Ενα νοσταλγικό ταξίδι, που στέλνει μήνυμα για τη ´ζωή και τίποτ’ άλλο´, παρά τα παράδοξα που αυτή μας επιφυλάσσει, αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημα του Λεωνίδα Κακάρογλου ´Η ζωή και τίποτ’ άλλο´, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το ´Βιβλιοπωλείον της Εστίας´ και παρουσιάσθηκε χθες το απόγευμα στο κατάμεστο από κόσμο Νεώριο Μόρο.
Πρόκειται για μια ιστορία που διαδραματίζεται στα Χανιά, χωρίς αυτό να δηλώνεται ρητά, μια πόλη η οποία σταδιακά έχει αρχίσει να χάνει το πρόσωπό της και να αλλοτριώνεται με το πρόσχημα της τουριστικής ανάπτυξης.
Μέσα από το βιβλίο ο γνωστός Χανιώτης ποιητής με την εξαιρετική πένα του, ασκεί κριτική για την κακώς εννοούμενη τουριστική ανάπτυξη αλλά και για την αυθαιρεσία της, κάθε μορφής, εξουσίας. Ωστόσο, η κριτική αυτή γίνεται με έναν τρόπο όπου «το κωμικό παλεύει με το τραγικό, το σημαντικό με το ασήμαντο και το πάθος με τη ματαιότητα. Ετσι ο συγγραφέας καταφέρνει να μας μιλήσει για την ουσία της ζωής που είναι και αυτό που τον ενδιαφέρει. Μιας ζωής χωρίς εξιδανικεύσεις και περιττά ξόμπλια», όπως τόνισε ο Δημήτρης Μαριδάκης δημοσιογράφος και συντονιστής της εκδήλωσης.
Στις σελίδες του μυθιστορήματος ανιχνεύει κανείς τις δύο μεγάλες, πιστές και παλιές αγάπες του συγγραφέα: Ποίηση και κινηματογράφος, είναι παρόντα σε όλο το βιβλίο.
«Η ιστορία και ο τρόπος που αφηγείται ο Λεωνίδας Κακάρογλου κάλλιστα θα μπορούσε να διαβαστούν ως σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Μια ιστορία ευφάνταστη, με πλοκή που συνεχώς σε ξαφνιάζει και καταιγιστική δράση γεμάτη εικόνες, ανατροπές, χιούμορ αλλά και ατακαδόρικους διαλόγους όπως αυτούς που συχνά συναντάμε στη μεγάλη οθόνη», ανέφερε ο κ. Μαριδάκης, οποίος στάθηκε και στο στοιχείο της ποίησης, της άλλης μεγάλης αγάπης του συγγραφέα.
«Η ποίηση διεκδικεί και κάτι ακόμα από αυτό το βιβλίο. Διεκδικεί τη συνολικότερη αισθητική του. Μια αισθητική που απεχθάνεται τα κλισέ, τα προφανή και τα ´μασημένα´ συμπεράσματα. Απεχθάνεται τις βεβαιότητες και το στρογγύλεμα των συναισθημάτων», επεσήμανε ο κ. Μαριδάκης.
«Η πόλη της ιστορίας είναι τα Χανιά, ωστόσο αυτό γίνεται με έμμεσο τρόπο», ανέφερε ο κ. Μιχάλης Πάγκαλος φιλόλογος, ο οποίος τόνισε: «Το βιβλίο μιλάει για την υπαρξιακή πορεία και αναζήτηση του πρωταγωνιστή που βιώνει την αλλοτρίωση της πόλης του και συγχρόνως του εαυτού του, των σχέσεων όλων των πραγμάτων σε μια χρονική πορεία δεκαπέντε χρόνων».
«Νομίζω ότι είναι ένα βιβλίο αυτογνωσίας και αναζήτησης. Και με αυτή την έννοια αξίζει να διαβαστεί από τον καθένα μας, γιατί δεν λιμνάζει όπως άλλα λογοτεχνικά ή ποιητικά βιβλία που αποπνέουν έναν επαρχιωτισμό και μια κολακεία για την πόλη τους», σημείωσε.
Μιλώντας στα ´Χ.Ν.´ για το βασικό ερέθισμα που τον παρακίνησε να γράψει το συγκεκριμένο μυθιστόρημα ο κ. Κακάρογλου, επεσήμανε πως: «υπήρξε μια συζήτηση που είχαμε κάνει κάποτε με έναν αγαπημένο φίλο από την Αγγλία, ο οποίος δεν βρίσκεται πια στη ζωή και είχε αγοράσει σπίτι στο λιμάνι. Όταν ξεκινούσε η τουριστική περίοδος, έφευγε στο Λονδίνο γιατί δεν μπορούσε να αντέξει τον θόρυβο. Ο θόρυβος, λοιπόν, ήταν το πρώτο στοιχείο που με έκανε να γράψω αυτό το μυθιστόρημα. Διάλεξα την αστυνομική πλοκή γιατί μου έδινε την ευκαιρία για διηγηθώ καλύτερα την ιστορία και από εκεί και πέρα χρησιμοποίησα το ποιητικό στοιχείο, το οποίο ήθελα να υπάρχει εξαρχής. Το στοιχείο αυτό είναι στο πρόσωπο μιας γυναίκας που ζει σε αυτή την πόλη. Η νοσταλγία που κυνηγάει αυτή η κοπέλα ήθελα να μείνει και στον αναγνώστη του βιβλίου. Κάτι που ειδικά σήμερα έχουμε τόσο πολύ ανάγκη».
Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε ο Μιχάλης Βιρβιδάκης, με τη συνοδεία του φλάουτου της Ειρήνης Βούζη.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι εκδόσεις της Εστίας σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ´Το Βιβλίο´ και τον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Χανίων.