Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα

Ρώμη
Για “δολοφονία” της Ελλάδας από την Ευρώπη κάνει λόγο ο αρχηγός του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλούτζι Μπερσάνι, εταίρου της κυβέρνησης Μόντι, αναφορικά με τη στάση της Ευρώπης έναντι της Ελλάδας. «Μπορεί κανείς να ζητήσει από μια χώρα να βαδίσει προς τη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά όχι να τη δολοφονήσει» λέει ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι.
Ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς τόνισε χαρακτηριστικά: «Ντρέπομαι γι´ αυτή την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε απαθείς μια τέτοια καταστροφή». Πρόκειται για τη σφοδρότερη κριτική που έρχεται από την Ιταλία κατά της πολιτικής που ακολουθούν τα ευρωπαϊκά κέντρα για την ελληνική κρίση χρέους.
«Πολλοί από εκείνους που ζητούν σήμερα από την Ελλάδα ενάρετη συμπεριφορά, επωφελήθηκαν από τα ελαττώματα της χώρας και αποκόμισαν κέρδη από το ελληνικό χρέος» σημειώνει ο Μπερσάνι.
«Όλα αυτά, τώρα, δεν μπορεί να τα πληρώσει ο απλός κόσμος» τονίζει για να προσθέσει ότι «οι Έλληνες είναι όπως οι Ιταλοί και οι Γάλλοι και η Ευρώπη πρέπει να ξαναβρεί τα χαρακτηριστικά αλληλεγγύης της και από τα προοδευτικά κόμματα πρέπει να υψωθεί μια ισχυρή φωνή».
«Το σχέδιο που επιβάλλεται στην Ελλάδα οδηγεί σε αποτυχία και ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι το επινόησαν τα κόμματα της κεντροδεξιάς» δήλωσε από την πλευρά του ο υπεύθυνος Οικονομικών Θεμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος Στέφανο Φασίνα.
Στην Ιταλία είναι έντονο το κύμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και αποτυπώνεται και μέσω των κοινωνικών δικτύων. Ενδεικτικά την Κυριακή, όταν η Αθήνα καιγόταν πριν την ψήφιση του νέου Μνημονίου που συνοδεύεται από μέτρα εξαθλίωσης των πολιτών, πολλοί χρήστες του Facebook και του Twitter αναρτούσαν στο προφίλ τους τη φράση «Συμπαράσταση στον ελληνικό λαό».

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Την ακύρωση και διαγραφή χωρίς όρους του ελληνικού χρέους ως ´επονείδιστου, ειδεχθούς και καταστροφικού´, έχει σκοπό η Κίνηση ´Σεισάχθεια´, το καταστατικό της οποίας αναγνωρίστηκε με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Ως αρχή, η Κίνηση, έχει στόχο τη συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών από ισάριθμους Ευρωπαίους πολίτες για τη δρομολόγηση των διαδικασιών, προς την
ψήφιση νόμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να καθιερωθεί η σεισάχθεια στην περίπτωση κατάστασης ανάγκης, ενός κράτους – μέλους.
Δυνατότητα καθιέρωσης νόμου, με υπογραφές από ένα εκατομμύριο ευρωπαίους, περιέχεται στη Συνθήκη της Λισσαβώνας (άρθρο 8), όπως τόνισε χθες, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´, ο δικηγόρος Ανδρέας Αναγνωστάκης, σημειώνοντας υπάρχει η δυνατότητα ακύρωσης του χρέους ´όταν η καταβολή του, περιορίζει την κυριαρχία, την ασυλία και την αξιοπρέπεια του κράτους – μέλους, και στερεί τον πληθυσμό από βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά στην Ασφάλεια, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην κοινωνική Πρόνοια, στην Εργασία κ.λπ.´.
Ο κ. Αναγνωστάκης σημείωσε ότι η Κίνηση ´βρίσκει θυελλώδη ανταπόκριση´ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εγγράφονται μέλη και υπογράφουν από  Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Πολωνία, Ουγγαρία, Πορτογαλία,  Ρουμανία,


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα