Χθες, 8 του Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα Της Γυναίκας, τιμούμε το κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και τις πάγιες διεκδικήσεις της για ίσες ευκαιρίες στη ζωή. Η αλήθεια είναι πως τον περασμένο αιώνα η γυναίκα με τους αγώνες της κατάφερε να κερδίσει πολλά «αυτονόητα» και να ενισχύσει πολλές από τις ελευθερίες και δικαιώματα της.
Ωστόσο αν και έτει 2021 δεν εφησυχαζόμαστε. Μπορεί όντως τις τελευταίες δεκαετίες το κίνημα να πέτυχε γενναίες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις σε όλο τον κόσμο ωστόσο ο στόχος για ισότητα και ισοτιμία μεταξύ των δύο φύλων παραμένει ανεκπλήρωτος. Και αυτό διότι το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων εξακολουθεί να παραμένει αγεφύρωτο. Φαίνεται πως οι επαγγελματικές ευκαιρίες «θέλουν» να είναι περισσότερες για το ένα φύλο και λιγότερες για το άλλο. Κάτι αντίστοιχο φαίνεται να συμβαίνει και στον ανδροκρατούμενο δημόσιο βίο. Επίσης η σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών αν και «βουβή» (εξαιρώντας τις καταγγελίες των τελευταίων ημερών) χτυπάει κόκκινο. Ως επιστέγασμα των παραπάνω έρχεται και η μειοψηφική συμμετοχή του γυναικείου φύλου στα κέντρα αποφάσεων, όλων των επιπέδων. Κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά οι γυναίκες αποτελούν μέρος και όχι πρωταγωνιστή των αποφάσεων υπενθυμίζοντας μας πως ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμη.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο Πολυτεχνείο Κρήτης ως κομμάτι της κοινωνίας φυσικά. Τα γυναικεία ζητήματα, σε ενα κατεξοχήν ανδροκρατούμενο Πολυτεχνείο, δύσκολα φωτίζονται και τα συντηρητικά στερεότυπα εξακολουθούν να υποσκάπτουν την θέση της στο ίδρυμα.
Μάλιστα οι θιασώτες της απόλυτης ανδρικής κυριαρχίας και της μηδενικής ανοχής στο διαφορετικό εξακολουθούν να αναπαράγουν τις επικίνδυνες λογικές τους, έστω και στο σκοτάδι…Ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει τον στυγνό εκφοβισμό φοιτήτριας του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο από συμφοιτητές μας πριν από μερικούς μήνες;
Είναι λοιπόν ηθική μας υποχρέωση να ασχοληθούμε και με αυτή την πτυχή της πολυτεχνικής μας καθημερινότητας. Να ξεκινήσουμε επιτέλους να αποδομούμε τις προκαταλήψεις του παρελθόντος. Να γεφυρώσουμε οποιοδήποτε χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στο ίδρυμα. Να ασχοληθούμε επιτέλους με την επιμόρφωση της ακαδημαϊκής κοινότητας για τα έμφυλα ζητήματα και την ισότητα μέσω εκδηλώσεων και γενικότερων δράσεων. Να χτίσουμε μηχανισμούς που θα αποτρέπουν νέα περιστατικά σεξουαλικής και γενικότερης κακοποίησης όπως για παράδειγμα την δημιουργία πλατφόρμας καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο σήμερα, 8 Μαρτίου, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πολυτεχνείου Κρήτης, μέσω της πρωτοβουλίας της Ανεξάρτητης Σπουδαστικής Κίνησης, ξεκινάμε τον δικό μας αγώνα διεκδικώντας την συγκρότηση Επιτροπής Έμφυλων Ζητημάτων Και Ισότητας στην οποία διεκδικούμε και την συμμετοχή των φοιτητριών. Οι φοιτητές/τριες αποφασίσαμε να γράψουμε μια νέα σελίδα στο Π.Κ και αυτή επιλέξαμε να είναι… με ροζ μελάνι.