Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου, 2025

Γιατί κάποιες μέρες παρατηρείται βροχή από διάττοντες αστέρες;

Οι διάττοντες αστέρες που βλέπουμε στον ουράνιο θόλο είναι στην πραγματικότητα σωματίδια σκόνης που προέρχονται από κομήτες. Ορισμένες μέρες του χρόνου, οι διάττοντες αστέρες είναι πάρα πολλοί, καθώς σε συγκεκριμένες χρονικές φάσεις η Γη περνά από τροχιές κομητών.
Οι αστρονόμοι περιγράφουν τους κομήτες ως «μπάλες σκόνης με πάγο». Όταν ένας κομήτης πλησιάζει τον Ήλιο, ένα μέρος του πάγου εξατμίζεται, ενώ παράλληλα απελευθερώνονται ποσότητες σκόνης και σχηματίζεται έτσι η πολύ αραιή κόμη γύρω από τον κομήτη. Με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, σωματίδια σκόνης και ιονισμένων αερίων από την κόμη του κομήτη σχηματίζουν την εντυπωσιακή ουρά του.
Όταν η Γη περνά από την τροχιά ενός κομήτη, τα σωματίδια σκόνης μπαίνουν στη γήινη ατμόσφαιρα. Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, καίγονται και σχηματίζουν αυτό που μοιάζει με αστρική βροχή. Μια νύχτα με καθαρό ουρανό μπορεί κανείς να παρατηρήσει μέχρι και 100 διάττοντες αστέρες την ώρα. Στην πραγματικότητα, κάθε πεφταστέρι προέρχεται από ένα σωματίδιο σκόνης που δεν είναι μεγαλύτερο από έναν κόκκο άμμου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα