Οι διάττοντες αστέρες που βλέπουμε στον ουράνιο θόλο είναι στην πραγματικότητα σωματίδια σκόνης που προέρχονται από κομήτες. Ορισμένες μέρες του χρόνου, οι διάττοντες αστέρες είναι πάρα πολλοί, καθώς σε συγκεκριμένες χρονικές φάσεις η Γη περνά από τροχιές κομητών.
Οι αστρονόμοι περιγράφουν τους κομήτες ως «μπάλες σκόνης με πάγο». Όταν ένας κομήτης πλησιάζει τον Ήλιο, ένα μέρος του πάγου εξατμίζεται, ενώ παράλληλα απελευθερώνονται ποσότητες σκόνης και σχηματίζεται έτσι η πολύ αραιή κόμη γύρω από τον κομήτη. Με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, σωματίδια σκόνης και ιονισμένων αερίων από την κόμη του κομήτη σχηματίζουν την εντυπωσιακή ουρά του.
Όταν η Γη περνά από την τροχιά ενός κομήτη, τα σωματίδια σκόνης μπαίνουν στη γήινη ατμόσφαιρα. Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, καίγονται και σχηματίζουν αυτό που μοιάζει με αστρική βροχή. Μια νύχτα με καθαρό ουρανό μπορεί κανείς να παρατηρήσει μέχρι και 100 διάττοντες αστέρες την ώρα. Στην πραγματικότητα, κάθε πεφταστέρι προέρχεται από ένα σωματίδιο σκόνης που δεν είναι μεγαλύτερο από έναν κόκκο άμμου.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.