Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Δήμαρχοι σε απόγνωση

Ανήσυχοι και προβληματισμένοι από τις περικοπές τόσο στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων -μείον 110 εκατ. ευρώ- και στη ΣΑΤΑ -μείον 140 εκατ. ευρώ- εμφανίστηκαν οι δήμαρχοι     στη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε στον Αλικιανό του Δήμου Πλατανιά.
Οι νέες περικοπές αφορούν το Μνημόνιο 2 και όπως τόνισε ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Γιάννης Κουράκης, ´ουσιαστικά οι περικοπές αυτές αφορούν χρήματα που οι Δήμοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για επενδυτικές δραστηριότητες για έργα´. Τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. εξέφρασαν την αντίρρησή τους στις περικοπές αυτές, όπως επίσης και στη μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων σε κάθε Δήμο.
Ο δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου, κ. Μ. Συντιχάκης, αναρωτήθηκε αν έχει θέση η Π.Ε.Δ. για το μνημόνιο και τις μεγάλες μειώσεις μισθών σε βάρος των εργαζομένων, όπως επίσης για την προσπάθεια ιδιωτικοποιήσης της καθαριότητας σε πολλούς Δήμους των Χανίων.
Για την ανάγκη χάραξης κοινής γραμμής της Π.Ε.Δ. σε θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων κ.ά. μίλησε ο κ. Δ. Κουνενάκης, δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ενώ ο δήμαρχος Ανωγείων, κ. Σ. Κεφαλογιάννης, στάθηκε στις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι τη χρονιά που διανύουμε.
Εκ μέρους του οικοδεσπότη Δήμου, ο δήμαρχος Πλατανιά και γραμματέας της Π.Ε.Δ., κ. Γιάννης Μαλανδράκης, αναφέρθηκε στα οικονομικά, υπογραμμίζοντας πως ´πλέον μπορούμε να πούμε ότι καλούμαστε να διαχειριστούμε ψίχουλα. Προσωπικά, αν είχα τους πόρους που είχαν οι συνενούμενοι Δήμοι το 2009, θα ήμουν υπερευχαριστημένος, αλλά βλέπουμε να υπάρχουν περικοπές´. Ο κ. Μαλανδράκης στάθηκε και στο ζήτημα της κατάργησης των απευθείας αναθέσεων που ´δένει´ τα χέρια των Δήμων προκειμένουν να προχωρούν άμεσα σε μικρά έργα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΡ. ΜΑΡΚΑΚΗΣ
Ο δήμαρχος Αποκορώνου, Γρηγόρης Μαρκάκης, μιλώντας στα «Χ.Ν.», στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου εγκρίθηκε ο νέος προϋπολογισμός, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η ΣΑΤΑ έχει περικοπεί κατά 50%, ενώ κάλεσε τους δημότες να καλύψουν οποιαδήποτε ανεξόφλητη οφειλή, ώστε να μπορέσει κι ο Δήμος να ανταποκριθεί.  
Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρκάκης ανέφερε ότι η ΣΑΤΑ έχει περικοπεί, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά 50%, που σημαίνει, όπως τόνισε, ότι στον Δήμο Αποκορώνου που έχουν προϋπολογιστεί περίπου 560.000 ευρώ θα φτάσουν μόλις τα μισά.
«Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τον Δήμο», σχολίασε ο κ. Μαρκάκης και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα θα υπάρχει μια προοπτική αποπληρωμής των χρεών που υπήρχαν από παλιά και γι’ αυτή την περίοδο. Επίσης, ένα σημαντικό σημείο είναι ότι για πρώτη φορά ενοποιούμε όλα τα νερά -ύδρευση και άρδευση- του Δήμου Αποκόρωνα και εκδίδουμε λογαριασμούς προς όλους τους δημότες, ενώ καλούμε όλους τους οφειλέτες γενικά και όχι μόνο ως προς το νερό, να ανταποκριθούν για να μπορέσει να ανταποκριθεί και ο Δήμος».
Ο κ. Μαρκάκης επεσήμανε ακόμα ότι στο πλαίσιο του νέου προϋπολογισμού ο Δήμος θα στηρίξει όλες τις προνοιακές δομές, εκφράζοντας, ωστόσο, την ανησυχία του για το μέλλον τους. 
«Πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε όλες τις προνοιακές δομές που μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν έναν ορίζοντα μικρό και δεν ξέρουμε το μέλλον τους. Μιλάμε για το ´Βοήθεια στο σπίτι´ και τους παιδικούς σταθμούς. Ολες αυτές οι κοινωνικές δομές που είναι ελλειμματικές με έναν τρόπο τις στηρίζουμε».
Καταλήγοντας, ο κ. Μαρκάκης υπογράμμισε ότι ο Δήμος θα κοιτάξει να καλύψει εκ των ενόντων λειτουργικές ανάγκες και δαπάνες που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα και παράλληλα θα υλοποιήσει έργα που έχουν να κάνουν με τα Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ), τα οποία έχει προκηρύξει η Περιφέρεια Κρήτης, τον βιολογικό της Γεωργιούπολης, την οδοποιία και την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ των Καλυβών.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ Δ. ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
Στην έγκριση ρύθμισης των οφειλών του Δήμου Αποκορώνου απέναντι στον Ο.Α.ΔΥ.Κ. προχώρησε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού στη χθεσινή του συνεδρίαση.
Συνολικά οι οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης – Αποχέτευσης στους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνου προς τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. ανέρχονται σε 1,3 εκατ. ευρώ περίπου. Παράλληλα, το Δ.Σ. ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση για το Μουσείο Ελιάς Βουβών και τη δημιουργία Μεσογειακού Κέντρου Μελέτης Μνημειακών Ελαιοδέντρων.
Μιλώντας για τη ρύθμιση των οφειλών με τον Δήμο Αποκορώνου ο γενικός διευθυντής του Ο.Α.ΔΥ.Κ., κ. Γιάννης Μπατζέλης, τόνισε πως ´η οφειλή του Δήμου Αποκορώνου (παλιές οφειλές – δαπάνες των Δήμων Γεωργιούπολης και Βάμου) ρυθμίζεται. Ηρθαμε σε συνεννόηση Ο.Α.ΔΥ.Κ. και Δήμος για το πως θα καταβάλει ο Δήμος τα χρήματα. Η οφειλή ήταν γύρω στις 560.000 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσουν τα μισά, εκ των οποίων ήδη έχουν εξοφλήσει τα 2/3´.
Ερωτηθείς γενικότερα για τις οφειλές απέναντι στον Οργανισμό από τους Ο.Τ.Α. και της Δημοτικής Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης ο κ. Μπατζέλης, αφού σημείωσε πως ´οι σχέσεις μεταξύ του Ο.Α.ΔΥ.Κ. και τον Οργανισμών που δίνουν νερό θα πρέπει να είναι σε ειλικρινή βάση´ συμπλήρωσε πως ´κάποιες παλιές οφειλές πρέπει να αντιμετωπίζονται με συναίνεση, χωρίς να πηγαίνουμε στα δικαστήρια. Αυτή τη στιγμή οι Δ.Ε.Υ.Α. οφείλουν 1,3 εκατ. ευρώ στον Ο.Α.ΔΥ.Κ.´.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση ο πρόεδρος του Ο.Α.ΔΥ.Κ. και γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Α. Καρούντζος, τόνισε την ανάγκη όλοι οι εξυπηρετούμενοι από τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. φορείς να είναι συνέπειες στις οφειλές τους προκειμένου ο Οργανισμός να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα