Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΝΕΑ

Τουρκία: Η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που θα διεξαχθεί τον Μάιο στο Σικάγο, βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Ιβάνοφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία προς την ΠΓΔΜ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και σημείωσε ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις και δικαίως αναμένει να ενταχθεί στη Συμμαχία.

Ιράκ: Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποιήθηκε χθες σε σημείο ελέγχου κοντά σε ακαδημία εκπαίδευσης της Αστυνομίας στη βορειοανατολική Βαγδάτη, ανακοίνωσαν η Αστυνομία και νοσοκομειακές πηγές.  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται από 12 ως 17, ενώ οι τραυματίες είναι από 18 ως 23. Οι υπηρεσίες ασφαλείας του κέντρου επιχειρήσεων της Βαγδάτης δίνουν μικρότερο απολογισμό θυμάτων και ανακοίνωσαν ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και έξι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην είσοδο της ακαδημίας της Αστυνομίας. Η επίθεση σημειώνεται σε μια περίοδο σχετικής ηρεμίας. Ωστόσο, η ένταση κλιμακώθηκε την Πέμπτη όταν επιτροπή δικαστών έδωσε λεπτομέρειες για 150 επιθέσεις που, όπως είπε, πραγματοποιήθηκαν από τάγματα θανάτου υπό τις διαταγές του σουνίτη αντιπροέδρου Τάρεκ αλ Χασέμι. Ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι είχε ζητήσει τη σύλληψη του Χασέμι τον Δεκέμβριο πυροδοτώντας έτσι πολιτική κρίση.

Καναδάς: Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές, από τις φωτιές σε χορτολιβαδικές εκτάσεις και από τις ελεγχόμενες φωτιές σε γεωργικές εκτάσεις προκάλεσε κατά μέσον όρο τον θάνατο 339.000 ανθρώπων παγκοσμίως κάθε χρόνο από το 1997 ως το 2006, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε προχθές και είναι η πρώτη που προβαίνει σε έναν υπολογισμό του αριθμού των θανάτων από αυτή την αιτία. Η υποσαχάρεια Αφρική και η νοτιοανατολική Ασία πλήττονται περισσότερο από όλες τις άλλες περιοχές, με κατ´ εκτίμηση 157.000 θανάτους -σχεδόν τους μισούς- και 110.000 αντίστοιχα. Η έρευνα αυτή δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Health Perspectives και παρουσιάστηκε στην ετήσια σύνοδο της Αμερικανικής Ενωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης στο Βανκούβερ του Καναδά.

Κούβα: Ο Πάπας Βενέδικτος θέλει να συναντηθεί με τον Φιδέλ Κάστρο στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κούβα τον επόμενο μήνα, αλλά το εάν θα τον δει θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της υγείας του ιστορικού ηγέτη της επανάστασης στη νήσο, είπε ανώτερος αξιωματούχος στο Βατικανό. Ο αξιωματούχος, μιλώντας στο περιθώριο μιας τελετής στη διάρκεια της οποίας ονομάστηκαν νέοι καρδινάλιοι, είπε ότι το εάν θα γίνει η συνάντηση εκκρεμεί. «Θα εξαρτηθεί από την υγεία του», είπε, αναφερόμενος στον 85χρονο, ο οποίος κυβέρνησε επί 49 χρόνια ωσότου τον διαδέχθηκε ο αδελφός του το 2008. Προς το παρόν ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας επισήμως είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, 80 ετών. Οι σχέσεις της Κούβας με το Βατικανό, που παρέμεναν ψυχρές επί δεκαετίες, άρχισαν να αναθερμαίνονται τη δεκαετία του 1990, διαδικασία στην οποία συνέβαλε η επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β´ το 1998 και η συμβολή της εκκλησίας στη συμφωνία για την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων το 2010. Ο Ιωάννης Παύλος είχε συναντηθεί με τον Φιδέλ Κάστρο δύο φορές, μία στο Βατικανό και μία στην Κούβα. Ο Βενέδικτος πριν από την Κούβα θα επισκεφθεί το Μεξικό.

Αίγυπτος: Οι πρώτες προεδρικές εκλογές μετά την ανατροπή του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, τον περασμένο χρόνο θα διεξαχθούν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, ανακοίνωσε αξιωματούχος της δικαστικής επιτροπής που επιβλέπει την ψηφοφορία. Οι στρατιωτικοί ηγέτες, οι οποίοι ανέλαβαν την εξουσία τον περασμένο Φεβρουάριο, δέχονται έντονες πιέσεις από τον λαό που διαδηλώνει υπέρ της μεταβίβασης της εξουσίας στους πολίτες πριν από τα τέλη Ιουνίου, ημερομηνία που έχουν ορίσει οι ίδιοι.

Παλαιστίνη: Πέντε Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, από δύο αεροπορικά ισραηλινά πλήγματα προχθές το απόγευμα και τις πρώτες πρωινές ώρες χθες στη Γάζα, έπειτα από εκτοξεύσεις ρουκετών από την περιοχή στο ισραηλινό έδαφος.

Κίνα: Οι Αστυνομικές Αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακάλυψαν σχεδόν 800 δηλητηριώδεις κόμπρες που κατά τα φαινόμενα είχαν εισαχθεί παράνομα προκειμένου να πουληθούν σε εστιατόρια. Τα συνολικά 789 ζωντανά φίδια βρίσκονταν μέσα σε 181 πλαστικά κουτιά, κρυμμένα σε θάμνους σε μια παραλία του νησιού Λαντάου, σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Morning Post. Οι αρμόδιοι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Χονγκ Κονγκ αποφάσισαν να κάνουν ευθανασία στις κόμπρες εξηγώντας ότι θα αποτελούσαν απειλή για την ασφάλεια των ανθρώπων αν τις άφηναν ελεύθερες. Οι κινεζικές κόμπρες χρησιμοποιούνται για την παρασκευή παραδοσιακών φαρμάκων, αλλά και ως πρώτη ύλη για ένα είδος σούπας που είναι πολύ δημοφιλές στην Κίνα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα