Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Καταστροφή βυζαντινού μνημείου στο Αν. Σέλινο

Στο όμορφο χωριό του Ανατολικού Σελίνου Αγία Ειρήνη και ακριβώς πριν την είσοδο στο πανέμορφο ομώνυμο φαράγγι, υπάρχουν δύο βυζαντινές εκκλησίες με θαυμάσιες τοιχογραφίες.
Του Αγίου Γεωργίου και της Μεταμόρφωσης του Χριστού. Πριν από είκοσι χρόνια, που έγραψα το βιβλιαράκι για το φαράγγι, είχα φωτογραφήσει αυτές τις αγιογραφίες που ήταν σε σχετικά καλή κατάσταση. Από κοντά δέκα χρόνια όμως η εκκλησία του Αη Γιώργη έχει καταρρεύσει μετά από 700 χρόνια που έγινε σεβαστή από κατακτητές και άντεξε στον χρόνο.
Και αυτό γιατί οι άνθρωποι της εκεί Ενορίας ασυγχώρητα, για να μην το χαρακτηρίσω αλλιώς, απαξίωσαν να κόψουν το δέντρο που φύτρωσε στην οροφή και με τις ρίζες του άνοιξε τους τοίχους.
Εκεί, στο λιόφυτο, ντόπιοι μάζευαν κάθε χρόνο τις ελιές και δίπλα είναι το τουριστικό περίπτερο και πιο πέρα γινόταν πανηγύρια και φιέστες, μα για τον ´φτωχό´ Αγιο κανείς δεν ενδιαφέρθηκε.
Δεν βαριέσαι, τα παλιά θα κοιτάζουμε τώρα ή θα κτίζουμε καινούργια;
Ηδη και η διπλανή εκκλησία του Χριστού έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από την υγρασία του χειμώνα και δεν βρίσκεται ένας Χριστιανός να τοποθετήσει ένα πλέγμα στην πόρτα για να μην εισέρχονται τα ζώα ή καλύτερα να τη συντηρήσει λίγο και να φτιάξει κάποια πόρτα.
Και όλα αυτά τα θαυμάζουν και τα φωτογραφίζουν προς τιμήν του… πολιτισμού μας οι χιλιάδες τουρίστες που διέρχονται το θέρος από το φαράγγι. Και μόλις, πρόσφατα, που έφθασα ως εκεί για την πίτα του Ορειβατικού, αντίκρισα, πίσω από το ιερό ακριβώς του Αη Γιώργη, μια περίεργη καλύβα – παράγκα από τσίγκους και με σωρούς σκουπίδια και πλαστικά που αλήθεια δεν τόλμησα να εισέλθω μέσα για να διαπιστώσω περί τίνος πρόκειται. Ολα αυτά τα σκουπίδια ίσως καταλήξουν στην είσοδο του φαραγγιού. Καλό θα είναι να γίνει κάποιος έλεγχος για το τι συμβαίνει εκεί.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα