Το Μουσείο Τυπογραφίας των ´Χανιώτικων νέων´ επισκέφθηκαν προχθές οι φιλοξενούμενοι στο Ινστιτούτο Τύπου, οι οποίοι συμμετέχουν στο ´Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων´.
Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο νέοι και νέες, πληροφορήθηκαν από τον παλιό τυπογράφο Γεώργιο Μαρουλοσηφάκη και την υπεύθυνη του Μουσείου, δημοσιογράφο Έλια Κουμή την Ιστορία και την εξέλιξη της Τυπογραφίας από την εποχή του Γουτεμβέργιου.
Παράλληλα, ο εμπνευστής και δημιουργός του Μουσείου Γιάννης Γαρεδάκης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Στην εποχή των κομπιούτερς, της ταχύτητας μια -έστω και για λίγο- επιστροφή στον ήρεμο και δημιουργικό καλλιτεχνικό κόσμο της Τυπογραφίας, μέσα από το Μουσείο της εφημερίδας ´Χανιώτικα νέα´, είναι σίγουρα ένα ευχάριστο διάλειμμα και μια ξεχωριστή εμπειρία».
Παλιός τυπογράφος και δημοσιογράφος, ο Γεώργιος Μαρουλοσηφάκης είπε στους επισκέπτες: «Από το 1943 μέχρι το 1980 ήμουνα τυπογράφος, ενώ από το 1965 και μετά ήμουν παράλληλα και δημοσιογράφος ως ανταποκριτής Αθηναϊκών εφημερίδων. Το 1967 που ιδρύθηκαν τα ´Χ.Ν.´ συμπεριλαμβανόμουν στους πρωτεργάτες της εφημερίδας και παρέμεινα εργαζόμενος μέχρι το 1990 περίπου, που με αντικατέστησε η κόρη μου. Όταν ιδρύθηκε το Μουσείο Τυπογραφίας, πρέπει να πω, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα σε αυτή την κατηγορία, κλήθηκα να προσφέρω τις γνώσεις μου ως ξεναγός των επισκεπτών. Την εποχή που δούλευα τυπογράφος ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος μπορούσε να διανοηθεί τη σημερινή εξέλιξη και δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα μετεξελιχθεί ακόμα αυτό το επάγγελμα, αφού κάθε τόσο και κάτι καινούργιο παρουσιάζεται. Η Τεχνολογία, βέβαια, μείωσε τις θέσεις εργασίας στα τυπογραφεία και στις εφημερίδες. Για παράδειγμα θα σας πω ότι την αρχική περίοδο που κυκλοφόρησαν τα ´Χ.Ν.´ και τυπωνόταν η εφημερίδα με στοιχεία, δισέλιδη ήθελε οπωσδήποτε έξι τυπογράφους, έναν διορθωτή και τον πιεστή εκτός των άλλων εργαζομένων στα γραφεία, τους διανομείς και τους δημοσιογράφους».
Από την πλευρά της η υπεύθυνη Επικοινωνίας του Μουσείου Έλια Κουμή υπογράμμισε ότι το Μουσείο Τυπογραφίας λειτουργεί από το 2005 και το έχουν επισκεφθεί χιλιάδες άνθρωποι με ειδικό ή γενικό ενδιαφέρον για την Τυπογραφία, εκατοντάδες σχολεία, φορείς, διανοούμενοι κ.ά. τόσο από την Ελλάδα όσο και από χώρες του εξωτερικού. Είναι ένα Μουσείο μοναδικό στην Ελλάδα, που έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά με έξοδα της εφημερίδας ´Χανιώτικα νέα´, ενώ το περιεχόμενό του εμπλουτίζεται συνεχώς και με τις δωρεές αξιόλογων μηχανημάτων από όλη την Ελλάδα».
Επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας
![](https://i0.wp.com/www.haniotika-nea.gr/media/2021/07/Ad-728x90-1.jpg?fit=728%2C90&ssl=1)