μιλώντας για τη σχέση του με τη φωτογραφία, η οποία είναι κατά βάση ανθρωποκεντρική, ο ίδιος επεσήμανε: «Ο άνθρωπος, οι σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, η φιλικότητα, η οικειότητα που έχει η προσωπικότητα του Έλληνα, είναι χαρακτηριστικά τα οποία πάντα με ενέπνεαν, γι? αυτό και επέλεξα ως βάση την Ελλάδα».
Σχετικά με τη συνεργασία του με διεθνή έντυπα όπως η Liberation επεσήμανε «την οξυδέρκεια και το φωτογραφικό βλέμμα που δεν το συνάντησα παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις στα ελληνικά έντυπα».
«Μέσα από τη φωτογραφία ´περνάνε´ πολλά πράγματα όπως η προσωπικότητα του φωτογράφου, ο τρόπος με τον οποίο σκέπτεται, η κοσμοθεωρία του, η αισθητική του. Προσωπικά όλα αυτά τα θέτω σε αντιδιαστολή με αυτό που φωτογραφίζω και που μπορούν να ανατρέψουν αυτά που σχεδιάζω ή έχω στο μυαλό μου. Κι αυτό -ειδικά στα πορτρέτα- είναι κάτι που επιδιώκω, δηλαδή αφήνω να με παρασύρει ο άνθρωπος που φωτογραφίζω ή το αντίθετο για να γίνει κάποια μικρή ανατροπή, το διαφορετικό, το καινούριο από ένα συμβατικό πορτρέτο», ανέφερε ο γνωστός φωτογράφος ο οποίος συμβούλευσε τους νεότερους να ανακαλύψουν τον προσωπικό τους δρόμο.
Παράλληλα, ο κ. Στάβερης επεσήμανε το υψηλό επίπεδο των φωτογράφων στην περιφέρεια και συγκεκριμένα στα Χανιά.
«Είδα το φωτογραφικό λεύκωμα της ΛΕΦΚΙ και ήταν μια έκπληξη για μένα. Χάρηκα πάρα πολύ διότι είδα καταπληκτικές συμμετοχές. Και από δουλειές Ελλήνων φωτογράφων που ξέρω, το επίπεδο των μελών της ΛΕΦΚΙ είναι πάρα πολύ υψηλό. Αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο, διότι πολλές φορές όλο αυτό το ταλέντο που υπάρχει διάχυτο δεν βρίσκει διέξοδο εύκολα», επεσήμανε.