Εντονα ανήσυχοι εμφανίζονται κάτοικοι της υπαίθρου του Νομού Χανίων για το μέλλον των χωριών και της χώρας, μετά και την ψήφιση του μνημονίου. Παράλληλα, επιρρίπτουν ευθύνες στους πολιτικούς για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τονίζοντας ότι «με τις τεχνικές της ψηφοθηρίας και των πελατειακών σχέσεων έκαναν τη χώρα άνω – κάτω». Σε οδοιπορικό μας, σε χωριά της Κισάμου και του Σελίνου καταγράψαμε την ανησυχία που αισθάνονται αρκετοί πολίτες, μετά την υπερψήφιση του νέου μνημονίου. Πάντως, οι περισσότεροι δήλωσαν άγνοια ως προς το τι θα ήταν καλύτερο και θυμό προς τους τοπικούς βουλευτές επειδή δεν εμφανίστηκαν για να τους ενημερώσουν στοιχειωδώς, ενώ πολλοί εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το μέλλον των χωριών τους.
Ταυρωνίτης:
Βασίλειος Αποστολάκης. «Δεν έπρεπε να φτάναμε σε αυτό το σημείο και την ευθύνη την έχουν αποκλειστικά οι πολιτικοί, όλοι οι πολιτικοί μηδενός εξαιρουμένου. Δεν έπρεπε να ψήφιζαν ναι και ας γυρνούσαμε στη δραχμή. Η δραχμή μας μεγάλωσε, περάσαμε τόσες δύσκολες καταστάσεις και τα καταφέραμε. Καλύτερα να κάναμε μια νέα αρχή σαν κράτος με δυσκολίες, παρά έτσι όπως τα συμφώνησαν με τις δεσμεύσεις αυτές. Συνταξιούχος του ΤΣΑ είμαι με σκληρή δουλειά πάνω στο τιμόνι 25 χρόνια ως φορτηγατζής και 10 στο ταξί με σύνταξη 630 ευρώ αλλά μου κόψανε το μισό δώρο?».
Βουκολιές:
Παναγιώτης Παπαδάκης: «Δεν έπρεπε να υπερψηφιστεί το μνημόνιο. Να αρχίζαμε ως κράτος ξανά από το μηδέν για να κτίζαμε μια καινούργια Ελλάδα χωρίς ρουσφέτια, πολιτικό ψέμα και σωστή παιδεία. Τώρα, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, θα πληρώσουν άδικα τα παιδιά μας τα λάθη των πολιτικών. Οι δικοί μας βουλευτές έχουν κρυφτεί, ενώ θα έπρεπε να αλωνίζουν τον Νομό για να ενημερώνουν τον κόσμο?».
Δημήτριος Κατζάκης. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά που βγάζουμε. Αν ήμουν βουλευτής θα ψήφιζα ναι».
Αντώνιος Φαντριδάκης: «Και με τα πόδια και με τα χέρια θα ψήφιζα».
Δημήτριος Μπομπολάκης. «Ο Μεταξάς που δεν το είπανε τα Μ.Μ.Ε. βρήκε χρέη αλλά είχε λίγη τσίπα και είπε όχι στους ξένους και κατάφερε να του χαριστεί το δάνειο. Οι σημερινοί όπως είδαμε τους περισσότερους, δεν έχουν τσίπα να ορθώσουν το ανάστημά τους και να πουν όχι».
Βασίλειος Φραγκουλάκης: «Εγώ είμαι καφετζής και θέλω να βλέπω τον κόσμο και τους πελάτες μου αγαπημένους. Δεν ξέρω τι θα ήταν πιο καλά?».
Κακόπετρος:
Νικόλαος Τσιχλάκης: «Αν ήμουνα βουλευτής θα είχα παραιτηθεί, δεν θα ψήφιζα. Έφεραν την πείνα στις κοινωνίες και έρχονται και χειρότερες μέρες. Είμαι πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κακόπετρου και ενώ έχουμε έναν από τους καλύτερους δημάρχους στην Ελλάδα, τον Γιάννη Μαλανδράκη, δεν υπάρχουν χρήματα για να εκτελέσουμε τις υποχρεώσεις μας?».
Μανώλης Περάκης. «Κι εγώ θα ψήφιζα τα μέτρα αυτά για να μην έρθουν τα χειρότερα. Δεν έπρεπε βέβαια να φτάναμε σε αυτή την κατάσταση και την ευθύνη την φέρουν αποκλειστικά οι πολιτικοί μας. Ανησυχώ και για τις επικείμενες εθνικές εκλογές αφού είναι φανερό ότι δεν μπορεί να υπάρξει αυτοδυναμία. Και αφού δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους τα λίγα κόμματα πώς θα τα βρουν για να κυβερνήσουν, όπως ακούγεται, τα δέκα; Λυπάμαι και για τα έκτροπα που προκλήθηκαν στην Αθήνα και όπου αλλού?».
Γεώργιος Δεσποτάκης: «Όπως είπαν και ορισμένοι βουλευτές, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Καλά, όμως, κατά τη γνώμη μου έκαναν και ψήφισαν οι περισσότεροι?».
Μεσαύλια:
Κωνσταντίνος Kουτουλάκης. «Αυτοί που ψήφισαν το μνημόνιο θα φέρουν μεγάλες δυσκολίες στον λαό και τις επόμενες γενιές. Εγώ στη θέση τους δεν θα το ψήφιζα. Τουλάχιστον, από εδώ και πέρα να δούμε τιμιότητα για να ελπίσουμε?».
Φλώρια:
Κωνσταντίνος Κογχυλάκης. «Όχι, λέω και επιμένω όπου κι αν βρεθώ. Μεγάλο λάθος ήταν που ψηφίστηκε το μνημόνιο. Τέλος πάντων, εμείς δεν ξέρουμε και πολλά αλλά πρέπει από εδώ και πέρα να είναι τίμιοι όλοι οι πολιτικοί».
Ελευθέριος Γεωργιλάκης. «Δυστυχώς, λυπάμαι με όλα αυτά που θα συμβούν σε βάρος της πατρίδας μας και ειδικά των φτωχών και εμάς των αγροτών αλλά πιο πολύ λυπάμαι για τα μικρά παιδιά. Εμείς μεγαλώσαμε αλλά οι επόμενες γενιές θα δυσκολευτούν πάρα πολύ. Αν οι βουλευτές και οι πρωθυπουργοί ήταν σωστοί δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε?».
Ψαριανά:
Βασίλειος Ποντικάκης. «Δύσκολα χρόνια ζούμε με πολλή ανεργία και χωρίς αγροτικό εισόδημα, αφού τα έξοδα για την περιουσία υπερτερούν από τα έσοδα και τώρα έτσι όπως διαμορφώθηκε η πολιτική κατάσταση, δεν ξέρουμε ποιο είναι το καλύτερο».
Κάντανος:
Γεώργιος Βακάκης. «Το μεροκάματο στον φούρνο -και όχι μόνο- έβγαινε δύσκολα τα τελευταία χρόνια και τώρα με αυτά τα μέτρα θα βγαίνει ακόμα δυσκολότερα. Εγώ δεν θα ψήφιζα αυτά τα μέτρα. Πρέπει βέβαια να πω ότι για την όλη κατάσταση δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί αλλά και οι πολίτες?».
Ευτύχιος Κουκουράκης. «Λυπάμαι τους νέους που θα μαρτυρούν 40 χρόνια. Υποστηρίζω το όχι σε αυτή την ψηφοφορία που έγινε?».
Ιωάννης Αρχοντάκης. «Αν ήμουν βουλευτής δεν θα ψήφιζα το μνημόνιο. Να είναι τίμιοι οι πολιτικοί, να μην κοιτάνε μόνο το συμφέρον τους και να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο?».
Ερρίκος Μαρκουλάκης. «Έτσι που τα κάνανε μας έχουν μπερδέψει και δεν ξέρουμε τι φτιάχνουν για εμάς και αν είναι καλύτερο το ναι ή το όχι».
Οι μαθητές του ΕΠΑΛ Καντάνου υποστηρίζουν τους βουλευτές που καταψήφισαν το μνημόνιο με όχι.
Βουλγάρω:
Γιάννης Χριστοφοράκης. «Δεν ξέρω τι θα ψήφιζα αν ήμουν βουλευτής γιατί και οι δύο εκδοχές του ναι και του όχι θέλουν μεγάλες θυσίες?».
Ποταμίδα:
Στέλιος Χαιρετάκης. «Άμα ο πολιτικός κόσμος ήταν σωστός δεν θα καταντούσαμε σε αυτή την κατάσταση αλλά με τις τεχνικές της ψηφοθηρίας και των πελατειακών σχέσεων έκαναν τη χώρα άνω – κάτω. Προσωπικά τάσσομαι υπέρ του όχι και συγχαίρω αυτούς που καταψήφισαν το μνημόνιο».
Κακοδίκι:
Γεώργιος Ψαράκης. «Έτσι όπως ήρθαν οι καταστάσεις καλά έκαναν και υπερψήφισαν το μνημόνιο. Θέλω, όμως, στο εξής να λένε την αλήθεια οι βουλευτές και να μην κάνουν ρουσφέτια?».
Μιχαήλ Γεωργιακάκης. «Δεν ξέρω ειλικρινά τι είναι καλύτερα. Δεν βλέπουμε και τους βουλευτές πάρα μόνο κάθε προεκλογική περίοδο?».
Αλιγοί:
Γεώργιος Παπαδογιωργάκης. «Eίμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι ο Παπαδήμος θα την φτιάξει την κατάσταση. Εγώ του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη?».
Χαράλαμπος Σημαντηράκης. «Μαύρο θα ψήφιζα γιατί δεν πιστεύω ότι θα φτιάξει η κατάσταση τώρα. Το 1991 ο τότε πρωθυπουργός είπε την αλήθεια ότι είχαμε καταρρεύσει και έπρεπε να πάρουμε μέτρα?».