Σε νέο συνεταιριστικό σχήμα, με οδηγό τη ´Σταφιδική Ενωση Χανίων´ προσανατολίζονται οι περισσότερες εκ των ΕΑΣ του Νομού. Οι συζητήσεις για το νέο αυτό σχήμα που θα απορροφήσει τις ΕΑΣ και θα λειτουργήσει σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νέος νόμος, είναι σε προχωρημένο στάδιο. Η μεγαλύτερη Ενωση των Χανίων, η ´ΕΑΣ Κυδωνίας – Κισάμου´ που προήλθε από τη συνένωση των ΕΑΣ Χανίων, Μάλεμε, Κολυμπαρίου, Κισάμου θα βρίσκεται σε αυτό το νέο σχήμα, σύμφωνα με τον πρόεδρό της κ. Κώστα Περουλάκη, που αναμένει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στη νομοθεσία προκειμένου να γίνει στη συνέχεια η Γενική Συνέλευσή της, η οποία θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις.
Την ίδια στιγμή και σε αυτήν την Ενωση, ένα πολύ μεγάλος αριθμός παραγωγικών δραστηριοτήτων έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια ή υπολειτουργούν σε βάρος πάντα των παραγωγών και των προϊόντων καθώς η Ενωση κάλυπτε ένα μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής στη Δυτική Κρήτη για χρόνια.
«Προχωρούμε την υπόθεση ώστε με τα παραγωγικά κομμάτια της Ένωσης να πάμε σ? ένα νέο σχήμα. Πιστεύουμε ότι θα το καταφέρουμε με όχημα τη ´Σταφιδική´. Αν θέλει βέβαια η ´Σταφιδική´, που πιστεύω ότι θα θέλει», αναφέρει ο πρόεδρος της ´ΕΑΣ Κυδωνίας – Κισάμου´ κ. Κώστας Περουλάκης. Η ´Σταφιδική Ενωση Χανίων´ έχει ως μέλη μια σειρά από Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς χωρίς όμως αντικείμενο εδώ και χρόνια. Ωστόσο, διατηρεί κάποια ακίνητη περιουσία και το κυριότερο δεν έχει οφειλές προς κράτος, τράπεζες και τρίτους.
Στο νέο σχήμα δεν θα ενταχθεί η ´ΕΑΣ Σελίνου´ που θα προχωρήσει ως Πρωτοβάθμιος Συνεταιρισμός, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί και με την ´Κεντρική Ενωση Χανίων´. Αν η υπόθεση με τη ´Σταφιδική´ δεν προχωρήσει υπάρχει εναλλακτικό σενάριο για να προχωρήσει το νέο σχήμα μέσα από έναν Πρωτοβάθμιο Συνεταιρισμό.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ
«Ζητάμε τη βοήθεια των πολιτικών αλλά και αυτοί μας γυρίζουν την πλάτη. Οι πολιτικοί τι έκαναν; Οταν ανέλαβα την Ενωση βρήκα 180 ανθρώπους – εργαζόμενους. Βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν φταίνε οι εργαζόμενοι που έψαχναν μια δουλειά. Το πολιτικό σύστημα διόρισε τόσους ανθρώπους, προσωπικά στα χρόνια που είμαι δεν έβαλα ούτε έναν. Πήραμε την υπόθεση στην πλάτη μας, τρέξαμε όλα αυτά τα χρόνια, πηγαίναμε στα δικαστήρια. Από τους 180 εργαζόμενους, οι 60 – 70 μπήκαν σ? ένα πρόγραμμα εργασίας και οι υπόλοιποι συνταξιοδοτήθηκαν με τον νόμο της Πετραλιά για σύνταξη στην 25ετία. Πολύ μεγάλο θέμα για να μην μείνουν οι άνθρωποι στον δρόμο», αναφέρει ο κ. Πετρουλάκης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ, ο νέος νόμος δίνει ελπίδες για να προχωρήσει το νέο σχήμα. «Η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στο νέο σχήμα να λειτουργήσει τις δραστηριότητες των συνενούμενων Ενώσεων για 10 χρόνια και μετά να τις αγοράσει. Περιμένουμε κάποιες τροποποιήσεις στον νόμο και κάποιες διευκρινίσεις και πιστεύουμε ότι μπορεί να προχωρήσει αυτό το σχήμα», δηλώνει.
ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Για να προχωρήσει το νέο σχήμα ο κ. Περουλάκης επισημαίνει την ανάγκη πραγματικής και ουσιαστικής στήριξης από τους αγρότες. «Για το ότι οι Ενώσεις στα Χανιά έχουν αυτήν την εικόνα, φταίνε οι πολιτικοί, φταίνε οι ίδιες οι Ενώσεις, φταίνε όμως και οι αγρότες. Λένε πως η περιουσία των Ενώσεων έγινε από τα χρήματα των παραγωγών. Η περιουσία των Ενώσεων έχει αγοραστεί από τις Ενώσεις με δάνεια. Από την ΕΑΣ Χανίων που ήμουν, το συνεταιριστικό κεφάλαιο των παραγωγών ήταν μόλις 1.950.000 δραχμές, πολύ μικρό ποσό! Αν οι ίδιοι οι παραγωγοί δεν συνεισφέρουν, δεν βοηθήσουν και δεν στηρίξουν την Ενωση και δεν τη δουν ως δική τους επιχείριση δεν θα έχουμε τίποτα καλό. Πρέπει να φέρνουν το καλύτερο προϊόν τους, όχι όταν δίνει 1 -2 λεπτά π.χ. ο έμπορος για να αγοράσει τα πορτοκάλια σου να τα πηγαίνεις σε αυτόν και στους Συνεταιρισμούς να πηγαίνεις το β´ διαλογής προϊόν σου», τονίζει.
ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ
Η πρώην ΕΑΣ Κολυμπαρίου είχε παραχωρήσει μεγάλες εκτάσεις στον οικισμό προκειμένου επιχειρηματίας να κτίσει μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα. Η μονάδα λειτούργησε πέρυσι πρώτη φορά. Ρωτήσαμε τον κ. Περουλάκη αν η ΕΑΣ παίρνει κάποιο ποσό ως μέτοχος της επιχείρησης. «Εχουμε ένα ποσοστό 15%, αλλά μέρισμα δεν έχουμε πάρει ακόμα καθώς τώρα λειτούργησε η ξενοδοχειακή μονάδα», ανέφερε.
SUPER MARKET ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ
Αναφορικά με το super market στην Κίσαμο που έχει δοθεί στο ΙΝΚΑ, από το οποίο εισπράττεται και ένα σημαντικό ενοίκιο ο κ. Περουλάκης αναφέρει πως «το ενοίκιο το κρατάει το ΙΚΑ, για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων κ.λπ.».
Ο κ. Περουλάκης ρωτήθηκε και για την πώληση των super market της ΕΑΣ Χανίων. Όπως σημείωσε «το κόστος είναι μεγάλο. Οι συνεταιριστικοί υπάλληλοι, με γεια τους και χαρά τους, καλά κάνουν, είχαν κατοχυρώσει δικαιώματα και είχαν καλές αποδοχές εν συγκρίσει με το ιδιωτικό τομέα. Τα super market των ιδιωτών έχουν κόσμο σε 4ωρα, σε επισφαλή εργασία, τα δικά μας είχαμε 8ωρα. Δεν μπορούσαν να είναι βιώσιμα. Η πώλησή του διέσωσε τις θέσεις εργασίας».
Η περιουσία της ΕΑΣ Κυδωνίας – Κισάμου
Μια ματιά στην περιουσιακή κατάσταση της ΕΑΣ Κυδωνίας – Κισάμου δείχνει το μέγεθός της αλλά και τις πολλές ανενεργές παραγωγικές δραστηριότητες. Ειδικότερα:
? ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΑ: Από τα δύο μεγάλα συσκευαστήρια λειτουργεί μόνο αυτό του Μάλεμε, που έχει δοθεί προς χρήση στην Ομάδα Παραγωγών Εσπεριδοειδών. Αυτός της ΕΑΣ Χανίων στην Αγιά δεν λειτουργεί και ο χώρος λειτουργεί ως αποθήκες. Στην Αγιά προβλέπεται η μεταφορά της ΒΙΟΧΥΜ.
? ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ: Μικρές ποσότητες συνεχίζουν να τυποποιούνται στο Κολυμπάρι. Σημειώνεται ότι πριν από χρόνια το λάδι της τότε ΕΑΣ Κολυμπαρίου είχε μπει σε σημαντικές αγορές στο εξωτερικό και στην Αμερική χωρίς όμως να υπάρχει συνέχεια.
? ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: Λειτουργεί μόνο αυτό στο Μάλεμε.
? ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ: Λειτουργούν τα πρατήρια σε Κολυμπάρι, Κίσαμο.
? ΑΠΟΘΗΚΕΣ: Μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι μένουν αναξιοποίητοι στην παραλία Μάλεμε, στην Αγιά, στο Κολυμπάρι, εντός του Καστελίου και στην περιοχή Τράχηλας έξω από το Καστέλι.
? ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ: Το οινοποιητήριο στο Κολυμπάρι έχει παραδοθεί προς χρήση στην Κεντρική Ενωση Χανίων, ενώ το οινοποιείο στην Κίσαμο που εγκαινιάσθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ?80 και συσκεύασε ένα από τα καλύτερα κρασιά το ´Όστρια´ αλλά και άλλα τοπικά όπως τα ´Καβαλιέρε´, που είχαν σημαντική εμπορική επιτυχία εδώ και χρόνια δεν λειτουργεί. Σύμφωνα με τον κ. Περουλάκη εμφιαλώνονται μικροποσότητες.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ- ΚΙΣΑΜΟΥ
«Νέα ευκαιρία»
«Μια νέα ευκαιρία δίνεται για ένα καινούργιο ξεκίνημα των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων με την νέα μορφή που προβλέπει ο Νόμος 4015/2011 (Πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί – Εταιρικές Συμπράξεις – Ο.Π.)», δηλώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΑΣ Κυδωνίας – Κισάμου κ. Γιώργος Μιχελάκης. Η θέση των εργαζόμενων για το μέλλον της ΕΑΣ είναι:
1ον: Να διασωθούν και να τεθούν εκ νέου σε λειτουργία οι παραγωγικές μονάδες των Ενώσεων προς όφελος των Αγροτών. Μονάδες οι οποίες είναι αναγκαίες για την συγκέντρωση – επεξεργασία – τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων του Νομού μας και προώθησή τους στις αγορές του εξωτερικού και εσωτερικού.
2ον: Να διατηρηθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας ή και να αυξηθούν εάν κριθεί απαραίτητο στα νέα σχήματα που θα προκύψουν και που προβλέπονται από τον νόμο 4015/2011 με την επαναλειτουργία αυτών των αναγκαίων παραγωγικών μονάδων (συσκευαστήρια εσπεριδοειδών – εμφιαλωτήρια κρασιού – δεξαμενές συγκέντρωσης ελαιολάδου – τυποποιητήριο ελαιολάδου – σιλό ζωοτροφών).
3ον: Μια μεγάλη Πρωτοβάθμια Συνεταιριστική Οργάνωση στον Νομό προς όφελος των αγροτών του Νομού μας που θα συγκεντρώνει – θα επεξεργάζεται – θα τυποποιεί και θα προωθεί το σύνολο των προϊόντων του Νομού στην εσωτερική αγορά και στις αγορές του εξωτερικού.
4ον: Διαφάνεια και έλεγχος όπως προβλέπει και ο Νόμος 4015, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγροτών προς τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις.
Α. ΒΑΡΟΥΧΑΚΗΣ – πρώην δήμαρχος Κισάμου
«Λάθος η συνένωση»
«Για την Κίσαμο ήταν καταστροφική η συνένωση των τεσσάρων Ενώσεων», δηλώνει ο πρώην δήμαρχος Κισάμου κ. Ανδρέας Βαρουχάκης. Ο δήμαρχος είχε εναντιωθεί έντονα στη συνένωση αυτή από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της καταγγέλοντάς την. «Ήταν ψεύτικη η μελέτη βιωσιμότητας της νέας Ενωσης, ένα πρόσχημα της ΑΤΕ προκειμένου να πάρει την περιουσία των Ενώσεών μας. Είναι απαράδεκτο γιατί ξεπούλησαν τα ακίνητα της ΕΑΣ Κισάμου, τα χρέη της οποίας ήταν ρυθμισμένα και η Ενωση μπορούσε να συντηρηθεί και να επιβιώσει και να κρατήσει το προσωπικό της. Υπήρχαν υποθήκες αλλά τα χρέη ήταν ρυθμισμένα και η Ένωση μπορούσε να συνεχίσει την πορεία. Τώρα έχει απαξιωθεί και έχει ελάχιστες δραστηριότητες», αναφέρει, συμπληρώνοντας πως «αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις παλιές Ενώσεις δεν βλέπω να προχωράει τίποτα. Και αυτό δεν το ξεκαθαρίζει το νομοσχέδιο. Κατά την άποψή μου πρέπει να υπάρχει μια Ενωση ανά Καλλικρατικό Δήμο».