Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

90 χρόνια πριν: Πάσχα στη Χρυσοσκαλίτισσα με τον Ορειβατικό

Όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές, ο Ορειβατικός Χανίων από την ίδρυση του το 1930 δεν γνώρισε στους Χανιώτες μόνο τα βουνά της Κρήτης αλλά και τις μακρινές παραλίες του νομού, που τότε ήταν τελείως άγνωστες.
Έτσι, στο προπολεμικό ημερολόγιο εκδρομών διαβάζουμε εκτενή περιγραφή της εκδρομής του Πάσχα που συνέπεσε με την Πρωτομαγιά στο μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας και στο Ελαφονήσι με ώρες πεζοπορίας από το χωριό Κεφάλι, που έφτασαν με σχεδόν τέσσερις ώρες διαδρομή του λεωφορείου, και που μόνο ως εκεί έφθανε ο δρόμος.

ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΡΙΑΚΟΣΤΗ ΟΓΔΟΗ
ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑΣ-ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ
(διήμερη, Κυριακή και Δευτέρα Πάσχα 1932,1 και 2 Μαΐου)

Περίληψη: Από Χανιά δι’ αυτοκινήτου 8,20π.μ μέχρι Κεφάλι Κισσάμου ώρες 3,45!!! Κάθοδος πεζή μέσω Κούνενι εις μοναστήρι. Πεζοπορία τρεις ώρες. Η μονή διέθετε κρεβάτια μόνο δια δύο τρία άτομα και οι άλλοι έπρεπε να φέρουν κουβέρτες. Προσφέρθηκε φιλοξενία και γεύμα από αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Πλοκαμάκη και τις δύο εκεί καλόγριες. Την επομένη εις Ελαφονήσι με Βάρκα από την ακτή και επίσκεψη του φάρου. Επιστροφή στην μονή, όπου γεύμα και εις Χανιά την 10η νυκτερινή.
Συμμετέχοντες 30 ήτοι: Γεώργιος Καρδαμάκης (αρχηγός), Κων. Σταυρίδης, Εμμ. Ξενουδάκης, Θρ. Παπαδάκης, Γεώργ. Σγουρός, Γεώργ. Ντάβης, Ιωάννης Μαρής, Αντ. Παρασκευάκης, Ανδρ. Παπαδαντωνάκης, Ματθαίος Βουτσαδάκης, Αντ. Μάντακας, Νικ. Χρυσουλάκης, Στυλιανός Κουράκης, Αθαν. Βαμβακάς, Μαρία Εξαρχοπούλου, Κατίνα Κελαϊδή, Γρηγόρης Πετράκης, Ιζέτ Σουρουζαδές (τουρκοκρητικός Χανιώτης), Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Κων. Βουλγαρίδης, Ευαγγελία και Ιωάννης Παλλίδης, Εμμ. Κουτρουμπάς, Ματθ. Στυλιανάκης, Κων. Προγούλης, Αργυρώ Καντεράκη, Ιωάννα Παπαδάκη, Γεώργ. Κολοκοτρώνης, κ. Ρουμπεδάκης και δεσποινίδες Παπουτσάκη και Στυλιανάκη.
Υπηρεσίες και Χανιώτες έχετε υποχρέωση να διαφυλάξετε και να υπερασπιστείτε τις ασύγκριτες ομορφιές αυτού του ευλογημένου τόπου μας, όπως το Ελαφονήσι, τα Φαλάσαρνα, τον Μπάλο και τις άλλες τριάντα (30) μοναδικές παραλίες μας.
Οι επιχειρηματίες σίγουρα δεν θα πεινάσουν, αν δεν τις καταστρέψουν. Να γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση όλων αυτών. Οι φυσικές ομορφιές δεν πωλούνται και δεν αγοράζονται. Ανήκουν στον ΛΑΟ.
Το πηγάδι αυτό, με υπερυψωμένους τοίχους, υπάρχει ακόμη όπως πλησιάζουμε στο μοναστήρι, δεξιά, όπου η νέα διακλάδωση δρόμου για Γυψο-Λιβάδια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα